Användarprofil Jakob Widström / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Jakob Widström

Antal betyg: 16
Antal recensioner: 16

Kung Leopolds Vålnad

En försummat folkmord

26 februari 2014

Ett folkmord och en hänsynslös exploatering som inte har uppmärksammats så mycket. Skeendet har hamnat i skuggan av förintelsen med mera. Kolonialismens skurkar och hjältar får kött och blod. Vilken bakgrund de hade och vilka tankar drev dem. Hochschild placerar in dem i den historiska kontexten och min historiska insikt blir klarare och djupare.

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Axel Oxenstierna : makten och klokskapen

Boken är klar och bra biografi över en betydande...

2 december 2013

Boken är klar och bra biografi över en betydande statsbildare. Om språkbehandlingen hade varit mer levande och färgstark hade betyget varit högre.

1 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Effekten av Susan

Att dyka med rymddräkt

24 oktober 2015

Romanen börjar lovligt med en spännande huvudperson med ett dussin komplicerade trauman och relationer i bagaget. Trots denna brokiga bakgrund är hon en framstående forskare. Alla i hennes närhet är förresten danska A-människor med Nobelpris, Bentleys och skapargenier som får Harry Schein att framstå som Kronblom i jämförelse.
Författarens tanke är väl att det skall bli spännande när det visar sig en grupp av Danmarks främsta snillen kan förutse framtiden. Detta leder till stora politiska ränkspel av bibliska mått och konsekvenser i samma anda.
Thrillern i boken är en dålig James Bond- historia á la Åskbollen. Relationsromanen i boken är bättre.
PH bör dock inte försöka blanda dessa ädla drycker, resultatet smakar inte bra. Man skall inte dyka med rymddräkt. En som har klarat av den konsten med gott resultat är Graham Greene.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vid tidens ände : om stormaktstidens vidunderliga dr...

Irrläror och dess praktik

16 december 2014

En matig genomgång av tankegodset runt tiden före och under trettioåriga kriget. Huvudpersonen Bure är inte huvudingridiensen i boken. Det fundamentala i boken är däremot ständiga utblickar, exempel och föfattarens resonemag om det hela. Boken är ett eldorade för den som uppskattar hädndsveckande exemel på människors irrläror och praktik en av dessa. Sist men inte minst är språket fötjusande, en dos av torr akademikerprosa med tillhörande upppiggande glosor. "Trätmakerska" är onekligen användbart även i nutida sammanhang.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ögonblicket

Enkelt tidsfördriv

1 mars 2014

En enkel roman. Biggles för vuxna med en interessant miljö med de klassiska ingridienserna kärlek och spänning. Den gav inget bestående intryck men innebar ett en angemäm förströelse.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Pestens tid

Blaskigt

26 februari 2014

En enkel historia med intrig som för tankarna lågbudgeterad TV-serie. Fördelen är att man inte behöver anstränga sig. Ungefär som att åka tåg. Men det är ju inte kul att bara åka tåg i över 1200 sidor.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sju år

Jakten på lyckan

26 februari 2014

Jag gillar detta förlags utgivning skarpt. De germanska språket och samhället har spelat andrafiolen alltför länge. Huvudpersonen är en känslomässigt vingklippt figur som nyckfullt letar efter kärleken. Under denna process sårar han människor. Realistiskt, osentimentalt och bra.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ensam i Berlin

Angiverisamhället

25 februari 2014

Fallada skildrar verkligen 40-talets Berlin på en nästintill autentiskt vis. Den ädla saken att stå upp emot diktaturen trots oöverstigliga hinder är bärande genom hela romanen. De oftast humoristiska skildringarna av personer och deras tankar samt beteende var dock det som gjorde läsningen underhållande. Den stora nackdelen med romanen är att den var för lång. Stora passager skulle kunna skalas av. En resolut redaktör skulle skapa en kortare och därmed bättre roman.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

I vargars följe

En bok som haussas upp av initierade bokläsare. Jag...

10 januari 2014

En bok som haussas upp av initierade bokläsare. Jag tyckte den var alltför enkel och hade snarare platsat som ungdomsbok. Högstadiebarn kan nog uppskatta den då den är skriven i samma anda som" Den siste mohikanen" och "Skriet från vildmarken".

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej