Användarprofil hannalili / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av hannalili

Antal betyg: 4
Antal recensioner: 4

Allt som var mitt : historien som inte får berättas

Skrämmande skarpt om medievärldens tystnadskultur

21 juli 2020

Jag fick möjlighet att förhandsläsa boken som lär bli en av höstens mer omtalade: Allt som var mitt av Cissi Wallin. Boken stoppades av Atlas på grund av att innehållet ansågs utgöra risk för förtal, men ges nu ut av författaren själv. Cissi Wallin dömdes förra året för grovt förtal av mannen som hon i "Allt som var mitt" omnämner "mediemannen". Samma man som hon polisanmält för en våldtäkt som enligt anmälan ska ha ägt rum 2006 (förundersökningen lades ner) och under metoo-hösten namngav.

I Allt som var mitt berättar Cissi Wallin om uppväxten i Uddevalla, om känslan att inte passa in och längtan efter något annat, något lite större, friare, mer tillåtande, som hon söker sig till Stockholm för att finna. Först som skådespelare, och sedan som ung driven frilans i mediebranschen, som hon målar upp en sorgligt igenkännbar bild av.

Det är plump grabbighet, tafsande och rena övergrepp.

Det är under den här första tiden i storstaden som hon möter "mediemannen" en suddig kväll på Spy Bar. Wallin tar avstamp i festkvällen som slutar med att hon vaknar upp i mannens lägenhet på Södermalm utan kläder med känslan av att något inte stämmer. Något har hänt och det känns inte bra.
En känsla som först blir till skuld och skam, men som senare växer till en insikt. Cissi Wallin gestaltar på ett både gripande och skarpt sätt hur hon förstod att hon blivit våldtagen och varför det tog så lång tid för henne att nå den insikten, och ännu längre tid att anmäla. Och varför så många väljer att inte göra det alls.

Boken handlar om händelsen och efterspelet som "mediemannen" gett sin version av i en egen bok, men är ändå skrämmande allmängiltig. Vid flera ställen känner jag igen mig på ett sätt som gör att jag måste ta en paus och andas.

Rekommenderar alla att läsa den här boken!

Hanna Lindberg, författare STHLM GROTESQUE

18 av 24 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Deadline

Nervkittlande thriller i glammig tidningsmiljö

22 september 2020

En spänningsroman som rör sig på flera nivåer.

Här får vi lära känna karaktärerna som gör det glammiga livsstilsmagasinet Suzanna, där huvudpersonen Anna kämpar för att balansera ett minst sagt krävande jobb med att vara en närvarande fru och mamma till två döttrar.

När chefredaktören Diana hittas död ställt på sin spets. Inget är som det verkar bakom den fina fasaden, och Anna kastas in i en mardröm som bara växer.

Författaren tar sig tid att gestalta karaktärerna och miljön. Spänningen byggs krypande upp, för att sedan ta en halsbrytande vändning.

Deadline är en otroligt väldkriven thriller om ett brott som pågår mitt framför våra ögon - utan att vi ser det. Rekommenderas starkt!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

300 grader

Bladvändare med angeläget tema

20 september 2020

300 grader höll mig i ett fast grepp från första till sista raden. Med en otroligt skickligt konstruerad intrig, mångbottnade karaktärer och ett obehagligt aktuellt tema befäster sig Pernilla Ericson som en av våra absolut bästa thrillerförfattare. Läs den här boken! Rekommenderas!

Hanna Lindberg, författare STHLM Confidential

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Det man inte vet har man ingen aning om

Underhållande bladvändare

31 oktober 2017

Det man inte vet har man ingen aning om är en underhållande förnyelse av resekomedin. Vi får följa vännerna Ben och George och den egensinniga Emma på en vindlande resa på Caminon i jakt på ett kärt föremål av stor betydelse. Resan bjuder på många förvecklingar, skratt och överraskande vändningar. Att läsa den gula boken är som att göra Caminon utan att bli det minsta trött. Kapitlen är korta med en perfekt mix av söt och salt och målande miljöskildringar. Jag kan varmt rekommendera boken.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej