Användarprofil Mats Pettersson / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Mats Pettersson

Antal betyg: 28
Antal recensioner: 28

Villebråd

Läsvärd

16 oktober 2020

Jag har läst alla Deon Meyers böcker och jag gillar hans sätt att väva ihop huvudpersoner från olika böcker i en och samma story. Mest gillar jag böckerna om Benny Grissler och hans kollegor. Böckerna bör läsas i ordning. Villebråd är spännande med två parallella historier som vävs ihop. Dock inte Meyers bästa bok. Men har man läst de tidigare böckerna om Grissler så blir läsvärdet högre och betyget åker upp två stjärnor.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En annan tid

Besviken

7 oktober 2019

Jag har läst samtliga böcker av Lee Child och det här är den klart sämsta. Den näst sämsta är den förra boken, Midnattslinjen. I båda dessa böcker hände i stort sett nästan ingenting. Att jag sätter betyget två stjärnor beror mest på att jag läst alla övriga böcker och tycker att de generellt utgör både spännande och trevlig läsning. Skulle denna bok vara den första jag läst av Lee Child skulle jag sannolikt inte läsa de övriga 22 böckerna och ge denna en stjärna. Nu klarar Lee Child en extra stjärna på gamla meriter. Lite som att man kan acceptera att en gammal kompis inte alltid är på topp. Eftersom Lee Child har gett mig så många trevliga stunder kommer jag att läsa även nästa bok han ger ut, och hoppas på det bästa. Men för den som ännu inte läst Lee Child rekommenderar jag att läsa bokserien från början för att få den kompletta upplevelsen.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Offermakaren

Lättläst och spännande

4 april 2021

Jag har läst samtliga Viveca Steens böcker i Sandhamnsserien. Jag gillar Viveca Steens sätt att skriva. Det är lätt att snabbt komma in i handling och persongalleri och språket flyter på ett bra sätt. I kombination med miljöbeskrivningarna utgör detta en bra kombo för en trevlig läsupplevelse. Boken Offermakaren, som utspelar sig i Åre med omnejd utgör inget undantag. Storyn känns kanske en aning trivial, men miljö och personbeskrivningar gör att det ändå blir en fyra av fem i betyg. Det här är en perfekt bok för en stunds avkoppling, exempelvis på stranden eller när man känner för att läsa något mindre komplicerat men med hög igenkänningsfaktor. Jag ser nu fram mot en fortsättning i den här serien, då Sandhamn nu känns lite överspelat. Lite som Morden i Midsomer. Hur många kan mördas, innan hela bygden består av anhöriga till brottsoffer? Själva mordgåtan i Offermakaren är inte så avancerad, och jag listade ganska omgående ut vem mördaren kunde vara. Men som sagt, en läsvärd bok och en trevlig avkoppling.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Flykten från Läger 14 : den dramatiska rymningen frå...

Köpte boken igår och sträckläste den på eftermiddagen....

15 november 2013

Köpte boken igår och sträckläste den på eftermiddagen. En av de mest skrämmande och intressanta skildring om koncentrationsläger och diktaturer som jag läst. Författaren låter oss förstå vidden av grymheterna i Nordkorea, utan att frossa i detaljer. Den lyfter ett antal intressanta frågeställningar som får mig att inse att Nordkoreas fångläger har en helt annan dimension än något annat vi skådat i historien.

Nazisternas koncentrationsläger, och deras system var fruktansvärt. Men systemet var igång endast några år. Nordkoreas system har utvecklats under lite drygt 60 års tid, och räknat i antal offer under hela tidsperioden torde de inte ligga långt efter det antal som nazisterna mördade i sina koncentrationsläger.

Efter att ha läst boken inser man två saker. Nordkorea skulle sannolikt falla sönder som ett korthus med minimal militär insats från omvärlden. Ingen utanför Nordkorea är intresserad av att landet faller sönder.

Efter generationer av svält och undernäring har det skapats ett helt folk som kapacitetsmässigt ligger lång efter exempelvis sina grannar i Sydkorea.

Den här bokens budskap är angeläget, och i framtiden kommer vi att fråga oss "hur kunde vi låta detta ske".

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Änglavakter

Bästa hittills

10 mars 2013

Änglavakter är en av de bästa svenska deckare jag har läst. Det innebär således att det är den hittills bästa boken av Kristina Ohlsson.

Stundtals är stämningen rent av dystopisk, på grund av alla personliga motgångar som huvudrollsinnehavarna drabbas av. Detta tar dock inte överhanden utan "mordgåtan" står trots allt i centrum.

Man vill gärna sträckläsa boken, men jag rekommenderar ändå att ta ett break när det är cirka 100 sidor kvar, för att sedan läsa slutet i utvilat tillstånd. Sannolikt vinner upplösningen på det.

Nu ska jag hugga tag i den fjärde boken av Ohlsson.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mörk flod

Läsvärd

5 augusti 2022

Deon Meyer har som vanligt lyckats med en fängslande och spännande berättelse. Från första sidan rullar allt på med två parallella historier som sedan vävs samman. Meyer lyckas som vanligt framställa huvudpersonerna som sympatiska och intressant. Man bör dock läsa böckerna om Bennie Griessler från början även om det funkar att hoppa på serien mitt i.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Algebra and Trigonometry

En verkligt bra bok

4 juli 2022

Pedagogiska förklaringar och en attraktiv layout gör detta till en av de bästa böcker jag "läst" inom matte. Den passar även de som vill ha en bra repetition.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den sista spiken

Spänning på högsta nivå

6 juni 2021

Ahnhem är en av Sveriges i mitt tycke bästa deckare/thrillerförfattare. Jag har läst alla böcker i den här serien, och de tre första är i en klass för sig. För att få fullt utbyte av Sista spiken bör man ha läst de tidigare böckerna. Många lösa trådar knyts ihop i den senaste boken, som har bra driv. Som vanligt är spänningen på topp och det svänger i händelseförloppet. Har man inte läst de tidigare böckerna i serien är jag inte säker på att den skulle få lika högt betyg. Men som "avslutande" bok ger jag den det näst högsta betyget. Kommer Ahnhem med en nybok köper jag den direkt. Det här är böcker för lata sommardagar.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mytomanen

Bra strandläsning

3 juli 2020

Sofie Sarenbrant skriver lättlästa och hyfsat spännande böcker. Efter att ha läst samtliga böcker om Emma Gren och hennes syster i Bromma har jag tappat räkning på alla gånger huvudpersonerna kört över Tranebergsbron. Lite osannolikt blir det när i stort sett alla böcker i serien utspelar sig i det område där huvudpersonens syster bor. Och att hon dessutom alltid är inblandad på ett hörn.

Jag tycker mycket om böckerna i serien och anser att de är läsvärda. De passar dock bäst en sommardag på stranden. Lättläst tack vare ett språk som flyter.

Som bok nummer 8 skulle jag ge den betyget "fyra". Men om man läser den här boken utan att ha läst de andra skulle jag nog endast ge den betyget "två". Det lyfter aldrig och blir riktigt spännande, och nerven saknas. Tyvärr känns poliserna lite naiva när de råkar ut för saker i sina egna privatliv. Men eftersom de är sympatiska personer i övrigt så får det väl gå ändå....

Hur som helst så ser jag fram mot nästa bok i serien !!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej