Användarprofil betttybook / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av betttybook (Sandviken)

Antal betyg: 146
Antal recensioner: 144

Sovsågott

Obehaglig spänning

2 augusti 2021

Femte boken om kriminalkommissarie Ewert Grens inleds med att han som vanligt besöker sin Anni's grav på Norra begravningsplatsen i Solna. Ewert har känt sig yr ett tag och då han sätter sig ner på bänken vid graven får han snart sällskap av en kvinna som också besöker en grav, men en tom sådan eftersom hennes 4-åriga dotter försvann och aldrig återfunnits.

Väl tillbaka på polisstationen börjar Ewert leta information om den försvunna flickan och upptäcker att en annan jämnårig flicka försvann samma dag. Efterforskningar leder till en mörk värld där barn far illa och utnyttjas av pedofiler som tjänar enorma pengar genom att producera samt sprida bilder och filmer i sina nätverk.

För att kunna spåra och stoppa pedofilringen Ewert kommit på spåren med hjälp av dataexperter behöver han nu ta sig in i den innersta kretsen, ett farligt uppdrag han behöver infiltratören Piet Hoffmann till. Och Piet har lovat både sig själv och familjen att aldrig mer utsätta sig för riskerna det innebär att jobba under cover.

Det är en obehaglig, motbjudande och fullständigt vidrig värld som målas upp i boken av Anders Roslund, där samvetslösa personer i gemensamma forum uppviglar varandra att skada oskyddade barn i syfte att få utlopp för egna skitiga begär.

Ewert går som vanligt sin egen väg, följer sin övertygelse för att hitta de försvunna flickorna och stoppa de skyldiga, något han gör utan sin chefs vetskap. Det här är en bladvändare av rang, jag varken vill eller kan sluta läsa, spänningsfaktorn är hög, thriller deluxe!

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Litapåmig

Litapåmig

31 oktober 2021

Kriminalkommissarie Ewert Grens, 65 år är inte längre den buttra och argsinta gubbe han blivit känd som. Han har fått fin kontakt med Hugo, 12 år och deras regelbundna träffar har blivit ömsesidigt efterlängtade. När Ewert dessutom 30 år efter Anni's död börjar känna värme för en ny kvinna känns livet klart hoppfullt, kanhända är detta inledningen på något mer.

Då Ewert akut kopplas in på ett sidouppdrag där avlyssning av telefonsamtal avslöjat människohandel av systematiskt slag startas ett händelseförlopp där inget går som planerat. Ewert och hans kollegor kämpar mot starka makter där pengarna styr och kvinnor utnyttjas skoningslöst. Handeln med människor är lönsam för de girigaste och för att slå ner på traffickingorganisationen måste man hitta uppdragsgivaren som styr allt.

Denna sjätte fristående bok om Ewert Grens och Piet Hoffman är en fantastisk och thriller som beskriver mänskligheten är den är som girigast, men också vänskap som består. Frågan är bara, vem kan man lita på? Jag sträckläste den här pulshöjaren, kunde omöjligt lägga ifrån mig den innan den var slut. Och vilket slut!!

Anders Roslund har skrivit en fantastisk deckarserie om Hoffmann och Grens, jag rekommenderar alla spänningsfrälsta att läsa dem i turordning för den bästa upplevelsen!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Dungen

Dungen

25 september 2021

Adina Walfridsson är en kvinna som formats starkt av sin uppväxt i en frikyrklig församling på landsorten. Som dotter till en ensamstående och sjuklig mor hade hennes tillvaro varit klart tuffare om inte Malin blivit hennes vän, men vänskapen hade sitt pris.

Berättelsen inleds då Adina fasar för och förbereder sig inför en kritisk årsdag som närmar sig. Hennes liv är utåt sett rikt med en lägenhet på översta våningsplanet i Stockholm där hon tar emot de män som anlitar henne som talarcoach, sessioner som ofta avslutas med sex.

I tonåren hakade Adina på de idéer Malin kläckte, i den gudfruktiga gemenskapen var det viktigt att ta sin plats och vägen dit gick på Malin's initiativ genom Dungen, en förbjuden plats vida omtalad som ond och hemsökt. Vad som tidigare hänt i Dungen och nu kommer att ske får följder som vännerna aldrig kunnat förutspå.

Vännerna har inte träffats på närmare trettio år då Malin ringer på dörren och återseendet väcker starka känslor.

Vilken fantastisk debutroman! Jag hade helst sträckläst den, så uppslukande är den. Adina's upplevelser och känslor under uppväxten beskrivs på ett enastående sätt som ger mig en klump i halsen, det är mörker, hopp och nyanser av humor, som gör att jag känner mig både uppfylld och dränerad när jag läst klart. Rekommenderas varmt!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ett hjärta i bitar

Mord i den skånska idyllen

1 juni 2021

Mordutredaren Tina af Schelin har flyttat till Skåne för att bo med sin nyblivne make, greven Fredrik efter ett yrkesliv inom polisen i Stockholm, senast som chef för grova brott. Planen är att ta ett sabbatsår och lära känna sitt nya hem Carolineborg slott och allt som ingår i den nya rollen som grevinna.

När det värsta händer och Tina bara några veckor efter bröllopet står ensam med det stora ansvaret för slottet och dess verksamheter känner hon en enorm sorg och saknad efter Fredrik. Efter några svåra veckor kontaktar hon regionens polischef Marianne Karlsson för att få något annat att tänka på och får förslaget att stötta nya unga polischefen i Mellanskåne, Maja Hadzic.

Samarbetet inleds snabbt då en person hittas i en gödseltank och Tina tillsammans med Maja rycker ut till gården där det makabra fyndet gjorts. Det visar sig vara Ulf Waldenhök, en välkänd och framgångsrik legendar inom ridsporten som hittats mördad och frågetecknen är många, vem kan ha haft anledning att döda den omtyckta stjärnryttaren?

Medan utredningen framskrider visar det sig att Ulf inte var lika omtyckt av alla, motiv finns definitivt från olika håll, finns det en undermening i att dumpa honom i djurskit?

Denna första bok i serien Österlenmorden ger en lovande försmak och jag gillar den jordnära känslan författaren lyckas förmedla här, språket flyter, miljön är inbjudande beskriven och persongalleriet känns levande och bekant, för mig känns den som en feelgooddeckare jag trivs med och inte vill lägga ifrån mig.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Arvet

Arvet

3 juli 2022

Isländska deckardrottningen Yrsa Sigurdardóttirs första bok i serien om barnpsykologen Freyja och polisen Huldar gör mig inte besviken! Ett mysterium att jag inte stött på denna författare innan, men nu ska jag verkligen läsa ikapp, eftersom fjärde boken nyligen hittade hem till mig.

En trebarnsmamma blir överfallen och mördad i sitt hem i Reykjavik och det extremt brutala dådet verkar helt obegripligt, eftersom ingen hotbild har funnits. Den sjuåriga dottern blev vittne till händelsen, men det blir väldigt svårt att komma vidare med de ledtrådar man får ur samtalen med henne. Psykologen Freyja skapar kontakt med flickan och hamnar snart i ett läge hon aldrig varit i förut, nu måste hon skydda flickan mot mördaren som man inte har några spår efter.

Polisen Huldar har fått sitt livs chans att visa framfötterna i fallet med den mördade mamman, men när nästa kvinna dör och motivet är lika obegripligt, blir det tydligt att Huldar måste rappa på med utredningen om han inte vill hamna i onåd. Ett konstruktivt teamarbete gör att man sakta gör framsteg, men den hårda pressen och bristen på sömn tar nästan knäcken på Huldar.

Rätt snabbt blir det tydligt att det finns många hemligheter på olika fronter, men finns det en gemensam röd tråd i de mord som begåtts eller är offren slumpmässigt valda? Jag gillar verkligen författarens sätt att skapa en tryckt stämning, det är lätt att leva sig in i karaktärernas känslor. Och idérikedomen i morden slår det mesta jag läst, riktigt riktigt obehagligt!

Jag rekommenderar varmt alla nordic noir-thrillerälskare att läsa Arvet!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Nord

Nord

28 juni 2022

Alex är i 20-års åldern, arbetslös och bosatt i Köpenhamn efter att ha gått ett gymnasieprogram med restaurangprofil på Öland och därefter fått ett uppdrag han nästan omgående blev uppsagd från. En tragisk olycka under högstadiet gjorde att han varken har familj eller vänner som stöttar honom längre, så när en skolkompis från förr kontaktar honom för att erbjuda ett jobb är valet enkelt.

Alex drar iväg till den världsberömda och framgångsrika krogen Nord utanför Åre för att jobba som Commis de Cuisine, köksassistent, ett minst sagt attraktivt jobb där konkurrensen är stenhård och misstag knappast tolereras. Det tuffa klimatet gör att Alex jobbar ihärdigt för att bevisa sin duglighet och snart uppmärksammas han även av ägaren Alice Duwal, som trots att hon är gift med Carl börjar göra närmanden.

Inte nog med att jobbet med långa arbetsdagar kräver all ork, snart befinner sig Alex i en situation som känns allt mer osund där han utnyttjas av Alice som lever ett skruvat liv och utövar sin maktställning hänsynslöst. Hur ska han ta sig ur den kniviga sitsen med Alice utan att samtidigt förlora jobbet som han älskar och blir allt bättre på?

Vilken fantastiskt välskriven och medryckande thriller i en ovanlig omgivning, både vad gäller de jämtländska fjällen men även restaurangmiljön som för mig är ny i den här sortens litteratur. Karaktärerna känns snabbt som personer jag lär känna och jag lider med Alex i hans utsatta situation. Grymt snyggt samarbete mellan författarna har resulterat i en klockren spänningsdebut och jag bara älskar att det kommer mera, eftersom detta är första delen i en serie!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kvinnorna i finrummet

Kvinnorna i finrummet

10 juni 2022

Jag lockades att läsa en bok om kärlek, men hade ingen aning om vilken resa jag gav mig in på. Det här är ingen väldigt tjock bok, men den har tagit sina dagar att läsa eftersom den krävt eftertanke.

I början av boken är Jenny 14 år, det är en sommarkväll på nittiotalet i Värmland och hon har hittat sin själsfrände i grannen Sanne som bor med sin man, barnen är utflyttade. Åldersskillnaden är inget Jenny tänker på och det här är något som kommer att upprepas gång på gång, hon är en tänkare som ofta dras till äldre väninnor och hittar en djupare gemenskap än med de mer jämnåriga hon stöter på i vardagen. Hon träffar Ingrid som är mormors bästa vän, snart även en nära vän till Jenny och de skriver brev till varandra som blir en källa till glädje för dem båda.

Diskussionerna och dikterna i boken är djupsinniga och eftertänksamma, ibland rätt tunga men ändå med en ständig gnista av hoppfullhet. Jenny reflekterar mycket över kärlek och relationer, men vägen är inte spikrak i resonemangen. Hon är ängslig, modig och vild, ibland skör och ibland stark, men framför allt känner jag att hon lever, fullt ut. Både när livet leker och när sorgen är överhängande.

Mångfald och sexuell tillhörighet, eller ja, kanske frihet, är återkommande teman och stundvis upplever jag en idealisering av gayvärlden, men det är min högst personliga tolkning. Eftersom mångfald är en viktig aspekt i min yrkesroll idag gillar jag hur man belyser fördelar med variation oavsett vad det gäller.

En bok med djup som gav mig många nya insikter och fick mig att uppskatta att få följa Jennys tankar och upplevelser.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Grissly

Grissly

16 maj 2022

Zack Herry är tillförordnad chef för kollegorna på Särskilda enheten när de kopplas in på ett mordfall i kallaste februari. En känd influencer har brutalt mördats och slängts i en container som en sopa. Samtidigt skapas ett instagramkonto med namnet Grissly, en profil som tydliggör sin ståndpunkt att somliga är svin som ska jagas och straffas. Eller ja, svinen ska dö. Och döden ska dokumenteras av Grissly.

Zack lever med Hebe och sonen Xavier, men mamma Olympia har en makt som ständigt påverkar deras liv och olusten finns där, hur långt kommer hon att pressa dem för att få som hon vill? Samtidigt har Deniz kommit fram till ett livsavgörande beslut, men hur kommer det att påverka hennes relation med Rebecka?

Spänningen som Mons Kallentoft skapar med ett ständigt högt tempo i handlingen och ett språk med flyt och liksom självklarhet gör att jag slukar boken. Lättläst, beroende- och adrenalinframkallande.

Och temat, influencers och det som publiceras på sociala plattformar i en rasande takt, med allt mer glidande gränssättning vad gäller bl.a moral. Hur långt är man beredd att gå för att synas och bekräftas mest, vad är man beredd att offra för att skapa de största rubrikerna? Och vilken blir konsekvensen när man möts av hat istället för likes?

Zackserien är en klar favorit hos mig, åttonde boken gjorde mig verkligen inte besviken och så denna snygga cliffhanger! Tack Mons!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ett lik för mycket

Ett lik för mycket

8 maj 2022

Tredje delen i serien 'Säbyholms gröna fingrar' är ännu ett strå vassare än de tidigare böckerna! Helt klart kan man läsa böckerna fristående, men jag rekommenderar ändå att börja med 'Bara ett litet mord' och 'Knappt en droppe blod' för att få allra bästa utdelningen av läsningen.

Gillar man genren cosy crime, mysdeckare, ja då är det här en fullpott! Bra intrig som greppar från start, fantastiska miljö- och naturbeskrivningar som tilltalar mig som blomsterfrälst extra mycket och så udda radarparet Siri Ehrensvärd och hennes brorson Anton som etablerat en välbesökt och omtyckt plantskola i Säbyholm!

Släktskap och relationer med fnurror på tråden, spirande romanser och svartsjukedraman får stundvis ge plats för ljusskygga affärer i bygden. När en kvinna försvinner spårlöst kommer vittnesmål om både en varg som synts till, likväl som kriminella aktörer som visat sig oftare än vanligt. Polisen Olle och hans nya partner Rita verkar komplettera varandra utmärkt när de nu får samarbeta kring den försvunna kvinnan, även om det är tydligt att de inte vet så mycket om varandra som de tror.

Lättläst, fint flyt och mycket humor blandat med riktigt snygg underhållning och krispiga dialoger! Jag gillar det här och blir nyfiken på vad som kommer att hända med Siri, Olle, Anton och Cecilia i nästa bok! Och som jag gillade att läsa om Anton och Syrakusa! Vilka fantastiska scener som målades upp när jag läste! Feelgood med spänning när den är som bäst!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej