Användarprofil Simon Björkman / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Simon Björkman

Antal betyg: 8
Antal recensioner: 8

Moralens landskap

Är objektiv moral något att gömma sig för?

28 januari 2014

Sam Harris har här briljant visat på det samhället är så splittrat kring, kan vetenskapen ge oss moralisk kunskap? Är det möjligt att med vetenskapen snarare än religiös övertygelse ta reda på vad som är bäst för levande intelligenta varelsers välmående?

Sam Harris menar att detta är i högsta grad möjligt. Så som det finns experter i fysik, biologi och matematik kommer det finnas experter och rent av genier i moral inom en snar framtid. Stigman och envetna tabun måste först komma fram i ljuset och argumenteras. Det finns inget i samhället som ska ha absolut immunitet mot kritik.

Mycket fascinerande bok som jag rekommenderar varmt, speciellt till de som undrar om en ateist kan ha något moraliskt tänkande av faktisk betydelse.

Har själv tampats med dessa frågor som ateist sedan ett par år tillbaka.

2 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Lying

En sanning är alltid mer värd än en lögn, alltid.

28 januari 2014

Vad har lögner för effekt på vänskap, personlig utveckling och samhället i stort? Det är frågor som Sam Harris tar upp i denna bok.

Boken är välskriven med många exempel på tillfällen där lögner typiskt förekommer. Sam Harris argumenterar mycket övertygande för sin sak.

Mycket av vad jag tog för givet har vänts på ända tack vare denna bok och jag har nu börjat se mitt och andra människors relation till lögner i ett annat ljus.

2 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Art of War

Strategi i varje situation

28 januari 2014

Skaffade boken mycket på grund av mitt intresse för strategispel. Var lite överraskad över hur liten boken var, men det var ingen nackdel alls, man kan lätt ta med sig boken var man än ska och plocka upp och läsa den.

Har märkt att jag inte bara har nytta av denna i spel, mina lärdomar kan även användas i vardagen och vilken typ av tävlingsinriktad verksamhet som helst.

Rekommenderar till alla som vill få större insikt i strategens viktigaste egenskaper och kunna använda dessa själv i många delar av livet.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Principia

Huga...

28 januari 2014

Engelska är endast mitt andra språk vilket gör denna text mycket svårforcerad. Det gör det inte lättare att Newton skrev boken så att den skulle vara så svår som möjligt att läsa för vetenskapliga "halvfigurer".

Har inte läst igenom ännu men det är mycket spännande att få en inblick i hur ett absolut geni fungerar.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Where Mathematics Come From

Nu ser jag aldrig matematik på samma sätt igen

28 januari 2014

Lite svårt att följa med ibland då boken är på engelska men jag rekommenderar till den som har en god förståelse för engelska och har ett filosofiskt intresse för matematiken och människan.

Min evidentialistiska världsbild kan till stor del härledas till denna bok.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Tänka, snabbt och långsamt

Hela vår historia av framsteg

28 januari 2014

Efter att ha läst denna bok är jag fylld av förundran och vördnad över människans envetna strävan och törst efter sanning och de uppoffringar som gjorts för att nå detta.

Alla de människor med olika bakgrund och personlighet som banat väg för vår förståelse för universum är verkligen fantastisk.

Rekommenderar denna bok för alla.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Livet på samhällets botten : världsbilden som skapar...

Avgörande

12 november 2012

Min uppväxt är krokig och inget vidare värst att se tillbaka på, den har jag mest använt på följande vis. Att skylla min olycka på.

Min far var alkoholist och min mor totalt resignerad. Min far skrek och misshandlade min mor framför mina ögon. Inte mycket pengar fanns heller att tillgå då båda var arbetslösa.

Jag försökte skydda mina småsyskon från denna galenskap, en börda för tung för en fyraåring med gråten fastnad i halsen.

Som trettonåring drabbades jag av Ulcerös Colit vilket försämrade min redan hårt eftersatta skolgång och fattiga sociala liv.

Mitt liv går vidare, mina studier här på gymnasiet går inte så bra som jag skulle önska men här är jag nu och min situation är bra. Blir bättre.

Läs.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En kortfattad historik över nästan allting

En riktigt god vän borde också läsa den här

16 augusti 2012

Det jag tyckte mest om var att äntligen få en bred överblick över vetenskapens utveckling, hela dess historia utsträckt framför mig. Vad som drivit vetenskapen framåt, alla dessa fantastiska människor som ägnat sina liv åt att söka de djupaste sanningarna i vår värld. Man kommer dem så fantastiskt nära och förstår vilka utmaningar de stod inför. Deras ifrågasättande av redan etablerade "sanningar" Vad drev dessa personer framåt?

Samma sak som drev mig igenom varje sida av denna bok, nyfikenheten.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej