Användarprofil Morpheus / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Morpheus

Antal betyg: 268
Antal recensioner: 266

Valhall : den samlade sagan 1

Nordens Asterix tar sina första stapplande steg

30 januari 2016

Valhall: Den Samlade Sagan är en samling av alla Valhall Albumen plus intressant extramaterial om hur verken blev till, myterna som inspirerade dem samt flera skisser och teckningar.
Humor blandas med karaktärsstudier och Asagudar i Valhalls nytolkning av de gamla myterna.

Del 1 innehåller de första 3 albumen, som visar att Valhall gänget redan från början var duktiga serieskapare, även om det finns en hel del nybörjarskavanker.
Det är de klassiska grova bitarna man ser i början: Tecknarstilen är inte lika finpolerad som den senare kom att bli, författarna har inte riktigt hittat "rätt" tonläge ännu osv.

Det börjar med "Vargen är Lös", en relativt mild historia om man jämför med senare, mer episka berättelser, men som lyckas sätta en bra grund och presentera Valhalls värld och karaktärer för läsarna.
Sen blir det "Tors Brudfärd", som fortsätter att blanda asar med humor och samhällssatir och är nog det roligaste albumet i boken.
Men bäst av de tre tycker jag den sista, "Odens Vad", är. Mest en egen historia och bara löst baserat på myter om Oden lyckas den berätta ett spännande äventyr utan att för den delen glömma humorn som gör Valhall serien så speciell.

Valhalls första tolkningar av de nordiska myterna håller ännu, trots sina skavanker, och det saftiga extramaterialet gör att Samlingen klart rekommenderas för alla fans av Valhall-serien eller de nordiska Asagudarna.

8 av 8 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sent i november

En mysig avslutning på Mumindalen

21 november 2016

Sista boken om Mumindalens innevånare skiljer sig en del från de tidigare böckerna. Visst återkommer en hel del tidigare karaktärer, främst Mymlan och Snusmumriken, och visst utspelar sig större delen av historien i muminhuset men den sticker ändå ut av en anledning: Mumin, Pappan och Mamman och även Lilla My är inte alls med i boken. De närvarar bara "andligt" så att säga.

Detta gör dock inte boken sämre. Tvärtom tycker jag att den är snäppet bättre än Pappan och Havet, som den här boken utspelar sig parallellt med. De återkommande karaktärerna är härliga och de nya passar bra in i mumindalen. Det är en mysig liten bok om olika personligheter som samlas och får leva med varandra i det övergivna muminhuset. Jansons språk är lika poetisk som alltid och när boken är slut lämnas man med en varm om än lätt melankolisk känsla. Så som ett avsked ska kännas. Ett värdigt avslut på berättelserna om Mumintrollet och hans vänner.

5 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Rasmus på luffen

Att leva är att vandra

4 februari 2014

Medan Rasmus på Luffen kanske inte är lika känd som t.ex. Emil eller Pippi, och den når heller inte upp till de nivåerna, är den fortfarande en riktigt bra barnbok. För den håller Astrid Lindgren standard, och den standarden är hög!
Fast vill man börja läsa Astrid Lindgren igen, eller vill introducera henne för nya små läsare, är kanske inte Rasmus den första man ska läsa. Men det är definitivt en jag rekommenderar att man kikar på så småningom.

Boken hör till Lindgrens mer realistiska böcker, av samma typ som Emil och Bullerbyn gör. Den skiljer sig dock från dessa då den är en enda lång historia istället för flera korta och har rent strukturmässigt mer gemensamt med Kalle Blomkvist. Även i Rasmus stöter vi på tjuvar och banditer som gör livet svårt för våra hjältar. Men huvudhistorien är relationen mellan barnhemspojken Rasmus och luffaren Oskar. Två av Astrids härligaste karaktärer som det är en fröjd att umgås med genom boken.

Den typiska Lindgrenska värmen och humorn i språket är så klart närvarande, och boken går lätt och snabbt att läsa. Och för de som, likt mig, inte läst boken innan utan bara sett filmen/tv-serien rekommenderar jag speciellt att läsa boken då den på flera ställen skiljer sig ifrån filmatiseringen. Och det här är ett klassiskt fall där boken är bättre än filmen.

5 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Hjärnstark : hur motion och träning stärker din hjärna

Intressant, men repetitivt, om hjärnan och motion

6 augusti 2019

Efter att ha lyssnat på Hansens sommarprat blev jag sugen på att veta mer och köpte hans bok Hjärnstark. Den är baserad på vetenskapliga studier, men skriven som populärvetenskap för att gemene man ska förstå. Och budskapet är tydligt; Vill du må bättre psykiskt, få bättre minne, koncentration och bli smartare så finns det en universalkur: Rör mer på dig.

Det här är ingen jobbig, hurtig hälsoguru som pratar utan en hjärnforskare. Data på data talar för hur träning påverkar hjärnan, och det är mycket intressant och Hansen förklarar bra och tydligt hur träning påverkar de olika delarna av hjärnan, vad dessa delars uppgifter är och varför det fungerar så fint. Han är också vetenskapsman och tydlig med att peka ut när forskningen inte vet utan bara kan gissa på det troligaste alternativet, vilket uppskattas.
Tyvärr kan boken ibland bli repetitiv och jobbig att läsa. Mycket upprepas, och ibland känner man att "ja, jag har fattat. Motion är bra!". Men det är en bra och intressant bok som förklarar vetenskapen bakom varför våra hjärnor, och därför vi också (för vi ÄR våra hjärnor) mår bra av att röra på oss.
Viktig och intressant läsning. Rekommenderas.

5 av 6 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Tomtebobarnen

Bilderboksklassiker

7 april 2018

Elsa Beskow var en gång den stora inom svensk barnlitteratur, och hennes vackert illustrerade böcker, ofta på rim och med tydliga sensmoraler, var länge standarden för hur en barnbok skulle se ut.
Sen kom 45-revolutionen med flera kreativa och lätt anarkistiska författare som Tove, Astrid och Lennart Hellsing, vars verk i jämförelse är väldigt annorlunda.

Jag trodde därför när jag läste om Tomtebobarnen att jag skulle finna den fin om än en smula småtrist, men jag blev tvärtom förförd av den istället. Det är en otroligt snyggt illustrerad, gullig och mysig bok på en rimmande vers som, om kanske inte lika crazy och lekfull som Hellsings, är värmande och betryggande. Och ibland är det vad barn vill ha och behöver.

Visst finns en del småbitar som vittnar om bokens ålder, men det är nog snarare vuxna som kommer reagera på det, medan barn inte lär bry sig. Jag kan inte minnas att jag gjorde det när jag var liten i alla fall.

En av de främsta bilderböckerna, och klassiker i ordets rätta bemärkelse. Det finns en anledning att den trots sina över 100 år på nacken nästan ändå alltid säljer slut lagom till julhandeln. Rekommenderas.

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Batman The Killing Joke Special Edition

En hjälte är bara så bra som hans skurk är. En bra...

3 maj 2013

En hjälte är bara så bra som hans skurk är. En bra skurk reflekterar hjältens mörka sida och fungerar som dennes skugga. Och det finns väl få Hjälte-Skurk par som når upp till samma ikoniska nivå som Batman och Jokern?

Den här historien utforskar deras relation samtidigt som den ger Jokern en möjlig bakgrundshistoria. Jokerns nihilistiska motiv är klara: Bevisa att även den mest uppstående samhällsmedborgaren kan bli som han om man knäcker personen. Allt som krävs är en dålig dag. För att bevisa detta kidnappar han kommissarie Gordon för att tortera och mentalt knäcka honom och Batman måste nu rädda sin vän undan sin värsta fiende.

När det kommer till Joker-historier är det här den absolut bästa. Den analyserar och ger Batmans ärkefiende en ny dimension som visar varför han är en av serievärldens bästa skurkar. Alan Moore håller som vanligt en hög nivå och illustratören Bolland är en mästare på sekvens berättande och tillsammans lyckades de skapa ett mästerverk i superhjältegenren. En personlig favorit.

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mio, min Mio

Ett av Astrids främsta verk

20 november 2012

Mio, min Mio är en av Astrids Lindgrens mest älskade böcker och den första i vad jag gillar att kalla för Fantasy-triologin, som består av Mio, Lejonhjärta och Ronja.
Vi talar ofta om Astrid Lindgrens sagor och Mio är nog den allra mest sagoliknande utav hennes berättelser. Den följer alla beats och punkter som en klassisk saga gör och är skriven precis som en klassisk saga hade berättats, kryddat med Astrids typiska språk.
Som berättelse är Mio väldigt välskriven, både de lyckliga partierna i Landet i Fjärran och de mer skrämmande bitarna i Riddar Katos borg vilket gör att den aldrig blir tråkig att läsa. Den här utgåvan är också en väldigt vacker bok rent designmässigt med sin röda pärm och Astrids "autograf", och gör sig fin hemma i bokhyllan. Mio, min Mio är en fantastisk spännande saga och bland de bästa fantasyböcker som skrivits i Sverige. Utmärkt läsning för både barn och vuxna.

4 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sent i november

Ett värdigt avslut på Muminböckerna

11 augusti 2019

Sista boken om Mumindalens innevånare skiljer sig en del från de tidigare böckerna. Visst återkommer en hel del tidigare karaktärer, främst Mymlan och Snusmumriken, och visst utspelar sig större delen av historien i Muminhuset men den sticker ändå ut av en anledning: Mumin, Pappan och Mamman och även Lilla My är inte alls med i boken. De närvarar bara "andligt" så att säga.

Detta gör dock inte boken sämre. Tvärtom tycker jag att den är snäppet bättre än Pappan och Havet, som den här boken utspelar sig parallellt med. De återkommande karaktärerna är härliga och de nya passar bra in i Mumindalen. Det är en mysig liten bok om olika personligheter som samlas och får leva med varandra i det övergivna Muminhuset. Den lyckas också samtidigt vara både en dekonstruktion och en rekonstruktion av Mumindalen, vilket gör den till en utav de intressantaste Muminböckerna. Lägg där till att den också perfekt lyckas balansera melankoli med den varma humanism och fördragsamhet som alltid varit ledstjärnor i Mumindalen och du har en riktigt fin liten bok.
Jansons språk är lika poetisk som alltid och när boken är slut lämnas man med en varm om än lätt melankolisk känsla. Så som ett avsked ska kännas. Ett värdigt avslut på berättelserna om Mumintrollet och hans vänner.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Alice i Underlandet

Två barnboksgiganter möts

4 februari 2017

Lewis Carrolls "Alice in Wonderland" är en av de absoluta brittiska barnboksklassikerna, som med sin underbara fantasi och drömliknande struktur skapat flera tidlösa karaktärer och situationer som blivit en del av kulturarvet.
Historien har tolkats och återberättats flera gånger, och den här gången sker det med hjälp av Tove Janssons fantastiska tekningar.
Jansson kanske först inte verkar som det uppenbara valet av illustratör till Alice, men snart inser man att underlandets menagerie av konstiga djur och småkryp perfekt passar hennes fantasi och stil. Och som Jansson fan är hon anledning nog att införskaffa även den svenska utgåvan.

Och på tal om översättningen till svenska måste jag ge en eloge till Åke Runnquist. Att översätta Alice med alla sina ordlekar, små engelska referenser och omskrivna nursery rhymes är inte lätt, och överlag har han lyckats riktigt bra med översättningen, som han smart nog valt att vara trogen bokens essäns istället för att göra en mer ytlig översättning (nursery rhymes har bytts mot svenska barnvisor t.ex).
Fast med det sagt så går en del av Alice charm förlorad när man läser den på ett annat språk än engelska, och vissa översättningar är jag inte överens med.
Men för Toves illustrationer och Runnquist snillrika översättning är den värd att kolla in för Alice-fansen.
Och ska man introducera ett barn för Underlandet så är det här helt klart ett godkänt alternativ.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej