Användarprofil Maria Andersson / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Maria Andersson

Antal betyg: 2
Antal recensioner: 2

Ut ur ekorrhjulet : så blir du också ekonomiskt fri

Självklarheter med lite pärlor från f d yuppiepar

7 juni 2019

Har sina poänger, särskilt de runt boendet tyckte jag. Tyckte deras lånade metafor om alligatorer och kattungar var klart tänkvärd.

Några intryck var annars:

1) att jag inte tillhör bokens målgrupp. Lyft bort alla de exempel som kretsar runt bil, uteätande, regelbundna chartersemestrar, instagrammande, boenderäntor och betalkanaler (ingetdera relevant för vår familj) så blir det en ganska tunn bok kvar. Som en bit äldre än författarna, om än fortfarande med grundskolebarn, är det givetvis ganska kört med någon pension i fyrtio-(eller femtiofem-)årsåldern.
Att alla inkomstexempel, inklusive de som anges vara "normal lön" ligger en bit över våra egna kan jag lättare överse med, det påverkar inte tankesättet som författarna vill lära ut. Även om det ur min synvinkel blir lite ofrivilligt komiskt hur författarna lyfter fram med hur man kan ro runt familjen på så lite som de (det dubbla mot vad vi klarade familjen på under de "värsta" småbarnsåren när vi valde att yrkesarbeta så lite som möjligt) .

2) att boken mest vänder sig till personer som inte tidigare funderat runt livsstilsval och/eller ekonomi - dessa kan säkert finna fler aha-upplevelser.

3) Man jämför äpplen och päron här och var. Jag må dela författarnas syn att en längre semester med mer "autentiskt" liv i utlandet ger mer av förståelse och erfarenhet för barn än storstadshelger (även om jag har svårt för den lite förnumstigt mästrande tonen). Men det är inte bara att byta det ena mot det andra som deras exempel förespeglar (förmodligen med tidigare egna mindre frugala kortresor i bakhuvudet). Nu åker vi inte själva på några storstadshelger men minsta koll visar att en helg om året (eller två) i t ex London med de lågprisbolag den sparsamme väljer inte tillnärmelsevis täcker kostnaden för t ex en Mexicoresa med hyrd lägenhet var tredje år för en familj. Valet blir då inte storstadshelg vs lärorik kulturell erfarenhet med långvistelse, utan resa utomlands vs att inte göra det.

Det blir också lite lustigt när författarna lyfter fram familjens gratis fritidssysselsättningar i motsats till betalaktiviteter, när vissa av de egna favoritaktiviteterna uppenbarligen också kräver investering (sorry, författarna lärde mig att det är fel ord att använda här) i form av t ex vintersportutrustning (här på orten tämligen onödigt om man inte åker på skidresor) Däremot går det förstås att som författarna säger finna billigare, t ex begagnade, alternativ. Och för den vars nöjen består i att åka på lekland var och varannan vecka kan förstås friluftsaktiviteter behöva nämnas.

Jag är glad att jag läste boken och inte lyssnade på någon som framförde åsikterna. På så sätt fick jag - mestadels - hålla tyst med de invändningar den väckte, snabbt ögna över rena självklarheter, och kunde ta till mig de pärlor som dök upp här och var.

16 av 17 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Advanced Grammar in Use Book with Answers and Intera...

alltför plottrigt att läsa

22 augusti 2019

*Textinnehåll och upplägg kan mycket väl vara bra. Dessvärre gör den plottriga layouten (obefintligt radavstånd och marginaler otillräckliga styckeavstånd, punktade rader och kryssrutor, indrag hit och dit, diverse textrutor samt val av kontrast här och var - mörkgrå text på ljusgrön botten, kom igen) boken så svåröverskådlig att jag gav upp att försöka och köpte en annan grammatikbok (Oxford har jag för mig), trots att denna var kursbok på en kurs jag gick. Att man valt typsnitt utan serifer är logiskt då detta inte är en bok med löptext utan kortare paragrafer varvat med plats att fylla i.

Tänk - lite överdrivet - småskolans böcker med text och kryssrutor och små färgglada bilder utspridda över sidorna, fast med vuxet innehåll och över 300 sidor så får du en uppfattning.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej