Användarprofil Anna / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Anna

Antal betyg: 4
Antal recensioner: 4

Den vita tigern

Hjälte eller stor skurk?

10 oktober 2009

Roligt, underhållande och provocerande! Vi får ta det av ett på många sätt riktigt skitigt Indien, där den från början fattige och rättslöse Balram tar sig fram på sin väg från botten till toppen. Balrams historia är skriven rättframt och humoristiskt, men bakom den humoristiska tonen är det faktiskt framväxten av en mördare och stor skurk vi får följa. Eller är det bara en fattigs enda väg ut? Man förfasas över de orättvisor och det förtryck fattiga utsätts för, imponeras av Balrams klarsynthet och intelligens, blir rädd för hans känslolöshet inför vissa saker. Vad jag gillar mest med den här boken är nog dubbelheten i allt: här finns överhuvudtaget inget svart eller vitt. Man vet inte riktigt på vems sida man står - Balrams, hans boss eller hans familj hemma i byn. Om man ens står på någons sida...

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sin ensamma kropp

Läsvärd!

20 september 2009

Underbar roman om man uppskattar en handling som sker mer i det inre. Även om det till det yttre inte händer så mycket i romanen så sker det desto mer inne i huvudet på bokens jag (Maliss). Det handlar om skuld, skam och försoning i dialogerna hon för med sig själv när hon går tillbaka i sitt liv och söker förlåtelse, av sig själv i första hand. I denna process försöker Maliss lägga sitt förflutna bakom sig så hon kan gå vidare i livet, medan det ännu är något kvar.

Att mycket känns igen från bokserien om Nancy stör mig inte. Antagligen är mycket självupplevt och ur sitt eget liv och sina erfarenheter hämtar väl författare en hel del kan jag tänka mig.

Vid sidan om den psykologiska handlingen så får man, precis som i böckerna om Nancy, en inblick i hur kvinnorna hade det förr i tiden, dvs under vilka omständigheter ens egen mormor, mormors mor kanske levde under.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Flyga drake

Överskattad

30 november 2008

Blir lite förvånad att denna bok bara har fått toppbetyg.. Jag kan hålla med om att första, låt säga, tredjedelen var oerhört smärtsam och gripande att läsa. Men sen... Jag fick en stark känsla av att författaren tittat för mycket på amerikansk actionfilm. Allt som hände var så maxat med avseende på olika sammanträffanden. Hur saker som hänt tidigare i historien senare "går igen" på ett väldigt sentimentalt sätt. Det blir nästan fånigt. Inte trovärdigt.
Jag gillar det inte.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den amerikanska flickan

Rekommenderas varmt!

30 november 2008

En av de bästa böcker jag läst de senaste åren!

Jag sögs omedelbart in i Doris och Sandras fantasivärld med sina ohämmade lekar, deras märkliga och ganska grymma livsöden, älskade berättelsens mörka undertoner, fascinerades av historien, alla de udda personligheterna och Trakten, platsen där allt utspelar sig. Hoppen fram och tillbaka i tiden, alla återkommande citat och ledtrådar till sanningen och vad som komma skall, gör berättelsen väldigt suggestiv och boken svår att lägga ifrån sig. Sträckläste boken en helg, och när jag var klar bläddrade jag tillbaka flera gånger för att läsa om, och väntar nu på fortsättningen...

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej