Användarprofil Astro Cyt / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Astro Cyt (Malmö)

Antal betyg: 541
Antal recensioner: 11

Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse

Intressant men bitvis onyanserat

20 december 2016

Diskussioner kring ämnen som detta blir ofta onyanserade. Läkemedelsindustrin rekommenderar psykofarmaka i höga doser och kombinationer samtidigt som motståndare menar att läkemedel är dåligt och dödligt. Verkligheten är mer komplicerad.

Utifrån min högskoleexamen i psykiatri, studier i psykologi, erfarenheter som patient (bipolär) och observationer av medpatienter så håller jag med om att det sker en omfattande övermedicinering och felmedicinering. Ångest/depression borde inte behandlas med antipsykotika. Ingen patient behöver 3-4 antidepressiva preparat, 2 stämningsstabiliserare och 2 antipsykotika, två sömnmedel, två ångestdämpande (en kombination jag haft). Det är ett problem, med tanke på att dessa mediciner ger biverkningar och interagerar. Vem blir hjälpt av det egentligen? Diagnoser ges lättvindigt; jag har sett medpatienter som fått borderlinediagnos på ett enda öppenvårdsmöte. Det är inte realistiskt. Där håller jag med Gøtzsche.

Men: Vissa stycken presenteras med påståenden som saknar referens på slutet. Vissa stycken refererar till en hel bok; ohederligt eftersom det gör det svårare att kolla upp referensen. Att tvingas läsa en hel bok för att kolla upp ett enda stycke är inte försvarbart när författaren vill bevisa något.

Ibland görs påståenden att "såhär är det" (ex att ADHD inte har en biologisk grund, kapitel 5) men författaren refererar bara till en bok och en artikel (inte ens en studie). Otillräckligt för ett såpass svepande uttalande.

Gøtzsche säger emot sig själv. Han menar i kapitel 3 att ett problem i studier av antidepressiva är att det läggs för lite vikt på patienternas subjektiva upplevelse. Samtidigt som han i kapitel 4 menar att sömnkvalitet är svårt att göra studier om eftersom det är så subjektivt. Han vänder på argumentationen så att det passar hans åsikt bättre.

Gøtzsche har inte helt fel. Jag rekommenderar boken; den väcker viktiga frågor. Men ta Gøtzsches påståenden med en nypa salt och kolla upp referenserna.

När jag insjuknade var jag omedicinerad och fick problem. När jag var övermedicinerad fick jag andra problem. Medd rätt medicin kom jag tillbaka till livet. Jag gick från att svänga mellan depression, mani, psykos och ångest, inläggningar och självskadebeteende till att bli balanserad, påbörja en ny universitetsutbildning, umgås med vänner, bli ordförande i en förening, gå på sportmatcher. Mediciner är inte bara dåligt, det är ett farligt påstående.

Nyansering och sakliga bedömningar är bäst om man vill ha en konstruktiv diskussion och förbättra för psykiatriska patienter. Jag vet inte om Gøtzsches bok bidrar till det.

5 av 7 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Brott och straff

Den bästa boken jag någonsin läst

18 juni 2014

Denna bok läste jag vid fjorton års ålder och blev kär kan man säga. Efter det läste jag alla Dostojevskijs böcker som då fanns utgivna på svenska. Mitt intresse för klassisk litteratur väcktes ännu mer än tidigare och jag älskar den verkligen <3

2 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder...

Superbra att ha!

31 januari 2014

För någon som mig, som i vår tar min högskoleexamen i psykiatrisk omvårdnad, och dessutom själv lider av bipolär sjukdom, så är det väldigt praktiskt och intressant att faktiskt kunna gå direkt till urkällan och hämta referenser utan att alltid läsa i andrahand från nån annan psykiatribok.
Den innehåller den absolut senaste kunskapen.
Praktisk, intressant, uppdaterad, bra referens.
Ha det bra! :)

1 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den levande litteraturen

Gymnasiets svenskakurs

25 januari 2015

Använde den på gymnasiet, och minns att jag tyckte om den mycket. Eftersom jag fann den intressant så läste jag ofta och noggrant, och det ledde till att jag klarade Svenska A & B med bra betyg.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Klinisk omvårdnad D. 2

Bra kursbok/facklitteratur

18 juni 2014

Tillsammans med ettan får man den kunskapen som man behöver som student samt ny sjuksköterska inom ett visst område. Omvårdnad samt medicin ingår. Mycket bra!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Klinisk omvårdnad Del 1

Väldigt mycket, bra information

18 juni 2014

Denna bok innehåller både omvårdnad och en del medicin. Den är, tillsammans med tvåan, omfattande och ger mycket av den informationen som behövs för ssk-studenter samt nyutexaminerade sjuksköterskor. I den kan man läsa på om just det område man skall jobba i. Jättebra och intressant!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vetenskaplig teori och metod : från idé till examin...

Bra bok till examensarbete på grundläggande nivå

18 juni 2014

Jag använde denna bok till mitt examensarbete i psykiatrisk omvårdnad (b-uppsats). Den innehåller den information som behövs på grundläggande nivå, dvs b-uppsats och c-uppsats. Detta är nog meningen, och till examen på avancerad nivå (master) kan annan, mer detaljerad och ingående litteratur användas. Över lag är detta en väldigt bra bok.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Psykiatri : en orienterande översikt

Brister i bredd och djup samt för mycket åsikter

15 april 2014

Denna lärobok i psykiatri är en av de sämre jag har haft när jag studerat psykiatrisk omvårdnad.
Vi hade den eftersom författaren är lärare på min skola. Den brister både i bredd och djup.

Den fäster för stor vikt vid vissa ovanliga tillstånd och för lite om de viktigaste sjukdomarna, såsom bipolär sjukdom exempelvis. Det märks även att Levander är rättspsykiatriker och inte allmänpsykiatriker, vilket är en stor nackdel då detta ju ska vara en allmänpsykiatrisk bok.

Boken är dessutom starkt influerad av Levanders personliga åsikter, och ger ibland ett något oseriöst och slarvigt intryck. Bland annat kapitlet om kriminalvård är starkt influerat av Levanders politiska åsikter.

Böcker jag hellre skulle rekommendera:
Psykiatri av Herlofson et al
Psykiatri av Ottosson
Psykiatri av Skårderud
Psykiatri för primärvården av Skårderud et al

Ingen av ovanstående böcker är perfekt, men de är mer användbara, och kompletterar varandra fint.
därtill kan läggas psykiatriska omvårdnadsböcker såsom:
Omvårdnad vid psykisk ohälsa av Skärsäter et al
samt böcker specialiserade på barn, funktionsnedsättningar och äldre.

Men vilken som helst av ovanstående böcker är bättre än Levanders bok.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Psychobabble

Passar KBT verkligen allt och alla?

31 januari 2014

Det är en av frågeställningarna. Vad svaret blir kan ni nog räkna ut ;) Smart bok; en riktig ögonöppnare. Väldigt intressant, aldrig tung att läsa. Kan nog tilltala alla som känt att något är fel och irriterande med all den här självhjälpen och kommersialismen kring självhjälpsböckerna.
Rekommenderas varmt!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej