Användarprofil Magnus Berg / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Magnus Berg

Antal betyg: 13
Antal recensioner: 5

Informationskriget mot Iran

En allmängiltig bok om media och opinionsbildning

17 mars 2014

Jag är redan en inbiten mediekritiker. Och ganska beläst i ämnet. Men nu läser jag 'Informationskriget mot Iran' av Pierre Gilly och tycker det är en helt fantastisk bok. Pierre Gilly berättar hur media och olika politiska intressenter, i demokratier, hjärntvättar och skapar opinioner för det ena eller mot det andra. Boken handlar alltså inte, i första hand, om Iran utan om media och manipulerandet/skapandet av opinioner.

Boken är "bara" på drygt hundra sidor. Men det är väl använda sidor. Den initierade texten är lättläst och med källhänvisningar som inbjuder till fördjupning.

Boken borde vara självklar i skolornas undervisning, som påstås syfta till att fostra demokratiska sinnade och kritiskt tänkande medborgare...

Eftersom boken så enkelt avslöjar hyckleriet och lögnerna med det som påstås vara demokrati och demokratiska och opartiska medier så kommer boken att få leva i skymundan. För vilken tidnings-, radio- eller tv-redaktion vill recensera och berätta om en bok som totalt krossar deras egen trovärdighet?

För dig som vill lära dig hur media och opinionsbildning fungerar i demokratier, och bara orkar läsa en enda bok i ämnet, är "Informationskriget mot Iran" av Pierre Gilly det självklara valet.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Året med 13 månader : en dagbok

Min kärlek till Åsa Linderborg dog

9 augusti 2020

Boken var en besvikelse. Det mesta handlade om Åsa:s privatliv med alla inkonsekvenser, sperma som rann längs med betet, utseendefixering, vin med medelklassvänner inom media, falukorv med mos, m.m.
Kan inte dra mig till minnes att jag lärde något av boken. Hade förväntat mig en politisk och samhällskritisk bok om än i dagboksform. Tyvärr var det bara dagbok.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Zoopolis

Läs!!!

11 februari 2019

Människor borde lära sig mer om djur genom att se dem och respektera dem och deras intressen. Särskilt gäller detta husdjur. De är ju helt utlämnade åt sina ägares makt.

Någon som tar djur och deras behov och intressen på allvar är Sue Donaldson som i sin bok Zoopolis gör en gedigen genomgång mellan människa och djurs likheter. Slutsatsen blir att husdjur borde få medborgerliga rättigheter på samma sätt som människor. Här driver hon ett resonemang där hon likställer husdjur med barn och förståndshandikappade människor på så vis att de alla behöver företrädare som driver politik i deras intresse. Trots att barn och förståndshandikappade inte själva lever upp till det vi vanligtvis menar är fullvärdigt medborgarskap - i och med att de inte kan agera som agenter - så är de ändå medborgare. Därför borde även husdjur få medborgarskap. Och samhället borde planeras och utformas även med hänsyn till husdjurens intressen och behov. Så tycker alltså Sue Donaldson.
Jag tycker alla människor med minsta intressen av djur borde läsa Zoopolis, inte minst hundägare. Hundägare är generellt en kategori som saknar förståelse för sina djur och dess behov. Det gör mig väldigt ledsen när jag ser alla dessa livegna hundar som inte får göra ditten eller datten för att deras ägare har behov av att känna makten att bestämma över dem. Zoopolis skulle kunna vara en ögonöppnare.

"We have a responsibility to try to understand what animals are able to communicate to us about their needs and preferences, and to facilitate their realization of their own life projects."
Ur Zoopolis av Sue Donaldson

"If the only way a dog gets treats, play time, or affection from others is by performing tasks to please them, this is blackmail not education. Many working animals are denied any real down time in which they run free, or socialize with others, or simply explore and experience their world."
Ur Zoopolis av Sue Donaldson

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Slagskuggan : Latinamerika inför 70-talet

En av de bästa böcker jag läst

28 november 2017

Det är en fantastisk bok. En av de bästa jag läst. Den berör verkligen. Den förklarar Latinamerikas lidande under USA och är lika aktuell då som idag.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Grundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshet

Köpläge

2 februari 2014

Jag läste boken på två dagar. Det är ett väldigt gott betyg. Jag läser jättesakta (tänker så det knakar medan jag läser) och har vanligtvis svårt att hålla fokus någon längre stund.
Jag tyckte den var jävligt bra. De första sidorna undrade jag: Vad fan är detta för skit. Men sedan tog sig språket och jag fastnade i den.

Tycker karaktärerna bekräftade mina fördomar. :-) Är själv en introvert, allvarlig person, precis som berättarjaget. Och har då fått extroverta vänner. (Det är ju en följd av att man som introvert inte jobbar för att skaffa vänner utan trivs bra själv. Då blir det ju extroverta som tar kontakt och blir ens vänner.) Och som Imagine i boken så är många av de extroverta mycket för att snacka men inte så mycket för verkstad. Detta med Imagines ovilja till att fördjupa sig i socialistiskt teori, och motivera sitt ställningstagande för vänstern med att vänstern är coola, tycker jag är kul att Linn Spross lyfter fram. Själv är jag väldigt trött på de som ska vara sååå alternativa och vänster när de i själva verket inte är medvetna och nyfikna på att lära utan helt fixerade på yta och endast ge sken av djup. Så jag håller med Linn Spross: "Gör uppror mot skådespelarsamhället."

Nu var det inte bara att jag fick mina fördomar bekräftade som gjorde att jag tycker boken var väldigt bra. Jag tycker det är en viktig bok i vår nuvarande politiska verklighet. Alternativa tankar måste lyftas fram så att människor vågar tänka dem. Därför hoppas jag 'Grundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshet' får gigantisk spridning och kan vara en medvetande- och ögonöppnare.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Grävande journalistik

(enbart betyg)

3 maj 2018

Högern och välfärden

(enbart betyg)

14 januari 2014

De vilda detektiverna

(enbart betyg)

6 november 2013