Användarprofil NPFM / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av NPFM

Antal betyg: 10
Antal recensioner: 9

Det liknar ingenting : noveller

Noveller att läsa om och om igen.

7 november 2011

Askestads noveller är korta och koncentrerade. De är fulla av rörelse och liv, och språket har ett alldeles speciellt och ovanligt läsvänligt flyt. Ibland är det lätt att känna igen sig, och ibland står man helt främmande för det som händer. Det är psykologiskt, smart, genomtänkt, överanalyserat, genialiskt, galet. Novellerna har en absolut närvaro som gör att man vill fortsätta att läsa, och även läsa om. Läsa igen, och igen. Det här är bra. Mycket bra.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Frankenstein : eller den moderne prometeus

En viktig klassiker

24 mars 2010

Alla känner till Frankenstein! Det stora stela monstret med ärr i pannan och muttrar på halsen, med grön hy, becksvart lugg och trötta ögon. Men nej, det där stämmer faktiskt inte riktigt.

Frankenstein är nämligen namnet på vetenskapsmannen och inte monstret (en vida spridd missuppfattning). Inte heller beskrivs han i boken så som man föreställer sig honom, så som han ser ut i filmen från 1931.

Filmatiseringar har haft stor betydelse för det vi tror oss veta om Frankensteins monster, men boken är mycket mer inåtriktad och psykologisk och inte så uppenbart otäck som man kan tro. Vi får ta del av Frankensteins levnad, hur han ger liv åt monstret och hur en lång kamp med denna varelse pågår, men det är snarare monstrets egna tankar och känslor som är intressanta och gripande. Essensen är monstrets utveckling och erövring av mänskliga företeelser och fenomen, t.ex. språket och kärleken. Ensamhet och utanförskap är starka teman.

Denna bok har fortfarande mycket att lära ut. Läs!

1 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Spelreglerna : noveller

Mörkare men minst lika bra

19 oktober 2011

Jag upphör aldrig att förundras över hur Jonas Karlssons berättarvärld expanderar med varje novell, för att i slutet av boken vara ett helt universum där allting på olika sätt hänger samman. Karlsson lyckas alltid få sina berättelser att kännas stora och var för sig viktiga.

Det här är nog dels tack vare att saker och ting återkommer från tidigare novellsamlingar. En uppmärksam läsare kan exempelvis upptäcka hur Karlsson har lekt med sidnumren i boken, för att finurligt anspela på novellen Lotten i Det andra målet. Men dels är det nog också för att alla noveller i Karlssons samlingar har som en osynlig länk till verkligheten, till det riktiga livet utanför bokens pärmar.

Den här samlingen är inte lika humoristisk som de två första, med undantag för novellen Huvudsaken då jag ömsom kiknade av skratt, ömsom rös av ett njutbart obehag. Istället finns ett större filosofiskt djup och en mörkare ton. Men att det är samme Karlsson som sitter bakom pennan är det inget tvivel om.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mr Tourette och jag

Intressant men seg

24 oktober 2010

För dig som är nyfiken på hur livet kan te sig för en person med tourettes är denna bok intressant läsning. Man förstår lite bättre, både personen och syndromet. Första halvan av boken läste jag med behållning. I mitten av boken blev dessvärre kapitel efter kapitel väldigt lika varandra, och själva historian drevs inte framåt mer vilket gjorde att jag tappade lusten för att läsa vidare. Bokens 429 sidor skulle kunna reduceras till 200. Jag har fortfarande inte läst den andra halvan, men vågar ändå skriva en recension och säga att åtminstone första halvan av boken är ganska läsvärd.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Det andra målet

Lekfullt och modernt

9 mars 2010

Denna bok beskrivs som en samling noveller, och består av två delar med ca tio noveller i varje. Vissa är riktigt korta och förkommer som ett slags intermezzon mellan de längre.

Men som läsare slås man tidigt av att det mer känns som om man läser en roman med löst sammanhållande kapitel. Den här boken är helt enkelt någonting mer än en novellsamling.

Först efter noggrann läsning ser man sambanden. Man anar förbindelserna vilka löper som linor härs och tvärs mellan novellerna, inte bara som röda trådar utan också som garn där djupare betydelser nystas upp och ger läsaren aha-upplevelser och bitar till helheten. Det är inte en linjär uppställning av fristående historier, tvärtom en fusion av utströdda fragment som tillsammans ger oss en inblick i Jonas Karlssons framdiktade verklighet. Boken svarar inte heller på alla sina frågor utan lämnar några kvar, vilket är bra.

Det här är modern prosa som leker med läsaren. Fyndigt, vardagligt, absurt. Och alldeles strålande!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Världens mått

En fullträff!!!

15 augusti 2009

Jag håller inte alls med J.K.H. som skriver att boken är medioker. Nej, det här är en av de bästa böcker jag läsa på flera år! Boken har vad som krävs av en (i mina ögon) god roman: historia, flyt i språket och berättelsen, intressanta karaktärer och inte minst humor. Det här är definitivt en fullträff som får mig att vilja läsa alla Kehlmanns böcker. Köp!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fjärilen i min hjärna

Besök hos Döden

5 maj 2009

Boken är tunn och har stora bokstäver och gick väldigt fort att läsa ut. Men berättelsen stannade kvar hos mig i flera dagar, återkom när jag minst anade det. De obotliga tumörerna, resorna till Paris, det ganska kärva språket, avsaknaden av självömkan, accepterandet ... Allt tillsammans: ett försiktigt besök hos Döden.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Komma rätt, komma fel och komma till punkt

Underhållande för alla språkväktare.

30 november 2008

Den här boken får en verkligen att tänka efter, och inse att interpunktion är otroligt viktigt. Boken är tankeväckande och oroande på samma gång. Truss och Halldinger ger oss bl.a. exempel på hur enormt stor skillnad det kan bli i betydelse om man bara råkar kasta om några tecken i en text.
Boken är rolig (på ett ibland elakt sätt) och kan läsas från pärm till pärm, men är även pedagogiskt skriven och kan fungera som en handbok. Vare sig du känner att du behärskar svenskans interpunktionsregler eller inte, så kommer du att ha stor behållning av den här boken. Köp idag!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Gregorius

Har du läst Doktor Glas...

14 juni 2007

...så måste du läsa boken Gregorius av Bengt Ohlsson. Detta är en modern "uppföljare", en parallellberättelse ur prästen Gregorius perspektiv. Det är gripande, rörande och otroligt spännande och gäckande att läsa böckerna efter varann och jämföra och kontrollera händelserna. I denna bok framstår Gregorius som en långt mer kärleksfull, känslosam och mänsklig person än i Hjalmar Söderbergs bok. Det är ett måste att läsa båda böckerna, ett tvång, en skyldighet mot litteraturen. Gregorius är ett genidrag av Ohlsson, som fick Augustpriset år 2004 för denna fantastiska bok.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Jag ringer mina bröder

(enbart betyg)

6 november 2013