Användarprofil Calle Rehbinder / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Calle Rehbinder

Antal betyg: 2
Antal recensioner: 2

Impro : improvisation och teater

Världens bästa bok

1 januari 2018

1985 gick jag på Skara Skolscen, en förberedande, då ettårig teaterutbildning med mycket gott renommé. Samma år kom också Keith Johnstones legendariska bok IMPRO ut i svensk översättning. Som jag minns det fick vi den allihop, alla vi 16 elever på den lilla skolan i det gamla tingshuset i Skara. Min utgåva av IMPRO är numera sliten, trasig, med lösa sidor, anteckningar och överstrykningar överallt. En älskad bok. Jag läste den intensivt, med ännu större intresse och hängivenhet än Konstantin Stanislavskijs bok En skådespelares arbete med sig själv, den bok som dittills varit min teaterbibel, men som då fick andraplatsen efter IMPRO.

Jag har insett med åren att IMPRO kanske är den viktigaste bok jag någonsin har läst. I alla fall för mig. Ingen bok har format mina tankar kring teater så mycket som denna. Men inte bara teater. IMPRO är så oerhört mycket mer än en lärobok i improvisationsteater. Det är en fantastisk manual för pedagoger, en fenomenal guide till att bli mer ohämmat kreativ, en insiktsfull introduktion till masker och trance - shamanism, om man vill. Den handlar också om relationer - eftersom teater ytterst sett enbart handlar om relationer.

IMPRO har inspirerat mig på så många olika fält i mitt liv, att jag numera plötsligt ibland kan undra vilka tankar som är mina, och vilka som är Keith Johnstones. Så mycket av det han har skrivit har fastnat i min hjärna, min världsbild.

Jag lärde mig läsa vid 4 års ålder, hade en mor som var bibliotekarie - jag har alltså läst tusentals och åter tusentals böcker. Men ingen bok har alltså haft en så stor betydelse för mig som just Impro, av Keith Johnstone.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej
Migrationens kraft : därför behöver vi öppna gränser

Jag är mycket imponerad av denna bok. Ja, det finns...

24 oktober 2013

Jag är mycket imponerad av denna bok. Ja, det finns ett fåtal småfel i texten, och visst kan man hitta en och annan logiskt kullerbytta, som att jämföra migration över statsgränser med landskapsgränser - något som förvisso var ett faktum för 200 år sedan, men inte idag.

Men det jag imponeras av är framför allt två saker:
Visionen, att helt lämna den trötta standardsanningen om begränsningar och kvoter, och se samhället ur ett mycket större och mer expansivt perspektiv.
Empatin, och det brinnande patos som finns hos dessa båda liberala författare, för mänskliga rättigheter. Om någon fortfarande tror att liberaler skulle vara mindre empatiska och mer själviska än andra - läs denna bok.

1 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej