Användarprofil BookBeauty / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av BookBeauty

Antal betyg: 17
Antal recensioner: 15

Dina händer var fulla av liv

Saknar ett känslomässigt djup

5 oktober 2020

Författarens yrkesmässiga kunskap och personliga erfarenheter gjorde att jag hade ganska höga förväntningar på hennes bok. Tyvärr blev den en besvikelse.Den saknar ett känslomässigt djup som gör att man inte kommer huvudpersonen Nora riktigt nära. Det finns en distans och glapp i berättelsen, man hoppar över viktiga delar, ex asylprocessen.
Språket känns outvecklat, innehåller stereotypa skildringar och dessutom svordomar vilket drar ner betyget ännu mer.
Berättelsen saknar hopp och ljus som motvikt till allt det mörka.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Museet för krossade drömmar : innanför dess dörrar v...

Seg startsträcka

21 november 2020

Början är lovande men sedan blir berättelsen seg och mycket lågmäld de första 200 sidorna. Karaktärsbeskrivningarna är svaga och väcker inget större intresse hos mig. I fall meningen är att bygga upp någon slags spänning så lyckas man inte. Inte heller de ständiga hoppen mellan tidsperioderna tillför berättelsen något.
Den andra hälften överraskar dock med lite glöd och spänning, men vid det laget hade jag nästan gett upp.
Språket innehåller en del konstiga meningsuppbyggnader, vilket jag förmodar har med översättningen att göra. Jag saknar djup och nyanser, upplever språket som alldeles för enkelt.
Boken får två stjärnor för de historiska inslagen av det kalla kriget.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Stanna hos mig

Berörande

8 november 2020

En fantastisk berättelse om afrikansk kultur och hierarkin i polygami, vidskeplighet och barnlöshet. Jag berördes djupt av huvudpersonens sätt att handskas med svåra känslor som utanförskap, sorg och smärta.
Berättelsen är mycket levande, skriven med fantasi, humor samt med ett genuint kunskap om afrikansk kultur både förr och i modern tid.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Tokyo blues

Förföriskt lyckopiller

2 november 2020

Ta en tripp till Tokyo med dess blinkande myller, kulinariska dofter, kulturkrockar och språkförbistring. Lät dig förtrollas av färger och melodier, var med på möten över kulturella gränser. Skratta och förundras. Upplev vördnaden för det lilla och respekten för det vackra.
Här finns också livets svåra val, hur vi kan försonas med det gångna och öppna upp nya dimensioner. Hur vänskap och kärlek har en läkande kraft.
Berättarrösten är rik, rapp och rolig, full med fantasi och humor. 400 sidor ren njutning!
Jag bugar för denna lysande pärla!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Hennes gröna ögon

Ok som feel good men inte mer

23 oktober 2020

Ovanlig ögonfärg och högkänslighet som leder till utanförskap och ensamhet. Så bra ingredienser!
Men det blev ett platt fall med en tunn och ytlig berättelse, fullt av upprepningar som var tröttsamma och tråkiga. Berättelsen flyter så trögt att jag fick kämpa för att orka läsa ut den.
Språket är enkelt, mycket lättläst. Jag saknar djup, bredd och nyanser.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Berättelsen om Signe

Njutningsfull trilogi

17 oktober 2020

Här bjuds det på en ytterst smakfull trerätters litterär måltid komponerad av mästaren Thorvall. Här serveras smakbitar av den lutherska trons stränghet och uppfostran i jantelagens förtryck, samhälle och klass, moderskapets tabun och kvinnans ställning i utveckling mot frigörelse från patriarkatet. Det kryddas rikligt med fobier, skam, ångest och tårar, men utan att det blir osmakligt. Samtidigt får man en inblick i samhället och den enskilda individens vedermödor i krigets skugga.
Thorvalls språk är mycket rikt och levande, har ett djup och en bredd, är full av nyanser och toner. Det har på vissa ställen en pikant doft av gammelsvenska, vilket levandegör tiden för berättelsen.
Kloka insikter och humor framkallar både skratt och tårar och lämnar en behaglig eftersmak.
Efter att ha intagit dessa tusen sidor suckar jag av välbehag, inte mätt utan enbart sugen på mer.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En stund är vi vackra på jorden

Deprimerande

10 oktober 2020

Boken hyllas och sägs vara en litterär sensation. Jag fann den bara deprimerande med allt elände som vräks fram. Fattiga immigranter med trauman och psykiska sjukdomar, saknade manliga förebilder, våld, alkoholism, droger och överdoser, mobbning och rasism. Vissa scener i boken var närmast äckligt obehagliga och gränsar till djurplågeri och pornografi.
Språket är delvis mycket poetiskt. Lösa händelser, minnen, drömmar, filosofiska tankar och fakta blandas. Vissa sidor består av enbart lösa meningar, mer dikt än berättelse. Jag upplevde dessa partier som osammanhängande och lösryckta, de blev tankenötter då jag undrade vad han ville säga. Jag är inte ovan med poesi och njuter av det, men här blev det ett störningsmoment som spräckte berättelsen.
Boken ger dock en bra bild av immigranternas hårda livsvillkor, kulturella motsättningar och en ung persons identitetssökande.
Var finns det vackra? Hopp och ljus? Det har hamnat i skuggan av allt det mörka.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Biodlaren från Aleppo

Engagerande ögonöppnare

3 oktober 2020

Jag känner tacksamhet för att fått ta del av denna berättelse. Den levandegör smärtan, sorgen och trauman som drabbar människor som förlorat allt, sitt hem, tryggheten och kära anhöriga. Med ett hopp om ett nytt liv ger de sig ut på en lång och farlig resa.
Huvudpersonernas livsöden ger en mycket stark bild om det emotionella lidandet som vi kanske inte alltid tänker på när vi under korta ögonblick ser nyhetsinslag om flyktingar i världen.
Språket är vackert och målande, ibland närmast poetiskt om minnen, drömmar och kärlek. Läs, bli berörd och minns.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Allt jag fått lära mig

Grymhet i Guds namn

1 oktober 2020

Skrämmande och mycket upprörande om en uppväxt i en sekt, mormonerna. Boken fick mig att ifrågasätta religionsfriheten. Hur långt kan en fanatiskt religiös, psykiskt sjuk man gå när han utsätter sin kuvade familj för svåra övergrepp, vidskeplighet och andra grymheter utan like? Genom isolering, manipulering, rädsla och våld styr han både sin fru och sina barn.
Jag ifrågasätter dock vissa delar av boken som innehåller medicinsk fakta och mirakulösa tillfrisknanden med örter och tinkturer.
Kärnan i boken är utbildningens mirakel, hur den lyckas få en ung människa att våga ifrågasätta och släppa in andra vägar än den som hon tvingats att gå. Hennes kamp om personlig frihet och utveckling är en lång och smärtsam process som resulterar i svåra val när det gäller hennes lojalitet mot familjen.
Det här är en bok för alla,ung som gammal, troende eller inte. En stark självbiografi.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej