Användarprofil Jerry / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Jerry

Antal betyg: 4
Antal recensioner: 4

Sju dagar kvar att leva : en berättelse om brott och...

Välskriven, spännande & intressant!

22 maj 2015

Tre tusenlappar till bödeln, som inte vill skylta med sitt extrajobb. Dödsstraffet är en hel industri i delstaten Texas där avrättningar är vanligast i USA. Många är engagerade och tanken på att dödsstraff är någonting omoraliskt fel existerar inte hos en majoritet av befolkningen.

Sju dagar kvar att leva kretsar kring fånge nummer 502 som kommer att avrättas i Texas, Vaughn Ross.

Boken är skriven av den prisbelönta reportern Carina Bergfeldt. Under en vecka så möter hon människor som alla har någon relation till delstaten och dess dödskammare i Huntsville Unit.

Boken är oerhört välskriven och man märker att Bergfeldt är journalist just i detaljerna och all statistik kring dessa frågor som hon generöst delger oss läsare.

Bilden av Vaughn Ross skiftar genom boken. I början så får han prata själv där detta med beröring och dofter fastnar hos mig. Han berättar bland annat om frånvaron av dofter och den gången en sjuksköterska bar en parfym där minnena då nästan blev övermäktiga för Ross. Sådant tar vi andra för givet, detta med beröring och dofter.

Ross säger att själen lever vidare och att religionen är skapad utav människan. Han hävdar att han är oskyldig och att bevisen mot honom var planterade. Senare i boken så får vi en annan bild av honom, en bild av en beräknande sociopat och där skulden är självklar. Detta är en av styrkan med boken, att Bergfeldt låter alla berörda få komma till tals utan att själv lägga värderingar i orden.

Är själv emot dödsstraff och blir givetvis färgad av det när jag läser. Så när fängelsedirektören Jim Willett pratar så får jag en fadd smak i munnen. Han försöker försvara sitt handlande med att skylla ifrån sig och hävda bland annat att ställde inte han upp så skulle någon annan göra det osv osv¿ dubbelmoral samt avsaknad av eget ansvar att faktiskt stå för det man sysslar med.

Dock blir jag mer positivt inställd till pastorn som Bergfeldt skriver om. Jim Brazzil jobbade i många år på Walls Unit i Huntsville, Texas. Två-tre dagar innan de dödsdömda skulle avrättas så besökte han dem. Han har sett många avrättas i dödskammaren genom åren:

"De tittar mig i ögonen, bekänner övergrepp på barn, våldtäkt och mord, och jag kan inte säga det till någon."

Pastorn får leva med hemligheter som ibland är tunga att bära. Många erkände inför honom, men när de skulle avrättas så sa de ingenting till de anhöriga som inget annat än hoppades på just ett erkännande.

Carina Bergfeldt pratar med fler anhöriga, en fängelsedirektör och tar upp andra intressanta fall där fångar väntar på att avrättas. Hon skriver initierat och jag har svårt att sluta läsa.

En vecka i Texas som innehåller många berättelser och historier men som både inleds och avslutas med Vaughn Ross, mannen som har sju dagar kvar att leva.

Sju dagar kvar att leva - en berättelse om brott och dödsstraff är en spännande, ibland lite obehaglig men väldigt intressant och välskriven bok av Carina Bergfeldt.

Rekommenderas!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Med mina ögon

Med Gordons ögon

2 april 2015

Boken jag läst heter Med mina ögon och är skriven av Gordon Smith. Han är ett brittiskt medium och har varit aktiv länge. Han beskriver sina möten med människor som söker tröst och förvissning att deras nära och kära har det bra på Andra sidan.

Han vill ge de tröst, de som är livrädda för döden och bara ser sorgen och de som inte kan höja blicken en centimeter ovanför deras tro på att det är över och förbi när vi drar vårt sista andetag i detta livet.

Om alla medium var så grundliga som Gordon Smith innan de gick ut bland folk, då skulle vi slippa bluffmakare och så kallade cold readers. Han höll på länge att testa sin gåva med sig själv och andra för att bli förfinad och korrekt i sitt mediumskap. Han testade sina vägledare genom att be om information om personer han inte kände. Ju mer han testade dem, ju tydligare blev svaren. Andar som vill kontakta honom går alltid genom hans egna vägledare och just genom att det fungerar på det sättet så blir resultatet oftast väldigt bra för den som söker hjälp. Det borde fler ta efter för att inte själva begå misstag. Ibland så förstår Gordon inte själv vad vägledarna vill med den information de berättar för honom och det händer även att de inte vill berätta saker för honom.

Att inse dessa skillnader, det gör Gordon Smith och för mig höjer det trovärdigheten flera snäpp. Jag har själv sett exempel på medier som tror sig stå över allt jordiskt och de egon som även de blandar ihop med den gåva de bär med sig.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vingklippt : den sanna historien om stiftelsen Parad...

Hermon blev vingklippt för livet

12 februari 2009

Nog blev hon vingklippt alltid! Att läsa den här boken gör mig ilsken och förbannad. Den saken är klar!

Första halvan av boken Vingklippt - Den sanna historien om stiftelsen Paradiset handlar om Elisabeth Hermon och hennes uppväxt och hur stiftelsen Trossen startades. Här beskrivs en kvinna som vill alla väl, som är godmodig och som ibland är för naivt positiv gentemot de människor hon möter i livet. För det straffas hon!

Hon råkar ut för en våldtäkt och övergrepp som märker henne för livet. Hennes välvilja att hjälpa andra, att bara hänga med och inte sätta gränser vänds emot henne, vilket slutar i en fullständig katastrof både för henne personligen och hela hennes verksamhet.

Efter att jag har läst Vingklippt så står det för mig helt klart att Liza Marklund inte väjer för någonting om det kan gynna henne själv och att Mia Eriksson är en notorisk lögnerska.

1 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mia : sanningen om Gömda

Viktig bok

9 april 2009

Nu har jag läst ut Mia - Sanningen om Gömda. Det tog tid eftersom jag var tvungen att lägga ifrån mig boken ibland. Mest för att jag blev så ilsken på Mia Eriksson och det sätt hon gick fram i livet. Med lögner och falsarier oavsett var hon befann sig.

Ja, jag väljer alltså att tro på Monica Antonsson och den research hon gjort. Den är mycket gedigen och trovärdig. Hon har pratat med många människor och försökt hålla sig objektiv till historien. Sen att detta obönhörligen leder till att Mia Eriksson måste vara mytoman, det är ingenting Antonsson skall lastas för, som vissa vill göra gällande.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej