Användarprofil Kjell Kampe / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Kjell Kampe

Antal betyg: 3
Antal recensioner: 3

De som dödar drömmar sover aldrig

Jan Guillous beskriver sin bästa tid

20 september 2018

70-talet var ju den tid då Jan Guillou blev riktigt känd för allmänheten genom IB-affären som briserade 1973. Hans åttonde bok i serien om 1900-talet (i princip ett decennium per bok) är en av de intressantaste. Om man själv (som jag bara något år yngre än JG) var politiskt aktiv så blir det en extra krydda att läsa om just 70-talet och få en återblick i olika vänsterrörelsers ageranden och förhållande till varandra, samt - inte minst -få maktens arrogans beskriven i väl giftiga formuleringar. Man njuter när JG avslöjar dem - i en bara aningen förbättrad version jämfört med hur det var.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Nattens mänsklighet

En intellektuell övning

27 maj 2019

Köpte boken för att skaffa mig en kompletterande bild av denne man som kölhalats i svensk press efter töntiga uttalanden. Fascinerande läsning, många tänkvärda aforismer.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den andra dödssynden

En härlig vidräkning med makten och massmedia

11 september 2019

När Jan Guillou får ge sig på 80-talsskandalerna med pedofilhysterin, terroristrättegångarna och Palmeutredningen under Hans Holmér, ja då är han i sitt esse. Hans drift med Expressen är njutbar läsning.

Hela hans 1900-talsepos är - om inte stor litteratur - så en intressant, lättläst och roande genomgång av seklet. Guillou måste ha ägnat mycket tid och kraft åt källforskning, inte minst i den inledande boken Brobyggarna och vilka prövningar som väntade de som byggde järnvägen mellan Bergen och Oslo. Det är också givande att få ta del av den "icke etablerade synen" på t.ex. första världskriget där vi får det tyska perspektivet på kriget i Afrika som gav mig och min grundläggande anglofila inställning en del att tänka på.

Ser fram emot sista delen.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej