Användarprofil Karl-Axel Nordström / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Karl-Axel Nordström

Antal betyg: 6
Antal recensioner: 6

Trådarna i väven : på spaning bland minnen och kultu...

Maja Hagermans Sverigeresa.

18 juni 2019

Maja Hagermans lilla stora bok "Trådarna i väven" är en resa i Sveriges kulturarv när den är som bäst. Hon närmar sig många av de kulturaktiviteter som finns överallt i vårt land. Hembygdsföreningar, bibliotek och museer, träffar intressanta människor och håller föreläsningar. In i väven flätas dagens pinsamma fördomar som grundas på politiska partiers förledande om svenskheten. Maja Hagerman är med rätta inte nådig inför denna nedlåtande rappakalja. Det är sällan som jag läser om en ny bok på direkten, men det gjorde jag här och njöt nog ännu mer. kajn

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Karl Marx : en biografi

Att förstå Karl Marx är att förstå nutid.

18 juni 2019

Få, om ingen, sedan den industriella revolutionens genombrott, har betytt så mycket som Karl Marx. Det vittnar alla de sympatier, men också fördomar myter och avståndstagande som in i vår tid möter honom och hans tänkande. Inte minst alla de som kallar sig marxister för att skapa politiska rörelser i hans namn. Sven-Eric Liedman skildrar Karl och Jennys liv och gärning på en lysande prosa. Marx tankar om den materialistiska historieuppfattningen uppfattas ofta som tung och svår att förstå, men Liedman klarar med elegans att göra den begriplig och han reder ut ihåligheten i fördomar och myter. Då och då hänvisar Liedman till dagens situation vilket bidrar till Marx tidlöshet och hans ännu oöverträffade tankar. Det sägs att nuet är en sammanfattning av historien. Vill du förstå vår tid så läs Sven-Eric Liedmans bok om Karl Marx. kajn

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Arvet från Bagdad : hur det grekiska vetandet bevara...

En bok som ligger helt rätt i tiden.

14 augusti 2014

Ingmar Karlssons senaste bok"Arvet från Bagdad", ligger helt rätt i tiden. Antiislamiska dårar har allt för länge tillåtits sprida sitt gift i västvärlden. Historiskt har vi mycket att tacka den muslimska arabvärlden för kunskaper om grundläggande vetenskapliga områden. Det Grekiska kulturarvet som vi så ofta hänvisar till hade sannolikt varit ett historiskt tomrum om inte arabiska vetenskapsmän och översättare tagit hand om arvet och vidareutvecklat det redan under 700- till 800-talet. Vid den tiden var barbarerna förhärskande i Europa. Du som har ett öppet sinnelag, läs boken och njut av kunskapens glädje.
Karl-Axel Nordström

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Reinfeldtkoden : den ädla konsten att rasera den sve...

Konsten att säga en sak och göra något annat.

28 juli 2014

Med undertiteln "Den ädla konsten att rasera den svenska modellen." Att konsten i det här avseendet skulle vara ädel får väl ses som en ironi. Snarare har konsten varit brutal eller känslolös som präglar kallsinniga makthavare.
De tre vice männen, Stefan Carlén, Christer Persson och Daniel Suhonen, har genomfört ett utomordentligt arbete.
Vår tids media har i väsentlig grad trängt undan analys och argumentering till förmån för nakna påståenden. Den gängse inställningen i samhällsdebatten faller inte författarna för. Det är det stora med deras insats. Att tycka något kan vem som helst göra till och med en minister, men att analysera och argumentera om konsekvenserna för medborgarna är det få förunnat. Jag läste för något år sedan Victor Klemperer's Linqua terti imperii, "det tredje rikets språk". Konsten att säga en sak och göra/eller mena något annat. Det visade sig vara en viktig förstudie till Reinfeldtkoden.Jag rekommenderar båda böckerna. Ett stort tack till författarnas bidrag till samhällsdebatten.
Karl-Axel Nordström, Västanväga, 28 juli 2014

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Landsmän : de danska judarnas flykt i oktober 1943

Konsten att inte falla i efterrklokskapens grop.

24 juni 2014

Jag var fem år när andravärldskriget bröt ut. Naturligtvis förstod jag det mer känslomässigt än sakligt. Kriget har sedan följt mig genom åren. Mycket har jag läst om kriget och nazisternas illgärningar. Ju längre tiden avlägsnar oss från händelserna under andra världskriget ju lättare tycks det vara att falla i efterklokskapens grop.
Det gör inte Bo Lidegaard vilket inte bara hedrar honom det gör honom också intellektuellt spännande.
Myterna om den danska avgående regeringen och expeditionsstyrets" svek" mot de danska landsmännen håller inte inför hans sakliga granskning. Den svenska samlingsregeringens" undfallenhet" är likaså en seglivad myt som får sig en knäck. Bo Lidegaard faller inte för nutida populistiska önsketänkanden om det förflutna. Situationen var utomordentligt svår. När man säger i vår tid att politik är så komplicerad så talar man mot bättre vetande. Jämfört med åren under andra världskriget är förhållanden svåra att överträffa. Det danska och svenska folken ställde upp i nazistiska ofärdstider för att minimera våld och brutalitet så gott det gick. De gjorde inga undantag vare sig de var judar med eller utan medborgarskap eller andra.
Tänk om vår tids främlingsfientliga barbarer i Danmark och Sverige skulle tillägna sig en bråkdel av denna klokskap från krigsåren.
Härutöver har Bo Lidegaard ett språk som gör att även de många dagbokscitaten från flyktingar blir litterärt sammanhållet hur han nu bär sig åt.
Du som är intresserad av nutidshistoria av hög klass, skaffa boken och läs den.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Nu äter vi! : de moderna favoriträtternas okända his...

Äter gör vi alla!

14 augusti 2014

"Nu äter vi!", Jenny Damberg, är en välkommen bok om favoriträtternas historia. Eftersom vi alla äter är vi alla lite experter på mat varför det mesta känns igen. Men vi saknar ofta kunskap om hur och varför vissa vardagliga och populära rätter finns i vår tid. Jenny Damberg fyller på våra kunskaper och skapar en historiskt sammanhållen bild som ofta är både dråplig och rolig. Du som äter, läs boken och förkovra dig i den moderna matens historia!
Karl-Axel Nordström

0 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej