Användarprofil Karl Mikael Olof Meijerhöffer / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Karl Mikael Olof Meijerhöffer

Antal betyg: 10
Antal recensioner: 7

Factfulness

Blir bättre

23 september 2018

Jag var lite tveksam i början av boken då jag redan har sett en del av Hans Roslings föreläsningar, och trodde att det bara skulle bli en upprepning. Men boken ger ett extra djup i hans idéer. Några som man kände till fast omformulerade så det ger en djupare insikt i idéen. Ibland så håller jag inte med vissa påståenden sådär direkt, tex att förstå naturvetenskaperna är så mycket annorlunda än att förstå humanistvetenskaperna. Det kanske behövs ett längre resonemang än det som boken har tid att förklara. Ingen fullpottare, men trevlig och ganska enkel läsning. Kan tipsa om Johan Norbergs Framsteg, vilken har ett liknande upplyftande budskap, även fast den är lite mer som kapitalismens försvarstal.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ett dån av åska

Välskriven men ingen vidare story

1 december 2018

Väldigt målande språk med den väldiga åsködlan. Sen är logiken lite bristande och en ganska torr berättelse. Läs den för det fina språket.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sapiens

Sugs in i den

2 november 2018

Nu är jag ingen historiker, men den är lätt att sugas in i och tro på vad han skriver då den känns mer sammanhängande än författarens senare verk om framtiden (det är såklart svårare att sia om framtiden än det förgångna).

Edit: precis som andra eböcker eller snarare epubs så blir det ibland konstiga avkodningar av bokstävernas storlek och ord tar plötsligt upp en hel rad så det blir lite konstigt. Har märk detta på i stort sett alla eböcker och den läsplatta jag har.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Homo Deus : kort historik över morgondagen

Kändes lite dogmatisk

1 november 2018

Ganska dyster och steril framtid han målar upp. Känns också som att det var väldigt mycket spekulationer och allmänt tyckande baserat på en del exempel och forskningsrön och inte så mycket fakta som behövs för att dra de slutsatserna han drog.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Candide

Fantastiskt språk

25 oktober 2018

Väldigt bra språk, nästan i klass med Dickens David Copperfield. Kan ibland bli svårt att hänga med då det kan bli så mycket skrivet mellan raderna och så har den en annan meningsuppbyggnad än vad man är van vid. Storyn är väl sådär, men kanske inte är huvudsyftet med boken.
Tror jag läste den för 15 år sen också men är inte som jag minns den, det kanske var en annan översättning, märkligt. Att resan är roligare än när man har nått målet, är vad jag kom ihåg, men det kanske var en helt annan bok.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Filosofen som inte ville tala : ett personligt portr...

Skvaller eller inte?

22 september 2018

Wittgenstein framstår i boken som den mest eccentriska personen i världshistorien. Vet inte om allt kan stämma riktigt 100%, då det känns som att läsa en massa löst sammanhängt skvaller. Lätt att läsa men en aningen för många sidor. Men kul.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

12 livsregler

Rolig i början sen samma tjat

10 september 2018

Gillade inte Peterson i början, då jag bara såg hans youtube-föreläsningar, och tyckte att det var orättvist att håna hon programledaren så det blev larvigt. Hans mer komplicerade resonemang är nog för svåra för mig också att begripa. Men denna bok var enkel att förstå. Han har en del poänger. Men en del av hans slutsatser håller jag inte med om. Jag ställer mig diplomatiskt emellan hurraropen och busvisslingarna när det nu kommer till Petersons åsikter. Men herregud vad karln kan snacka i ett kör. Önskar att jag hade en liknande förmåga.

Edit: den började bra men blir lite uttjatad mot slutet. I övrigt så är den som andra självhjälpsböcker. Det är fel på dig och inte världen. Det är ju så reklam fungerar. Sen fick jag känslan av New age-flum. Och det där med att kvinnan skulle stå för det onda kaoset drogs lite väl långt ut och fick aldrig riktigt sin förklaring. Han är lite som en mystiker.

0 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Martian : ensam på Mars

(enbart betyg)

4 december 2018