Användarprofil Nils Eklund / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Nils Eklund

Antal betyg: 3
Antal recensioner: 3

Bombmakaren och hans kvinna

Jarnis - kom tillbaka

28 augusti 2015

Nästan i nivå med "En annan tid..." och "Mellan sommarens...", historien är mycket bra med mycket intressant information, realism. Väldigt bra berättad.

Upplösningen haltar, huvudpersonen hade i Lars-Martins anda sett runt hörnen vad som skulle hända. Det finns ett inneboende olösligt problem i "Mellan sommarens...". Det är genialt att knyta mannen från Mallorca till Sveavägen. Men, den Johansson som tecknas redan i "Grisfesten" och "Samhällsbärarna" hade förstått vem som mördade Krassner och Palme. På samma sätt hade Mattei direkt förstått implikationen av Kåt-Frasses berättelse om likheten mellan två kusiner. Här, liksom i "En annan tid...", hade GW ett val som han inte "Mellan sommarens..". Jag tycker nog han valde fel. Men Frank Motoleles insats i slutet kompenserar.

Skildringen av Matteis chef har en hög igenkänning för den som arbetat i svensk statsförvaltning i 30 år.

Skönt att det är så lite Bäckström, men saknaden efter en av den svenska deckarnas främsta gestalter är stor. Det infinner sig alltid en känsla av kompetens och rättstrygghet när Bo Jarnebring från Centrala span kliver ur sin bil.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kan man dö två gånger?

En av GWs bättre

11 januari 2017

Bäckström har utvecklats, han har av författaren fått lite av Lars-Martin Johanssons arv. "Krångla inte till det" - Bäckström är klockren på att man inte kan dö två gånger, det finns en lösning. Jag var positiv till förra årets bok om bombmakaren - bl.a. för att Bäckström inte var med. Jag längtade dock efter Bo Jarnebring. Det gör jag fortfarande. Och jag har alltså ändrat mig om Bäckström. Hans självkänsla känns plötsligt naturligare. Jag tycker också porträttet av Annika Carlsson är riktigt bra, hon blir i boken en person att känna för. Porträttet av åklagaren Hanna Hwass är skarpt, efter 30 år i svensk statsförvaltning är igenkänningen hög.
Mycket bra är också att berättelsen förs framåt av det professionella polisarbetet, även här är igenkänningen hög.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Att skjuta hästar

Mycket bra bok om spanska inbördeskriget

3 september 2015

Framställningen har många förtjänster, jag nämner tre:
1 Personerna är levande och mångsidigt skildrade, vi får lära känna människor med olika erfarenhet och åskådning med det gemensamma att dom i ett främmande land kämpar för demokrati och människovärde
2 Kopplingen mellan huvudpersonens upplevelser i Spanien och hans hembygd ger en närvarokänsla
3 Det finns några riktigt fina kvinnoporträtt som ger avtryck

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej