Användarprofil ElinsBokhylla / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av ElinsBokhylla

Antal betyg: 23
Antal recensioner: 23

Staden

SÅ bra och läskig!!

9 augusti 2019

Det framgår ju väldigt tydligt att Staden inte är en bok man ska läsa ensam mitt i natten med bara en liten ficklampa tänd, det är en skräckis och det är en väldigt bra skräckis, en riktig rysare...
De vanligaste elementen är där, ett gäng unga personer som ska ut på ett äventyr där kärlek, alkohol, gamla minnen och övergivna platser står i fokus. Lite smått tråkigt ändå, jag menar är det inte precis vad alla skräckisar handlar om egentligen.. därför var jag lite skeptisk men även väldigt spänd inför denna bok. Då jag ändå tyckte att handlingen verkade riktigt spännande och ändå lite annorlunda, vilket den verkligen var.

Bokens handling... Okej, visst det var svartsjuka, bråk, drama och skadade ben blandat med ungdomar som tror sig veta och kunna allting. Men det var även spänning från udda vinklar som i alla fall jag aldrig har stött på förut, det var gamla historier om barn och kvinnor som blev illa behandlade, hur svårt det var att försörja sig i en liten ort under 50-talet och även berättelser om hur stor makt kyrkan verkligen hade och har även idag.

Staden av Camilla Sten är en riktigt välskriven, detaljerad och spännande bok. Jag verkligen älskar sättet som Sten beskriver miljön runt omkring samt karaktärernas känslor och tankar. Ibland känns det som att man själv är med inne i boken, ute på det ödsliga torget eller går i de ostadiga trapporna. Den detaljerade beskrivningen gjorde att man även kunde se miljön och staden framför sig, det var lättare att hänga med i boken och det gjorde även boken ännu mer läskig och obehaglig, på ett väldigt positivt sätt!

Camilla Sten har skrivit en bok som jag verkligen inte kunde lägga ned förrän den var utläst. Boken fick mig att tänka och det gillar jag, vad jag även gillade var blandningen mellan skräck, spänning och psykologi samt en lite släng av religion eller snarare sekter. Detta är något som vi sett har skett i verkligheten och troligen även kommer att få se i framtiden, det är detta som gör boken så skrämmande och läskig.

Staden är inte bara en rysare om ett gäng ungdomar som ute i skogen helt bortkopplade från resten av världen, Staden är även en väldigt annorlunda, intressant och känslosam bok. En bok med en väldigt tung och viktig handling om utanförskap, människors makt över andra och hjärntvättning när den är som värst, en riktig rysare!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Blindtunnel

Saknar spänningen

31 juli 2019

Tove Alsterdal ha skrivit en väldigt tung, händelserik och välskriven bok. Kapitlen är detaljerade och full med historia, historia som jag aldrig tidigare har hört om förut.
Bokens språk är bra men jag tyckte att det var lite svårt att hänga med ibland, det blev mycket historia och fackspråk, vilket för mig är lite svårt att förstå och gör att jag tappar intresset.

Blindtunnel av Tove Alsterdal börjar lite tam enligt mitt tycke, spänningen finns inte riktigt med vare sig i början eller i resten av boken. Det är mycket som sker i handlingen, många olika karaktärer, språk och etniciteter, vilket gör mig lite lätt förvirrad och uttråkad.
Det var mycket i boken och handlingen som jag inte förstod, visst jag hade kunnat googla upp historian för att förstå mer. Men det tycker jag inte att man ska behöva göra utan en bok ska vara lätt att förstå utan att jag ska behöva leta upp mer material att läsa.
Det är nästan så att jag hade velat ha en lite mer utförlig beskrivning av boken innan jag läste den, för hade jag vetat att den handlade så mycket om andra världskriget och sudettyskar så hade jag antagligen övervägt att inte läsa boken. Detta kan ju vara på en för-och nackdel eftersom jag nu har läst en bok som jag aldrig annars skulle ha läst men samtidigt känner jag att jag hellre hade kunnat läsa en bok som jag var mer intresserad av.

Jag vill förtydliga en sak, Blindtunnel av Tove Alsterdal är en väldigt detaljerad och välskriven bok, fylld med historia och tragedier. Det är tydligt att Alsterdal har en väldigt start historia som hon kan oerhört mycket om och som hon mer än gärna vill dela med sig av, vilket jag tycker att hon gör på ett väldigt bra och lyckat sätt!
Däremot är Blindtunnel av Tove Alsterdal inte en bok för mig, det är lite för mycket verklighet och för lite spänning för att jag ska uppskatta den, det vari inget som gjorde att jag fastnade i handlingen som jag brukar göra.
Men för den som är intresserad av andra världskriget och mysterier tycker jag verkligen att det är en bok för dem!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ett högre syfte

En bok som får en att tänka...

21 juli 2019

Malin Thunberg Schunke har lyckats skriva en väldigt intresserad, spännande och hemsk bok som har ett väldigt viktigt och nutida ämne, terrorism och kriminalitet.
Mina första tankar när jag började läsa boken var att den skulle bli tung och svårläst och även om det var en del utländska och svårare ord så hade jag helt fel. Boken är väldigt bra skriven, en bok som beskriver karaktärerna, handlingen och rättssystemet på ett bra och relativt enkelt sätt. Det blev därför en väldigt lätt läsning enligt mig, däremot hade jag svårt med de franska namnen och orden, men det störde mig inte så mycket.

Bokens handling är mer trovärdig än vad man egentligen vill inse, då tanken på att oskyldiga människor sätts i fängelse endast på grund av deras etnicitet är något som många inte vill tänka på. Men Ett Högre Syfte fick mig att öppna upp ögonen lite mer och se världen på ett annat sätt än vad jag gjorde innan.
Schunke har verkligen lyckats med återspeglingen av rättssystemet utan att det blir överdrivet eller svårt att förstå, men det är nog tack vare hennes bakgrund som docent inom straffrätt.

Ett Högre Syfte av Malin Thunberg Schunke är en mycket intressant, välskriven bok som återspeglar världen som den är idag, även om vi gärna vill blunda för verkligheten.
Schunke har skrivit en bok som jag tycker att alla ska läsa. Dels för att läsa en oerhört bra bok men även för att få sig en tankeställare över vilka fördomar vi verkligen har och hur de kan påverka en oskyldig persons liv och psyke.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Svartenbrandt : Sveriges farligaste man

En välskriven bok om en man bakom alla artiklar..

13 juli 2019

Boken börjar med att man får hoppa in direkt i händelsens centrum med rån, polisjakter och den ännu inte så berömda Svartenbrandt som nu sitter i häktet efter en händelserik jakt.
Man får under tiden bokens gång tas sig vidare fram i Svartenbrandts liv, missöden, rymningar och kriminella resa genom Sverige och delar av Europa. Det var väldigt mycket information och detaljer komponerad i en tjock och tung bok, både tung viktmässigt men även tung på grund av Svartenbrandts livsöde och uppväxt.

Brising och Fridell har på ett väldigt bra och lättläst sätt återspegla Svartenbrandts barndom, liv och tragiska öden samt kriminella liv med många rymningar från många olika institut.
Det är uppenbart att Svartenbrandt var en väldigt osäker, orolig och känslosam man när han levde, vilket jag upplever att författarna kan framföra på ett väldigt bra sätt. Det känns som att Svartenbrandt verkligen fick sin chans att berätta sin historia, historian bakom mannen och inte bara bakom "Sveriges farligaste man" som han så ofta kallades, vilket jag tyckte var väldigt bra gjort av författarna.

En sak som påverkar min läsning lite grann är att jag upplever boken lite rörig eftersom man hoppar fram och tillbaka mellan de olika åren. Det var lite svårt att hänga med när författarna hoppade mellan Svartenbrandts barndom och vuxenålder, jag hade gärna sett en kronologisk ordning, det skulle för mig ha varit lättare att läsa då.
En sak till som irriterar mig lite är att boken varvar mellan stycken i jagform och berättarröst, ibland är det Svartenbrandt som berätta om sitt liv och ibland är det författarna. Detta gör att jag upplever boken en aningen rörig och splittrad.

"Svartenbrandt: Sveriges Farligaste Man" av Ola Brising och Daniel Fridell är en otroligt bra, detaljerad och välskriven bok som återspeglar en Svartenbrandt som jag aldrig har sett honom förut. Det är tydligt att författarna har gett ett stort utrymme för Svartenbrandt att berätta sin historia på sitt sätt, visa mannen bakom alla tidningsartiklar, det uppskattar jag verkligen och det gör boken extra bra!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bestraffaren

En riktigt stark och spännande debutbok!

25 juni 2019

Bestraffaren är första delen i serien om civilutredaren Hannah Fors. Boken är fullspäckad med spänning, hemligheter och hemska mord som ibland är så svåra att läsa att jag måste ta en paus. Trots det så kunde jag verkligen inte lägga ner boken, från mitten fram till slutet var den fastklistrad i mina händer och sidorna bara flög framåt.

Jag upplevde att början av boken var lite långtråkig, det skedde inte så mycket och karaktärerna var för mig lite tama och tråkiga. Jag hade väldigt svårt för kriminalkommissarien i boken, hennes attityd och personlighet skar sig för mig och jag hade svårt att se något positivt med karaktären.
Huvudkaraktären Hannah Fors hade jag lite svårt för i början, dock växte hennes personlighet och bakgrund mer och mer för mig. Jag ska inte säga att jag älskade karaktärerna eller att de påverkade mig speciellt mycket positivt utan snarare negativt, men de var välskrivna och definitivt karakteristiska. Karaktärer som lämnar något slags avtryck inom mig efter att boken är utläst är lite extra speciella, dock var den inget positivt avtryck som dessa karaktärer lämnade. Men även negativa avtryck kan vara bra.

Bokens handling tyckte jag var en väldigt spännande, komplicerad och hemsk handling. Boken hade många överraskningar som jag definitivt inte var beredd på och det gillar jag starkt med en riktigt spännande bok!

En bok med riktigt starka och modiga kvinnor som huvudkaraktärer tycker jag verkligen om, jag är glad att Pia Kask valde att skriva om just två kvinnor då många författare väljer en man som kriminalkommissarie och ni vet ju i det här laget att jag gillar mig som kvinnliga karaktärer!

Bestraffaren av Pia Kask är en oerhört stark och spännande debutbok, en bok där spänning, tragedier och intriger verkligen inte hölls tillbaka!
Pia Kask skriver väldigt detaljerade kapitel som kan vara en aning för korta enligt min smak men som ändå gör att boken bara flyger fram och spänningen riktigt biter tag i en. Den håller verkligen måttet för en riktigt bra spänningsroman!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sprickor i jorden

En otroligt spännande och bra bok!!

18 juni 2019

Som man har längtat efter en denna boken, Sprickor i Jorden av Mariette Lindsteins. Uppföljaren till del ett, Vit Krypta, i serien om Pilgrimsfalkens Väktare. Ännu en otroligt välskriven, detaljerad och spännande bok om sekter, grymhet och kärlek.

Sprickor i Jorden är en otroligt detaljerad och trovärdig bok med väldigt bra språk, lagom långa kapitel och får en verkligen att vilja läsa mer när sista sidan är utläst!
Däremot upplevde jag att första delen av boken var lite seg och långtråkig, det var väldigt lite som hände och det kändes som att man med spänning hoppades att boken skulle bli bättre. Vilket den blev, efter halva boken ungefär kom den riktiga spänningen in, intrigerna tätnade och man kunde verkligen få en känsla för spänning och mystik.

Att Mariette Lindstein är en fena på att återspegla sekter och den grymhet och skräck som en sekt skapar är verkligen ingen hemlighet. Alla hennes böcker handlar om sekter och hennes beskrivningar och sätt att få sina läsare att verkligen dras in i alla lovord och skrämseltaktiker är otroliga. Dock är det väldigt hemskt och läskigt att många av de saker som hon beskriver och tar med i sina böcker har skett i verkliga livet, eller i alla fall att det är baserat på verkliga händelser. Men jag tror även att det är det som gör att Lindsteins böcker är så bra och verklighetstrogna, hon vet verkligen vad hon skriver om och hon gör det på ett riktigt bra och professionellt sätt.
Jag tycker speciellt mycket om att man mer fick ta del av insidan av en sekt, än vad man fick göra i boken innan. Det var både spännande och intressant att få ta del av möten med sekten, deras planering och deras sätt att manipulera människor och även försöka vända personer mot varandra. Det var väldigt intressant och det hade jag gärna sett mer utav i första boken, Vit Krypta men jag är glad att vi fick mer insyn utav det i denna bok.

Men med det sagt så tycker jag att Sprickor i Jorden är en väldigt bra och spännande bok, en bok som man både skrattar och gråter till och som man skräms och förvånas mer än någonsin över när sidorna bara rinner iväg. För en riktig bladvändare är den verkligen, kan starkt rekommendera Sprickor i Jorden av Mariette Lindstein!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Skamvrån

En av de bästa Sarenbrant har skrivit!!

31 maj 2019

I Skamvrån tar Sarenbrant upp ett ämne som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, nämligen psykisk ohälsa. Det är ett ämne som jag upplever att det skrivs för lite om inom bokvärlden. Det finns många biografier och faktaböcker som innehåller och tar upp psykisk ohälsa men jag har inte stött på många fiktiva böcker med psykisk ohälsa i fokus. Jag är även väldigt glad att just Sofie Sarenbrant har valt att ta upp psykisk ohälsa i sin bok, då jag även tycker att hon skriver väldigt bra och beskrivande i sina böcker.

Bokens handling är oerhört tung, det finns många saker som jag känner igen mig i och en del rader var svåra för mig att läsa. Men samtidigt så är det även bra, för det betyder att Sarenbrant verkligen skrivit så verkligt som det bara går. Även om handlingen är tung och dramatisk så finns det många ljuspunkter, många tvistar och överraskningar som man definitivt inte är beredd på. Sånt gillar jag verkligen!

Trots den tyngre handlingen så upplevde jag att boken var väldigt lätt att läsa och det gick snabbt fram, det var svårt att lägga ifrån sig boken men ändå ville man inte att den skulle ta slut.
Ibland kan böcker vara förutsägbara, dock var inte denna det. Det fanns många tvista och överraskningar. Oftast brukar jag kunna klura ut vem gärningsmannen är rätt så snabbt in i boken men denna gång var det lite svårare, vilket var bra för det blir så mycket mer spännande då.

Skamvrån av Sofie Sarenbrant är en otroligt välskriven, detaljerad och spännande bok. Boken är riktigt svår att lägga ifrån sig, man vill bara läsa mer och mer, samtidigt som man inte vill att boken ska ta slut för att den är så bra.
Mina förväntningar på sjunde delen i Emma Sköld-serien var stora och jag måste ändå säga att de har uppfyllts, till tusen och åter tusen!!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Att ta ett liv : fallet Kaj Linna - Kalamarksmordet

En väldigt intressant och välskriven bok

19 maj 2019

Boken är väldigt välskriven och detaljerad, jag upplever att Lisinski på ett väldigt bra sätt kan förmedla framgången och bakstegen inom fallet Kaj Linna och Karlamarksmordet.
Jag hade nog sett mer intervjuer med Kaj Linna och hans anhöriga, men jag förstår att det inte var Stefan Lisinskis syfte med boken. Utan jag upplever att hans syfte är att framföra bristerna i det svenska rättssystemet och det måste jag ändå säga att han har lyckats med.

Att Ta Ett Liv: Fallet Kaj Linna - Karlamarksmordet av Stefan Lisinski är en välskriven, detaljerad och intressant bok som får en att verkligen tänka till och fundera på om vårt rättssystem verkligen är så bra som så många tycker. Stefan Lisinski är skicklig på att bära fram fallet och Kaj Linna på ett opartiskt sätt, även om jag kan se mellan raderna att han är på Linnas sida, men vem är inte det. Speciellt efter att man vet att Kaj Linna blev helt fri från anklagelserna och domen.
Dock är det något som fattas i boken, jag kan inte riktigt sätta fingret på vad men något är det men det är definitivt en bok jag rekommenderar alla som är intresserade av brott, polisarbete och journalistik att läsa!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vyssan lull

Den bästa hittills...

12 maj 2019

Vyssan Lull , tredje delen i Carin Gerhardsens Hammarbyserie och äntligen börjar spänningen att komma fram och jag har verkligen gillat denna bok. Det måste vara den bästa boken i serien hittills, så mycket spänning, många tvister och en handling som var väldigt intressant och välskriven. Jag har verkligen sträckläst den sista delen av boken, kunde verkligen inte lägga ned den.

Precis som de tidigare två delarna i Hammarbyserien av Carin Gerhardsen så är Vyssan Lull riktigt välskriven, detaljerad och har en handling som får mig att vilja läsa mer och mer.
Jag tror att jag har nämnt det tidigare, men jag upplever att bokens kapitel är väldigt långa. De olika karaktärernas handlingar är uppdelade med tydliga markeringar, däremot så tycker jag att det är lättare att läsa en bok med kortare kapitel än vad denna bok hade. Men det är såklart bara en smaksak, men värt att nämna.

I de tidigare delarna upplevde jag även att karaktärernas privatliv tog väldigt mycket plats i handlingen, det tog över handlingen för mycket och det var för mig inte intressant. Jag är mer intresserad av att följa morden, gärningsmannens tankar och utredningen. Men nu när jag tänker efter så kan det också vara så att jag inte riktigt klickat med karaktärerna, jag tycker om karaktärerna men de står inte ut för mig. En del böcker har karaktärer som lyfter hela boken och handlingen, det är de som gör boken men i Hammarbyserien så upplever jag inte att jag har klickat med karaktärerna på samma sätt, jag upplever de som väldigt tama och tråkiga.
Däremot måste jag ändra mig inför Vyssan Lull då jag tyckte att det var skickligt av Carin Gerhardsen att väva in karaktärernas privatliv med handlingen och polisutredningen. Jag fick lite mer känsla för en del av karaktärerna och det gjorde mig mer intresserad av att läsa mer och få reda på hur deras liv kommer att utvecklas. Ett stort plus, hoppas att nästa del fortsätter i samma tema!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej