Användarprofil Kaffeläsaren / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Kaffeläsaren

Antal betyg: 1847
Antal recensioner: 1780

Portionen under tian : bra mat för dig, din plånbok ...

Inspirerande

20 januari 2019

I Portionen under tian har dietisten Hanna Olvenmark samlat mer än femtio vegetariska recept. Alla recept har gemensamt att de kostar max tio kronor per portion. Jag har provlagat ett flertal recept ur boken som hela familjen sen provsmakat. Vi är inte vegetarianer men äter ändå en hel del vegetarisk mat och tycker det är väldigt gott. Recepten är inspirerande med fräscha bilder till, som gör att man blir sugen på maten. Tyvärr är det ingen i familjen som är så förtjust i varken linser eller bönor och ett flertal av recepten innehåller något av dem. Men jag lagade och vi provåt en hel del rätter. Favoritrecepten i boken är Ärtcarbonara och Zuccini- och svamppasta, båda var riktigt smaskiga. Boken är trevligt uppbyggd med recept, fakta om baljväxter, inköpslista och vad som är bra mat att ha hemma. Det är även tips på hur man minskar sitt matsvinn, mycket bra tycker jag! Gillar man linser och bönor är det här en riktigt bra bok med massa användbara recept. Gillar man inte bönor/linser är boken lite mer begränsad, men det finns en del recept att använda ändå. Det känns som en bok helt rätt i tiden när vi ska minska vår köttkonsumtion och äta mer vegetariskt!

14 av 14 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Att leva med hund : en guide till dina hundår

Rekommenderas varmt!

30 mars 2020

Per Jensen är professor i etologi, han har haft egna hundar i över 40 år och han har skrivit åtskilliga böcker om hundar tidigare. Att leva med hund är den senaste i raden av hundböcker. Här får vi ta del av den senaste forskningen med start från valet av ras och valp, via valpstadiet och upp genom den vuxna hundens liv. Man kan ju tänka att en bok om forskning skulle vara ganska trist och torr, men ack så fel det är när det gäller denna bok. Per har en härlig humor som glimtar fram mellan sidorna och han bjuder på sina egna tillkortakommanden och olika misslyckanden han har gjort med egna hundar. Det känns skönt att läsa en bok skriven av en så kunnig och erfaren författare, men som för den skullen inte slår läsaren på fingrarna och intar en besserwisserroll. Jag gillar det personliga tilltalet författaren har och det känns som Per berättar direkt för mig. Boken var väldigt passande att läsa nu när jag har en valp hemma, en tid där man matas av åtskilliga självutnämnda experters åsikter. Det är ganska skönt då att höra en riktig experts åsikter istället, en expert som har starka belägg för det han säger. Jag tycker boken har något att tillföra för alla hundägare, både den som har in första valp och den som har haft hund hela livet har något att hämta i den här boken!

9 av 9 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Jag älskar dig till månen och tillbaka

Ljuvlig liten pralin!

17 december 2019

Jag älskar dig till månen och tillbaka är en supergullig liten barnbok om kärlek för de allra minsta barnen. Vi får följa en stor och en liten björn där allt de gör genomsyras av kärlek. Jag blir varm i hjärtat av att läsa boken om de söta björnarna. Texten är skriven på rim och det flyter så fint vid läsningen. Marie Helleday Ekwurtzel har gjort ett utmärkt jobb med översättningen! Det är inte ofta det blir så bra som här! Illustrationerna är magiskt fina och det är ljuvligt att titta på dem! Den har ett litet läs- och tuggvänligt format. Jag älskar dig till månen och tillbaka är en ljuvlig liten pralin för barn mellan 0-3 år! Den rekommenderas varmt!

8 av 8 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Djurens känslor : Och vår känsla för djur

Borde läsas av alla som äter kött!

23 augusti 2019

Per Jensen är professor i etologi (läran om djurens beteende) vid Linköpings universitet. Han syns ofta i olika medier när det gäller frågor om djur och djurskydd och har släppt flera böcker tidigare. I denna bok berättar Per om nyaste forskningen vad gäller djur och deras känslor. Trots att jag hållit på med djur av olika slag hela mitt liv är det ändå mycket som förvånar i boken. Vi underskattar djuren rejält, de är intelligenta och kan känna samma känslor som vi. Som glädje, sorg, ilska osv. Jag har själv sett att hundar, hästar och kor har alla dessa känslor, då de är de arter som jag haft mest omkring mig. Men att hönor är riktigt klipska och exakt hur grisarna beter sig om de får välja själva var jag inte medveten om. Jag fick många intressanta aha-upplevelser av denna bok! Läsningen berör mig som djurälskare på djupet och jag önskar att alla de som bara ser djuren som en köttbit skulle läsa boken. Det skulle förändra mycket i världen! Tyvärr tror jag dock att de som ser djuren endast som mat inte vill veta hur känslosamma djuren egentligen är. Boken är väldigt intressant och all fakta och forskning presenteras på ett tilltalande och lättillgängligt sätt! Boken är lätt att läsa även fast det är mycket information att ta in. Rekommenderas varmt till alla!

8 av 8 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor : så blir du ekono...

Inspirerande

4 februari 2021

Ekonomi-PT: ns handbok för kvinnor är en inspirerande bok. Det kan ju vara lite svårt att tro på förhand att en bok om ekonomi kan vara inspirerande men det är den verkligen. Man får massa bra tips på hur man ska tänka med sin ekonomi för att få ordning och kanske rent av spara in en och annan krona. Jag gillar det personliga tilltalet och att vi får vara med på resan som Veronica gör. Hennes resa lockar till att ta tag i den egna ekonomin och sen är ju Veronica väldigt underhållande med sin härliga humor som glimrar fram mellan sidorna.
Som helhet tycker jag att det är en riktigt bra bok, den är lättillgänglig och har ett trevligt upplägg som gör att man dras in i boken. Det enda jag saknar är att det inte finns några direkta tips för de som har väldig låg lön, låg pension, är arbetslösa eller sjukskrivna på längre tid eller rent av är helt utförsäkrade. Boken nämner bara att det är viktigt att ha en krishink i fall man blir sjuk så man kan leva på de pengarna den perioden. Men förutsättningarna för att ändra sin ekonomi kan se annorlunda ut om man har en väldigt låg inkomst och kanske har haft så under många år.

7 av 7 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vår kokbok hälsa

Den enda kokboken man behöver!

23 juni 2020

Vår kokbok hälsa är släppt i en uppdaterad upplaga med nya recept och bilder. Kokboken är fullspäckad av inspirerande och hälsosamma recept som passar de flesta. Boken uppmanar inte till dieter eller tillfälliga livsstilar utan vill bara inspirera oss till att äta mer varierat och så hälsosamt att det blir en naturlig del i vårt liv. Det är väldigt bra tycker jag, diettips matas vi av ändå i varenda tidning. Det är en utförlig kokbok med recept för alla tillfällen, det oavsett om det är vardag eller fest. Boken har ett tydligt register över alla olika kapitel i början av boken och den har både ett faktaregister och ett receptregister i slutet av boken, det gör att det är otroligt lätt att hitta det recept eller den råvara man söker i boken. Utöver alla maxade recept så finns det massor av fakta i boken om både råvaror, tillagning, vikter, förvaring, måttenheter osv...
Jag har provlagat ett stort antal rätter i boken och alla har blivit goda och smakrika och de har gått hem hos hela familjen. Bönfärsbiffar med löksky är ett recept jag testade som jag trodde att sonen och maken skulle vara lite skeptiska på grund av att de innehåller vita bönor och ingen av dem äter det normalt. Men döm om min förvåning, båda åt dem och tyckte att det var de godaste biffarna de ätit, (ingen av dem märkte ens bönorna i biffarna). Bönfärsbiffarna tillsammans med flera andra rätter är såna som vi kommer återkomma till kontinuerligt framöver. Recepten är lätt att följa och ingredienserna går att finna i den vanliga matbutiken vilket jag uppskattar mycket. Ska jag springa och jaga konstiga ingredienser i specialaffärer tappar jag intresset för att laga rätterna. Boken har trevlig design med många fina bilder och den är trivsam att bläddra i. Jag har en hel uppsjö med kokböcker hemma i köket och det som ofta är med kokböckerna är att jag fastnar för ett eller ett par recept i boken, sen är de andra för krångliga eller konstiga och kokboken blir knappt använd, men så är det inte med den här kokboken. Här finns en uppsjö av recept som tilltalar mig och som jag kommer använda många gånger, det är en väldigt användbar kokbok. Ska man bara införskaffa en kokbok så är Vår kokbok hälsa den kokboken enligt min mening! Rekommenderas varmt!

7 av 7 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Inflammation : roten till sjukdom och vad du själv k...

Intressant men mastig

20 november 2018

nflammation är en ganska omfattande och detaljerad bok. Ner på detaljnivå presenteras fakta om cellers uppbyggnad, matsmältning, sjukdomar osv. Det är intressant läsning men även ganska mastig. Jag läser några sidor varje dag för att orka ta in allt. Men det är mycket fakta staplat efter varann. För min egen del är det fascinerande läsning, speciellt eftersom jag är kronisk sjuk i flera sjukdomar och har konstanta inflammationer både här och där i kroppen. Många små råd på vägen får jag med mig här och författarna förespråkar ketogan kost som läsning på många av problemen. Mycket av den kosten låter bra även om den är ganska extrem. Men för mig är den kosten problematisk, eftersom man ska äta 80% fett. Fett är något som min mage inte alls tål och aldrig har gjort. Så är tyvärr ingen kost som jag kommer börja med. Det är ingen bok för gemene man men har man ett intresse av hur man själv kan göra för att hjälpa till att läka kroppen vid inflammationer, så är det högintressant läsning!

7 av 7 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Är du en känsloätare? : så kan du bli vän med maten ...

Tankeväckande bok

2 mars 2017

Äter du fast du inte är hungrig? När du är arg? Ledsen? Trött?
Mitt svar är JA och åter JA. Tyvärr har jag den ovanan att ta till ätande för att dämpa känslor och speciellt dagar med extra mkt värk. De dagarna kan både det ena och andra slinka ner, fast jag egentligen inte är varken hungrig eller sugen. Har jobbat med denna bok i dryga veckan nu och fått så mkt aha-upplevelser. Maggan skriver så den går direkt in och jag känner mig så träffad när jag läser. Den rör upp ganska mkt känslor i mig, när man med hjälp av boken börjar ifrågasätta sitt beteende. Har en lång bit kvar att fortsätta jobba med mina tankar och beteendet, men har fått en riktig spark i baken med denna bok att ta tag i det. Rekommenderar den till alla som har problem med ett känslomässigt ätande! En välbehövd bok för mig!

7 av 7 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Krisboken : nyckeln till att överleva trots urusel e...

Lättillgänglig bok om ekonomi

10 februari 2017

Krisboken nyckeln till att överleva trots urusel ekonomi av Vanja Persson utgiven av Magic Wonders har jag läst som e-bok i mobilen. Det är en bok om ekonomi som riktar sig till de som verkligen behöver det dvs sjukskrivna, arbetslösa osv. Något jag själv har erfarenhet av som sjukskriven. En bok som helt saknas innan, då de flesta andra riktar sig till de som redan har pengar. Det är väldigt många bra konkreta tips på hur man drar ner sina utgifter i livet bl.a. i boendet, mat, resor. Finns även många tips på hur man kan öka sin inkomst. Gillar mycket de små tipsen och berättelserna som är inflikade från personer med erfarenhet av detta. En mycket bra lättillgänglig bok som jag saknat tidigare!

7 av 7 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej