Användarprofil Christina Gustavson / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Christina Gustavson

Antal betyg: 2
Antal recensioner: 2

Att hitta glädje i skrivandet

Personlig och utlämnande

16 oktober 2015

Jag har läst Att hitta glädje i skrivandet, av Kim Kimselius. Det första som slår mig är att boken är så personlig och utlämnande, vilket gör att den inte bara innehåller fakta staplade på varandra utan en dörr öppnas till en inspirerande och engagerande författardag där positivt tänkande slår ut missmod och uppgivenhet i skrivandet.
Boken utgår från att den som läser också blir en författare. För vissa går det fortare och för andra tar det kanske längre tid, men det GÅR. Man får bara inte ge upp utan hela tiden kämpa vidare och skriva på.
Boken är tjock men ändå lättläst. Kapitlen är korta, rubrikerna tydliga och en innehållsförteckning i början gör det lätt att hitta tillbaka till ställen man vill läsa om. Jag har redan skrivit några böcker, men i den här boken hittar jag ändå guldkorn som jag vill ta till mig och med mig.
Efter en svår olycka tappade jag min skrivarglädje. Jag gick många skrivarkurser och läste en halv hyllmeter skrivarböcker men kunde ändå inte skriva. I flera år! Till den dagen min väg korsade Kims - och fast jag aldrig hade trott det så fick jag min skrivglädje tillbaka.
För mig är detta stort!
Christina Gustavson

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Efter monsunen

Robert Karjel: Efter monsunen

24 oktober 2016

Nu har jag läst: Robert Karjel: Efter monsunen
ISBN: 9789198182057, Förlag: Partners in Stories 2016

Under en otillåten skjutövning anordnad av MovCon-enheten dödas en svensk löjtnant av ett skott. Från Sverige skickas en SÄPO-agent, Ernst Grip, för att utreda fallet. En somalier är redan fängslad och alla verkar bara vilja ha en officiell bekräftelse för att fallet skall kunna läggas åt sidan. Vittnesmålen är väl tillrättalagda och Grip fattar ovälkomna misstankar. Han påbörjar en egen utredning som leder honom för nära ett nätverk som utnyttjar den svenska armén för illegala pengatransporter.
Samtidigt har en svensk barnfamilj kidnappats av pirater i Adenviken. Den generella inställningen att aldrig ge efter i gisslansituationer försätter familjen i än större livsfara och Ernst Grip, som redan befinner sig i området, kopplas in.
Före avresan till Djibouti hade Ernst Grip deltagit i en räd mot misstänkta terrorister i en Stockholmsförort. Inga terrorister påträffades dock och spåren verkade sluta där.
Dessa tre trådar flätar Robert Karjel elegant samman till en spännande intrig. I gränsområdet mellan Somalien, Etiopien och Eritrea där samtidigt Adenviken och Röda havet möts precis utanför Jemen blir Djibouti den brännpunkt där denna thriller utspelar sig. Han låter på ett mästerligt sätt Grip använda sin intelligens och förmåga att med eftertanke iaktta personer och se samband snarare än att använda knytnävarna. Även om Grip tänjer på ett antal gränser i Efter monsunen är det ingen tvekan om att han vill att sanningen och rättvisa skall segra.
Robert Karjel har en bakgrund som gör att han trovärdigt och med säker hand kan teckna ett drama som detta. Därtill berättar han med djup insikt och en klarsyn som jag, som rättspsykiater, kan uppskatta. Med gedigen berättarkonst och utan tröttsamma transportsträckor lockar han läsaren så lätt och ledigt genom handlingen att varje mening verkar självklar. Han har därtill en stil och ett språk som griper tag och får mig att smälta och gör läsningen till en ljuvligt fängslande upplevelse trots det sorgset tragiska temat.
Efter monsunen är Robert Karjels femte bok, men den första jag kom att läsa. Det blir inte den sista, den här läsupplevelsen vill jag inte vara utan - jag har redan beställt samtliga hans andra böcker!
Robert Karjel är civilingenjör i teknisk fysik samt även helikopterpilot och överstelöjtnant i svenska flygvapnet. Han är den ende svenske pilot som även utbildats vid amerikanska marinkåren och flugit deras attackhelikoptrar.
Christina Gustavson, forskare, rättspsykiater, författare

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej