Användarprofil Elyong / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Elyong

Antal betyg: 30
Antal recensioner: 16

1794

Nej tack, det räcker!

23 november 2019

Jag blev lite trött på ruttnande tänder, fekaliefyllda rännstenar och lusfyllda peruker redan i "1793" men tyckte väl trots det att jag blev underhållen av en hygglig intrig. Och lite tidsfärg är väl OK - men 'för bövelen, systrar och bröder': det finns ju gränser! Och dom passeras i "1794".

6 av 7 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Atlas över avlägsna öar

Av mig själv i julklapp fick jag boken "Atlas över...

3 september 2013

Av mig själv i julklapp fick jag boken "Atlas över avlägsna öar" av Judith Schalansky. Bara titeln fick mig att hoppa högt när jag hörde anmälan av boken på P1, eftersom jag i hela mitt liv haft en oförklarlig fascination för ensligt liggande - och helst obebodda - öar. Och då särskilt dem i riktigt otillgängliga hav.

Jag köpte två exemplar av boken; ett till mig och ett till en god vän som delar min fascination för dessa nästan bortglömda och perifärt onödiga prickar på kartbladen. Somliga av dem har i och för sig haft tillfälliga bi- och huvudroller i territoriella gruff och andra historiska skeenden men ganska snart har de försvunnit in i dimbankarna igen.

Namnen är rena poesin för mig; Ensamheten, Peter I:s ö, Hopen, Jan Mayen, Björnön, Crozetöarna, Tristan da Cunha om det var min pappa som sådde fröet inom mig när han läste högt ur "Robinson Crusoe" och "Kaptens Grants barn" för mig eller var idén har sitt ursprung vet jag inte.

Författarinnan växte upp i Östtyskland och hennes fascination för kartor kom sig helt enkelt av hennes kringskurna belägenhet, bakom järnridån. För var och en av de femtio öarna i boken finns en vacker karta (utförd av författarinnan själv), grundläggande data och postition samt en liten kuriosaberättelse - och jag vet inte var på skalan mellan fiktion och fakta dessa berättelser egentligen befinner sig. Somliga historier har jag läst förr - som UFO-observationen utanför Trindade - men somliga återges på ett sätt som gör vittnesmål omöjliga. (Författarinnan själv har inte besökt någon av öarna och bokens undertitel är just "Femtio öar som jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka".)

Boken är underbart vacker och utsågs till "Årets vackraste tyska bok" år 2009 och är alltså formgiven av författarinnan själv som också är framstående typograf och illustratör. (Men yrkesskadad som jag är - f.d. typograf alltså - undrar jag om typsnittet blivit korrupt och att inget sett det på korrekturen; de gemena nollorna saknar chatteringar, genomgående i hela boken.)

Det diskuteras ibland vilken ö som egentligen är "den allra mest avlägsna" men undrar om inte "Hippolytes Island" tar det priset. Ännu har ingen på riktigt hittat dit. Googla om du vill se ännu en vacker bok.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den sorgsne busschauffören från Alster

Ett steg fram

14 augusti 2020

Boken är en klar uppryckning efter några mindre lyckade romaner av HN på senare år. Jag har egentligen inte på allvar fördragit någon efter 'Levande och döda i Winsford'. De tre olika tidsplanen som störde mig till en början funkade trots allt bra. Mindre bra är Barbarottis och Backmans lite ansträngda och putslustiga jargong sinsemellan. Språket för övrigt lockar, lite Nesserskt atavistiskt. Och storyn håller, är bitvis rörande och vi slipper pekpinnar som i 'Eugene Kallmans ögon'.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Atlas över ovanliga platser

Nja... lite drygt halvvägs bara

25 oktober 2017

Ämnen, texter, kartor, typografi och utformning för övrigt riktigt bra - men bildmaterialet uselt (sunkigt tryck och torftigt urval). Reapriset räddade köpet.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Essential Cy Twombly

Utmärkt introduktion

16 december 2016

Jag har ett antal Cy Twombly-monografier och jag köpte denna som present till en vän. Den är en mycket bra introduktion till Cy Twomblys arbeten eftersom den tar upp både teckningar, målningar, skulptur och foto. Utmärkt tryck.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Karthistorier : eller atlas över expeditioner till v...

En mycket...

9 december 2016

.. vacker och läsvärd coffee table-book. (Och lägg märke till det stora formatet!)

Och nu gör jag dom tretton orden till tjugoen.

1 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Från Holmes till Sherlock

Jag blev mycket besviken ... utifrån beskrivningen av...

2 september 2013

Jag blev mycket besviken ... utifrån beskrivningen av boken (och inte minst bokens titel) fick jag intrycket av att det skulle handla om "företeelsen Sherlock Holmes" i stort och inte (som är fallet) att det till allra största delen var fråga om en petimäteraktig Conan Doyle-biografi.

1 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Halvmördaren : krönika över Adalbert Hanzon i nutid ...

Nja

26 augusti 2019

Kommer att tänka på ett citat tillskrivet Pablo Picasso: "Att kopiera andra är oundvikligt, att kopiera sig själv är oförlåtligt."
Ungefär det har HN gjort; plagierat sig själv. I och för sig ganska underhållande men han berättar inget nytt.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

De vänsterhäntas förening

Nja...

29 augusti 2018

Upptakten, persongalleriet och berättelsen håller god Håkan Nesser 'old school-klass' (även om språket känns lite vagt karikerat här och var) men två tredjedelar in går luften ur och själva uppgörelsen och finalen är så platta att de inte märks.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej