Användarprofil Erica / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Erica

Antal betyg: 40
Antal recensioner: 39

I en skog av sumak

Har recensenterna och jag läst olika böcker?...

15 november 2018

... eller vågar man inte klaga på en Akademiledamot?

I det här fallet har "En av våra främsta prosaister" lyckats knåpa ihop en osammanhängande, osannolik berättelse, om två tonåringar som aldrig får någon trovärdig karaktär, som beter sig totalt irrationellt och som talar som medelålders män ...
... i en lite finare Stockholmsförort där alla som bor i flerbostadshusen verkar tillbringa hela sommaren på sina balkonger - hur ofta ser man ens någon på sin balkong i ett sådant område? - och där huvudpersonen efter bara några veckors återkommande besök hos den nye vännen, har lärt sig känna igen de flesta som bor i villaområdet!

Akademistatusen till trots, så har Klas Ö dessutom lämnat ifrån sig några grammatiska fel, som man inte heller på förlaget har upptäckt ...
... huvudpersonen kan uppenbarligen också se över "skogen", vilka som befinner sig omedelbart bakom den - och trots sin ungdom, och det faktum att han mest verkar ha varit hemma hos mamma, så visar han sig känna många av dem som hänger i Kungsträdgården.

Lyriska recensioner - av en av de mest överskattade böcker jag någonsin har läst.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ett nytt land utanför mitt fönster

Mästerligt om allas vårt utanförskap

7 september 2018

Jag läste halva boken för 5-6 år sedan, men i samband med en flytt så blev den stående.

Nyligen så plockade jag upp den igen, för att läsa färdigt ...
... började sedan omedelbart om från början, och sträckläste boken en gång till.

Exakt vad som berörde mig så starkt är svårt att svara på, men främst är det nog Kallifatides hudlösa sätt att på underbart vacker svenska formulera allmänmänskliga tankar om allas vår ensamhet, vilsenhet och hur perspektivet ändras när vi blir äldre.

Tänkvärt: Hans fru är turist i Grekland, själv är han numera en främling.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vägar värda en omväg : Skåne

Fantasieggande och lockande reseupplägg

16 oktober 2017

I projektet "Vägar värda en omväg" så har herrarna nu kommit till Skåne, och precis som föregångaren om omvägar i Bergslagen, så är boken en njutning att bläddra i redan hemma i läsfåtöljen. Inte minst så är det de vackra bilderna och den charmiga blandningen av stort och smått som lockar, och de detaljerade etappbeskrivningarna - "1,1 km - sväng höger mot GLUMSLÖV 3" och "120 m - sväng höger mot HÄLJARP" - minskar risken att man kommer vilse till nära noll.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Last Watch Of The Night

Ojämn, men med några verkliga toppar

16 oktober 2017

Flerfaldigt prisbelönte Paul Monette har med en otrolig närvaro, skärpa och sårbarhet i "Becoming a man" berättat om svårigheten att växa upp som homosexuell pojke i ett samhälle som inte vill låtsas om detta ...
... och med fantastiska "Borrowed time" var han bland de första att skriva om en älskad partners insjuknande och borttynande i AIDS.

Båda dessa böcker får fem stjärnor vardera.

I den här novellsamlingen så spretar ämnesvalen lite för mycket för min smak. Allt är otroligt välskrivet, men det är långtifrån allt som berör. Därav mina tre mer moderata stjärnor för Last watch of the night.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Hillbilly Elegy

Mästerligt & skrämmande om förlorade områden i USA

16 oktober 2017

J. D. Vance är en av det lilla fåtal från östra USAs tidigare tungt industrialiserade områden som lyckats ta sig därifrån och skaffa sig en akademisk utbildning - och han berättar varmt, insiktsfullt och medkännande om människor som känner sig så totalt bortglömda av samhället att de inte längre klarar av att behålla ens de enkla jobb de kan få. Områden där de som lever på socialbidrag många gånger har det bättre än de fåtaliga som arbetar - och där en skrämmande stor del av tillgångarna används för inköp av alkohol och narkotika.

Jag förstår att ovanstående kan låta mer som en varning än en rekommendation - men "Hillbilly elegy" är tveklöst en av de bästa böcker jag har läst på flera år. Förklaringen finns nog i J.D.s egna ord: "Americans call them hillbillies, rednecks or white trash. I call them neighbors, friend and family". Och att han mitt i en kaotisk och destruktiv barndom ändå hade några personer han kunde förlita sig till - en halvgalen mormor som påstods som 12-åring ha skjutit en man som försökte stjäla familjens ko - nämns i förbigående tidigt i boken, ingen spoiler - och en gravt alkoholiserad morfar som ändå kunde lära honom matematikens grunder.

Två människor han kunde lita på, vilket räddade honom från det oblida öde som drabbade så många av hans släktingar och vänner - ett maskrosbarnens maskrosbarn.

Helt oskadad tar man sig förstås inte igenom en så traumatiserande uppväxt, och också som framgångsrik jurist, make och far så har han varit beroende av stödet från en förstående hustru, för att komma till rätta med sig själv i relation till sin omgivning.

Spännande som en thriller, välskriven som en Nobelprisroman, och en oroande inblick i "a family and a culture in crisis" - hela vår västerländska kultur?

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Falska minnen : människorna, kärleken, döden, ETC

"Falska minnen" - ett mästerverk

22 mars 2017

Johan Ehrenbergs bok är ett mäktigt tidsdokument, och att läsa den var som att se en stor del av mitt eget liv i repris - men nu mot en fond av livserfarenhet, självinsikt, närvaro och distans som jag saknade då det begav sig.

Inte minst så rev boken upp oläkta gamla sår av skam & skuld över min - då - naiva brist på politisk insikt i många viktiga frågor, att jag under åren 68-71 varje skoldag gick förbi FNL-gruppen vid Gullmarsplan, utan att en enda gång titta närmare på vad de egentligen ville säga. Detta kanske till stor del beroende på min egen sena mognad, en dogmatisk FNL-hatare där hemma i form av min pappa, och brottningen med egna identitetsproblem.

Johans bok ... ; Jag fullkomligt sögs in bland hans mer eller mindre sanna minnen, älskade hans rapsodiska sätt att berätta, och tog mig igenom boken på några få dagar - och det trots att jag läste långsamt & eftertänksamt, smakade på varje ord, kände på varje känsla.

Och som om det inte räckte med boken - det Johan sedan 1976 har åstadkommit i form av närmare 40 tidningar, 20-talet böcker, bokförlag, crowdfundingbolag, elbolag, solcellsparker, husbyggen och biståndsprojekt, är snudd på omöjligt att greppa.

Det lilla han nämner om sin sjukdom; Det vore förmätet att påstå att jag förstår - det gör jag givetvis inte alls. Men även detta svåra ämne tar han upp på ett så självklart sätt, att det ger mig i alla fall en inblick och en möjlighet att kanske ana hur det känns.

Tillsamman med närvarokänslan i de många fina fotografierna så gav Johans texter mig en märklig och sällan upplevd känsla av både där & då, här & nu.

Enligt min mening så är Johans "Falska minnen" ett mästerverk.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Loggböckerna 2005-2013

Lättsam yta över stort allvar

9 januari 2017

Bodil Malmstens vardagliga betraktelser kan vid första påseendet uppfattas som lätta, på gränsen till flyktiga - men om man tar tid på sig, och läser hennes texter med eftertanke, så framträder en unik röst inom svensk litteratur, där också till synes oansenliga detaljer kan visa sig dölja stor levnadsvisdom.
Boken bör läsas långsamt och i små portioner för maximal utdelning.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Hieronymus Bosch. The Complete Works

En magnifik bok till ett oslagbart pris!

9 januari 2017

Hieronymus Bosch lämnade inte efter sig många målningar, men då de flesta var stora och/eller dip-/triptyker med ett obegripligt inslag av detaljer, så har man till stor del ägnat boken åt att dissekera hans målningar, och lyfta fram sådant som man oundvikligen missar i ett foto på hela tavlan. Det man finner är en sanslöst rik fantasivärld, där många inslag är både makabra och grovt pornografiska. Det blir också uppenbart att Salvador Dali i mångt och mycket har lånat Boschs skruvade verklighet, och låtsats att den är hans egen. Det är helt obegripligt att Hieronymus Bosch lyckades skapa en så surrealistisk värld redan under det sena 1400-talet!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Pappan och havet

En underbar saga för vuxna

26 oktober 2015

Muminpappans existentiella ångest för familjen till en fyr långt ute i den vilda skärgården. En "sagobok" med många bottnar och mycket allvar.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej