Användarprofil Erica / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Erica

Antal betyg: 40
Antal recensioner: 39

Gubbas hage

Vackert om åldrande och det vilda i naturen

26 november 2018

Som relativt nybliven villaägare med en uttalad motvilja mot gräsmattor, så njuter jag storligen av Kerstin Ekmans fascination av det vilda och ursprungliga, hennes förtjusning över allt nytt och oväntat som dyker upp där man inte har kört en gräsklippare.

Som relativt nybliven pensionär kan jag också identifiera mig med hennes funderingar kring inte bara det egna åldrandet, utan också naturens cirkulära lopp av liv och död.

Vackert är det, och starkt berörande - ytterligare förstärkt av att jag efter flytten från Stockholm bor bara 4-5 mil från hennes hage och har åkt bil genom Häverö vid ett flertal tillfällen.

Att mitt betyg trots lovorden blir bara fyra stjärnor beror på att jag inte var lika road av kapitlen om "redan de gamla grekiska författarna" och liknande, som av hennes egna funderingar och upplevelser.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

I en skog av sumak

Har recensenterna och jag läst olika böcker?

26 november 2018

... eller vågar man inte klaga på en Akademiledamot?

I det här fallet har "En av våra främsta prosaister" lyckats knåpa ihop en osammanhängande, osannolik berättelse, om två tonåringar som aldrig får någon trovärdig karaktär, som beter sig totalt irrationellt och som talar som medelålders män ...
... i en lite finare Stockholmsförort där alla som bor i flerbostadshusen verkar tillbringa hela sommaren på sina balkonger - hur ofta ser man ens någon på sin balkong i ett sådant område? - och där huvudpersonen efter bara några veckors återkommande besök hos den nye vännen, har lärt sig känna igen de flesta som bor i villaområdet. Hur ofta är de boende i ett villaområde ute på gatsidan av sina hus när man går förbi ...?

Akademistatusen till trots, så har Klas Ö dessutom lämnat ifrån sig några grammatiska fel, som man inte heller på förlaget har upptäckt ...
... huvudpersonen kan uppenbarligen också se över sumakskogen vilka som befinner sig omedelbart bakom den - och trots sin ungdom, och det faktum att han mest verkar ha varit hemma hos mamma, så visar han sig känna många av dem som hänger i Kungsträdgården.

Lyriska recensioner - av en av de mest överskattade böcker jag någonsin har läst.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

I Remember Nothing and other reflections

Underhållande och träffsäkert...

15 november 2018

... om hur det är att bli äldre i allmänhet, som kvinna i synnerhet.

Tyvärr så bildar ju vetskapen om hennes död en mörk bakgrund - men den ger också hennes tankar ett större djup.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The New York Trilogy

Något av det mest meningslösa jag har läst

15 november 2018

En lovprisad roman av en Nobelprisföreslagen författare - och jag förstår absolut inget!

Den första berättelsen var så osannolik och orimlig att jag inte trodde det var sant, och jag var mycket nära att ställa ifrån mig boken där & då - men tyvärr så har jag svårt för att lägga bort påbörjade böcker, och jag gjorde misstaget att läsa också nästa berättelse - som var om möjligt ännu märkligare.

Detta var min första kontakt med Paul Auster - och någon ytterligare chans kommer han inte att få.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Jorden de ärvde

Roande, oroande och mycket välskrivet

15 november 2018

Unge Björn av Kleen har lyckats knåpa ihop en fascinerande genomlysning av den svenska adeln - i vissa fall imponerande, i andra roande, i några rent provocerande ...
... och allt detta framfört på en elegant prosa och med befriande distans och humor.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Gratislunchen : eller varför det är så svårt att för...

Skrämmande och oavbrutet underhållande

15 november 2018

Therese Uddenfeldt har lyckats med konststycket att berätta om den förestående katastrofen på ett så målande och underhållande sätt att jag läste boken som en välskriven thriller. En avgörande skillnad är ju tyvärr att i det här fallet så vet man hur det slutar - men det sätt hon berättar om eländet på, är så mästerligt att inte ens detta förtar det tvivelaktiga nöjet.

Mitt bestående intryck av boken är ett oroande förtjust "Det var väl det jag visste!" ...
... och jag kan bara hoppas att alla köper och läser hennes mästerverk.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Doften av en man

Vackert och insiktsfullt om en ung kvinnas liv

15 november 2018

Trots att Agneta Pleijel är ett drygt decennium äldre än jag - vilket gav oss helt olika Sverige att växa upp i - vi levde i olika delar av landet, genomgick våra akademiska studier i påtagligt olika städer, och dessutom valde helt olika vägar genom akademien, så känner jag igen mig i det mesta hon berättar.

Uppenbarligen så har hon lyckats hitta fram till något djupt allmänmänskligt i sina berättelser ...
... och hennes vackra, poetiska språk har definitivt bidragit till att suga in mig i skeendet och identifiera mig också med det som är väldigt olikt mitt eget.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Upplev Sveriges natur : en guide till naturupplevels...

Vacker, personlig fördjupning

15 november 2018

Martin Emtenäs har valt ut sina egna godbitar och smultronställen i olika delar av vårt land - naturreservat, nationalparker, Linnés barndomstrakter - och i varje landskap har han hittat något att grotta ner sig i - som minst ett, som mest åtta mål för våra utflykter.

Allt detta beskrivs i vackra bilder och med en förtjusning som smittar av sig.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Jan Lööf sagosamling

* Jan Lööfs underbara värld! *

15 november 2018

När mina söner var små, så hade de flera av Jan Lööfs underbara böcker i sin hylla - och vi vuxna läste böckerna med lika stor förtjusning som barnen.

När denna magnifika samling gavs ut så köpte jag den till mina två omgångar barnbarn -
- och de hade ju inte mycket mer än öppnat paketet, så kastade sig deras föräldrar över boken.

För säkerhets skull ;o) så har jag dessutom försett både barnbarnen och mig själv med ramade tryck av några av Jan Lööfs bilder - detta enligt mottot "Man kan aldrig får för mycket Jan Lööf"!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej