Användarprofil Christine Ljungblad / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Christine Ljungblad

Antal betyg: 18
Antal recensioner: 18

Där kräftorna sjunger

Vacker skildring

30 december 2020

Kya blir som litet barn övergivet av både sina syskon och sin mamma. Som 5-6-åring ser hon sin mamma stappla iväg med en sliten resväska, i sina alligatorpumps, utan att vända sig om efter Kya. Dessa avsked sätter djupa spår i henne och när hennes alkoholiserade pappa även han överger henne går hennes liv ut på att överleva. Att som litet barn växa upp i träskmarkerna i North Carolina, på 50-talet, är naturligtvis en rejäl utmaning. På alla plan. Ingen tar sig an Träskflickan men alla skvallrar om henne. De enda som hjälper henne är Jumpin och Mabel, det äkta paret som förser henne med kläder och mat när Kya själv vågar ta emot. Hos Jumpin, den svarte mackägaren, har hon en fristad från blickar och kan tanka sin båt och säljer sin plockade snäckor för att få pengar till mat. I hennes väg kommer också Tate, storebror Jodies vän, som lär henne att läsa och de utvecklar en unik vänskap och relation. Men även han överger henne...
Jag är nog sist på bollen gällande denna bok men den gjorde mig inte besviken. Det är en vacker bok med fantastiska naturskildringar men också en bok om mänskligt beteende,att vara annorlunda och vad det gör med en människa. Här är det en hel vuxenvärld som sviker ett barn och gör henne till den hon sedan blir och dömer henne utifrån det, en människa de själva skapat.
Slutet gick lite för fort och hade jag önskat var annorlunda. Rekommenderar dock denna bok varmt.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Flickan i brevet

Rörig bok som vill för mycket

24 oktober 2020

⭐⭐

Samantha Harper är journalist och nyseparerad mamma som bor hemma hos sin mormor. En kväll hittar hon några brev skrivna för länge sedan av en kvinna, Ivy, boende på klostret St. Margrethes, brev som hennes mormor menar låg i någon av de antika möbler som Sams morfar hanterade i sitt yrke. Historien om Ivy fascinerar Sam som vill gå til botten med historien. Och det är bara två dagar kvar till St. Margrethes ska rivas.
Det här hade kunnat bli en fängslande historia då den bygger på sanna historier i grunden från Magdalenatvätterierna på Irland och i England. Dit förde man gravida kvinnor för att föda sina barn som sedan bortadopterades mot deras vilja. Kvar blev kvinnorna under slavliknande förhållanden. Men nu blev det inte så.
Jag uppfattar det som att Emily Gunnis inte riktigt vet vilket ben hon vill stå på. Å ena sidan vill hon skildra verkligheten på klostrena eftersom det nu uppdagats vad som hände där. Å andra sidan vill hon skriva en spännande bok med deckarinslag. Det blir inte bra. Tillbakablickarna är många, i flera olika tidsled, och det blir rörigt. Karaktärerna blir heller inte levande, jag saknar gestaltningar men framförallt blir hela historien alltför osannolik att det slutar med en gäspning.
Det är något med språket också. Det blir inget flyt i läsningen. Hade det inte varit för att det är en bokklubbsbok hade jag inte läst ut den. Tyvärr.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Hate U Give

Trovärdig bok, ständigt aktuell dessvärre

24 juli 2020

⭐⭐⭐⭐
Titel: The hate U give
Författare: Angie Thomas
Genre: roman, rasskildring
Vad kan vara mer aktuellt att läsa än en bok om en svart kille som blir skjuten av en polis utan att vara skyldig till något? Boken är skriven 2017 men egentligen har inte det någon som helst betydelse, händelserna i USA (och resten av världen) under parollen #blacklivesmatter✊🏽✊🏾✊🏿 är ständigt aktuell. Angie Thomas ville skriva en bok om det livet hon själv levt/upplevt. Resultatet blev The hate U give.
Boken handlar 16-åriga Starr Carter som bor i hoodsen men går i privatskola i stan. Hon känner sig inte riktigt hemma någonstans. På en fest med sina gamla vänner träffar hon sin gamla bäste vän, Khalil, som hon vuxit upp med. De har numera glidit ifrån varandra men när en skottlossning inträffar under festen sticker de båda därifrån och Khalil lovar att köra hem henne. På hemvägen blir de stoppade av polisen där Khalil helt oprovocerat blir skjuten med tre skott. Starr blir hotad av samme polis och här tar berättelsen sin början.
Starr drivs av rättspatos men är också rädd för att det ska komma ut att hon är det omtalade vittnet. Hon lever under hot från både polis och gänget som styr i hennes hood. Dessutom vill hon inte betraktas som den där svarta tjejen från fattigkvarteren där folk blir skjutna av sina klasskompisar eller av sin vite pojkvän. Hon väljer att inte berätta vad hon varit med om. Men hur länge håller det?
Mycket förortsspråk och en del ord som ej är översättningbara kan ibland bromsa läsningen. Men överlag är detta en bok där en blir starkt engagerad, som tar upp problem som många brottas med och Thomas lyckas skildra dessa mycket trovärdigt. En bok att jobba med tillsammans med elever helt klart! Och för alla andra som är intresserade av orättvisor, rasism och rättvisa 🙏🏼

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Öppnas i händelse av min död

Lever upp till förväntningarna

4 augusti 2016

Jag var skeptisk till att läsa den bär boken då den blivit upphöjd till skyarna. Men jag blev positivt överraskad. Författarinnan lyckas förmedla alla de känslor som styr personerna i boken på ett mycket trovärdigt sätt. Jag älskar slutet.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Jag ger dig solen

Att söka och hitta sig själv

4 augusti 2016

Välskriven och omtumlande. Syskonrelationen som sätts på spel. Bristen på kommunikation. Osäker på vem man vill vara och är. En bok för alla som är i tonåren eller har varit där!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den allvarsamma leken

Den allvarsamma leken tillhör kategorin klassiker man...

17 april 2013

Den allvarsamma leken tillhör kategorin klassiker man bör ha läst. Jag kan bara instämma i det och tycker att det var en angenäm läsupplevelse. Mycket av den litteratur jag läst genom åren har hämtat inspiration från klassikerna och har man dem med sig är det också lättare att ta till sig andra böcker. Det är intressant att ta del av den mans- och kvinnosyn som fanns då, omkring otrohet och äktenskap, kärlek och arbete och jämföra med hur samhället ser ut idag. Har det ändrats? På vilka sätt? Till det bättre eller sämre? Läsvärd och värd att gå tillbaka till igen.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

De förlorade ordens bok

Finstämd bok om ordens betydelse

26 juni 2023

Esme växer upp i en tid då kvinnorörelsen är på frammarsch, ensam med sin far som arbetar på Skriptoriet. Där gömmer sig Esme under bordet och följer de manliga lexikografernas arbete med Oxfords första ordbok. Hon är fascinerad av deras arbete och följer det på avstånd genom att varken höras eller synas. Ord tappas på golvet, slarvas bort eller glöms och dessa ord samlar Esme ihop och sparar till sin alldeles egna ordbok, boken med ord som inte värderas lika högt, ord som anses mer kvinnliga, De bortglömda ordens bok.
Första världskriget bryter ut och Esme går igenom svåra saker som är kopplade till den tidens anda. Hennes fascination för ord och språk är dock lika stark rakt igenom historien.
Detta är en vacker bok men den griper inte riktigt tag. Passionen för orden är det som sätter sina spår. För övrigt är den långsam, med lite för mycket beskrivningar som återkommer. Intressant ur ett historiskt perspektiv då den baseras på verkliga händelser.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

De bortglömda namnens bok

Spännande roman om förfalskaren Eva Traube

26 juni 2023

Eva Traube och hennes mor lyckas i sista stund fly Paris när de tyska soldaterna gör razzia efter judar. Fram tills dess har Eva och hennes föräldrar levt ett lyckligt liv tillsammans. Nu är Evas pappa bortförd och själva flyr de till en liten ort vid gränsen till Schweiz med förhoppningen att kunna ta sig över till andra sidan. Motståndsrörelsen upptäcker dock Evas fallenhet för text och textning och hon blir därför en viktig länk i deras arbete att förfalska papper till judiska flyktingar. Mot hennes mors vilja blir de kvar i den lilla byn och tillsammans med en katolsk präst och förfalskaren Rémy lyckas de smuggla ut hundratals barn till Schweiz. Alla dessa barns namn samlas i en bok för att de efter kriget ska kunna återförenas med sina föräldrar. Men när nazisterna intar byn försvinner boken och Eva blir också tvingad att fly. Hon brottas hela tiden med sitt samvete - gjorde hon rätt som stannade i Frankrike för att hjälpa alla dessa barn eller skulle hon ha flytt med sin mor, som hela tiden höll henne skyldig till faderns bortförande, till Schweiz och friheten?
Den här historien är baserad på verkliga händelser under andra världskriget. Den griper tag men saknar der där sista för att det ska bli en femma. Historien i sig är spännande och smått otrolig och jag fascineras över hur många människor som kämpade mot nazismen utifrån sin egen förmåga. I detta fall visar der sig räcka otroligt långt. Vilka engagerade och starka personer! Rekommenderar denna starkt!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Att skriva : en hantverkares memoarer

Inspirerande och rolig bok om skrivande

16 februari 2023

Tillsammans med Bodil Malmstens bok "Så gör jag" är denna kurslitteratur för mig i en kurs om kreativt skrivande. Bättre kurslitteratur kan en inte ha. King är rolig och rakt på sak, han undviker inga ämnen och är brutalt ärlig. Jag skrattar många gånger högt åt hans berättande så denna bok läser jag både i lärandesyfte och som underhållning. En bok att återvända till många gånger om en har ambitionen att själv skriva. Jag rekommenderar den oavsett.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej