Användarprofil Britt-Marie "Bim" Kullin / Bims Blogg / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Britt-Marie "Bim" Kullin / Bims Blogg (Farsta / Stockholm)

Antal betyg: 2059
Antal recensioner: 1948

5:2-dieten : friskare, smalare, längre liv med halvf...

Jag är nu inne på min åttonde fastevecka, och har...

31 juli 2013

Jag är nu inne på min åttonde fastevecka, och har genomfört fjorton halvfastedagar nu. Och jag känner verkligen att det här är något för mig. Det fungerar jättebra, och jag mår alldeles utmärkt.

Så det var roligt att nu få läsa boken som 'alla pratar om'. Jag har väl läst det mesta i boken förr, på nätet, i bloggar, i Facebook-grupper, och i tidningar. Och jag har ju sett dokumentären 'Eat, Fast, and Live Longer' på SVT Play.

Till er som är nyfikna på 5:2-dieten så rekommenderar jag verkligen den här boken. Och även till er som redan har börjat med den.

9 av 10 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Små eldar överallt

Betyg: 5 av 5.

19 mars 2019

Små eldar överallt (Little Fires Everywhere) är Celeste Ngs andra roman. Hennes första roman heter Everything I Never Told You, och som jag har förstått det så finns den inte översatt till svenska ännu.

Små eldar överallt är en mycket, mycket bra roman. Den handlar om så mycket. Om bland annat klasskillnader, kulturkrockar, föräldraskap, utanförskap, familjerelationer, och en hel del annat.

Boken är väldigt bra skriven, med starka karaktärer. Den är lättläst och svår att lägga ifrån sig. Den engagerade mig verkligen, och är definitivt en sån bok som jag kommer att minnas.

Rekommenderar boken varmt.

6 av 6 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Norra Latin

Betyg: 4 av 5.

12 november 2017

Nu har jag läst romanen Norra Latin, som är den första boken i en planerad serie, Stockholmsserien, i genren unga vuxna, av författaren Sara Bergmark Elfgren.

Jag har bara läst en bok av författaren tidigare, och det var boken Cirkeln, som är den första delen i en trilogi, som Sara Bergmark Elfgren skrev tillsammans med Mats Strandberg. (Här är en länk till min recension av den boken). Jag har inte läst dom två andra böckerna i serien.

Norra Latin är en roman i genren unga vuxna, men jag tycker absolut att den är lika mycket för "gamla vuxna". Förstår inte alltid det där med kategorier. Många ungdomsböcker tycker jag helt klart är lika mycket vuxenböcker. Synd om dom böckerna förlorar läsare på grund av kategorierseringen.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Bäst tyckte jag om beskrivningarna av ungdomarna och främst relationerna mellan dom. Fantastiska karaktärer, och väldigt fina Stockholmsbeskrivningar.

Rekommenderar absolut boken till alla. Och jag ser mycket fram emot fler böcker i Stockholmsserien.

6 av 6 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Det är något som inte stämmer

Betyg: 4 av 5.

7 oktober 2015

Det här är Martina Haags åttonde bok. Hennes tidigare produktion är tre romaner, plus fyra böcker med krönikor och samlade texter i. Jag har läst dom allihopa, och även tyckt om dom allihopa. Här en länk till mitt blogginlägg om hennes senaste bok, "Heja, heja", och till hennes senaste roman, "Glada hälsningar från Missångerträsk", där det också finns länkar till mina recensioner av hennes tidigare böcker.

"Det är något som inte stämmer" är en roman. Men som jag har förstått det så är den också mycket självbiografisk, och skildrar till stor del Martina Haags egen skilsmässa från Erik Haag.

Boken är något mörkare än Martina Haags tidigare böcker, vilket kanske också framgår av handlingen och ämnet. Men den innehåller också en hel del av Martinas härliga humor.

Jag tyckte mycket om boken, som var väldigt lättläst. Och jag kan absolut varmt rekommendera den.

6 av 6 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej
Kvinnan på tåget

Betyg: 4,5 av 5.

30 mars 2015

"Årets Gone Girl" såg jag någonstans att den här boken kallas. Och jag kan absolut förstå vad som menas med det.

Men den här boken är så bra, så den kan absolut stå för sig själv, och behöver inte jämföras med någon annan bok.

Psykologisk thriller är väl den mest rätta genren för boken, tycker jag.

Mycket spännande, inte förutsägbar, välskriven, och lättläst.

Bra personporträtt och miljöbeskrivningar är det också.

Så jag rekommenderar absolut den här boken, och hoppas på fler böcker från den debuterande författaren.

6 av 6 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Törnrosor

Betyg: 5 av 5.

5 februari 2019

Ja, alla som känner mig det allra minsta, vet ju att Stephen King är min absoluta favoritförfattare, och har varit det i över fyrtio år nu.

Jag älskar ju hans sätt att skriva. Och även om själva historierna i hans böcker såklart också är viktiga, så är det ändå mest "allt runtomkring" som jag tycker bäst om. Personskildringar, miljöskildringar, samhällskritik, och hans värnande om "den lilla människan", det är den största behållningen av hans böcker, tycker jag.

Över sjuhundra sidor innehåller den här boken, och jag kan förstå att en del tycker att det är alldeles för mycket, men själv så älskar jag tjocka böcker, och speciellt då från Stephen King.

Och oavsett om hans böcker är verkliga eller övernaturliga, så tycker jag att dom är lika bra. Den här boken tillhör dom böckerna som handlingen är övernaturlig i. Och den här boken har ju även Stephen King, för första gången, skrivit tillsammans med en av sina söner, Owen King.

Här är några länkar till mina recensioner av några av hans senaste böcker: Under kupolen, 22/11 1963, Doktor Sömn, Väckelse, Mr Mercedes, Den som finner, Sista vakten, Att skriva - En hantverkares memoarer, Outsidern.

Om boken Törnrosor (Sleeping Beauties) har USA Today skrivit: "Stephen och sonen Owen Kings första stora samarbete är en ambitiös, hjärtskärande och, när det kommer till de centrala skräckelementen, minst sagt aktuell roman ¿ King och King bygger upp en tankeväckande historia som utforskar en rad samtida ämnen. I berättelsen finns plats för allt från destruktiv maskulinitet och polisvåld till fake news.", och det tycker jag är en bra beskrivning av boken. För den fokuserar mycket på mäns våld mot kvinnor. Så trots att det är en övernaturlig roman, så finns det också mycket av nutiden och verkligheten i den.

Jag rekommenderar varmt den här boken till alla Stephen King-älskare. Och så klart till alla andra också. Hoppas på att den nu drygt 70-åriga författaren får leva länge, och att han skriver många fler böcker.

6 av 7 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Makten

Betyg: 4 av 5.

16 november 2019

Dean Koontz har alltid varit en av mina favoritförfattare. Jag läste min första bok av honom, Viskningar (Whispers), redan för över trettiofem år sedan. Har sedan genom åren läst alla hans böcker som har översatts till svenska, drygt fyrtiofem stycken. I början innehöll hans böcker mycket övernaturligt, men på senare år är dom mera som kriminalromaner, men ibland fortfarande även med lite övernaturligt i.

År 2012 slutade hans böcker att översättas till svenska, så cirka sex böcker har jag missat av honom. (Jag klarar tyvärr inte av att läsa böcker på engelska).

Men från och med förra året så har hans böcker börjat att översättas igen. Då kom boken Tystnaden (The Silent Corner) ut på svenska. Det var den första boken i en serie om FBI-agenten Jane Hawk. Och nu så har alltså den andra boken i serien, Makten (The Whispering Room), kommit ut i Sverige.

Jag gillade Tystnaden, och jag gillade Makten, och jag kommer definitivt läsa den tredje boken i serien, Hotet, som kommer ut i Sverige nästa år.

Och nog tycker jag allt att Dean Koontz författarskap håller än. Böckerna om Jane Hawk är lättlästa, medryckande, spännande, actionfyllda, och bra.

Rekommenderas absolut.

5 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Skuggjägaren

Betyg: 5 av 5.

10 november 2019

Skuggjägaren är Camilla Grebes tolfte bok. Hon har tidigare skrivit fem böcker i en serie psykologiska thrillers, tillsammans med sin syster, Åsa Träff. Sen har hon även skrivit tre böcker i en serie spionthrillers, tillsammans med Paul Leander-Engström. Och nu är Skuggjägaren den fjärde boken i en serie kriminalromaner, Flickorna och mörkret, som hon skriver själv.

Jag har tyckt om alla Camilla Grebes tolv böcker. Men hennes bästa böcker tycker jag absolut är dom fyra som hon har skrivit själv. Dom har alla fyra fått högsta betyget från mig. Serien med Åsa Träff ligger på 4,5-nivån. Och serien med Paul Leander-Engström ligger på 4-nivån. Och författarens egna serie ligger på 5-nivån.

Och Skuggjägaren var precis lika bra som dom tre tidigare böckerna i serien. Jag hade ju förstås väldigt höga förväntningar på den, med tanke på dom tidigare böckerna, men den levde absolut upp till dom.

Man ska ju aldrig jämföra författare med varandra, men ibland kan jag ändå inte låta bli. För på något sätt så påminner Camilla Grebes böcker i den här serien om Anders de la Mottes böcker i hans senaste serie (Slutet på sommaren, Höstdåd, och Vintereld). Det är lite samma känsla i böckerna, tycker jag. Så mycket mer än kriminalromaner, utan lika mycket relationsdraman. Och båda serierna är precis lika bra. Det är verkligen två av mina favoritserier och favoritförfattare.

Skuggjägaren är spännande, gripande, lättläst, tänkvärd, oförutsägbar, och mycket, mycket bra. Och den kan nog läsas även fristående från dom tre tidigare böckerna, även om jag alltid tycker att man har störst behållning när man läser en serie från början. Jag tycker nog faktiskt att det är den bästa boken i serien. Gillade verkligen att läsa om dom kvinnliga polisernas svårigheter under olika tidsåldrar, ända från fyrtiotalet och fram till i dag. Mycket intressant och berörande.

Rekommenderas absolut.

5 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ditt livs affär

Betyg: 5 av 5.

5 december 2017

Fredrik Backman, denne Fredrik Backman. Det finns ingen som kan skriva som han gör. Allt han skriver går rakt in i mitt hjärta.

Och så gör även denna kortroman, som heter Ditt livs affär.

En liten tankevärd historia, på endast 70 sidor, mycket läsvärd, och att alla intäkterna från boken doneras till cancerforskning gör ju inte direkt boken sämre.

Rekommenderar absolut boken, som är mycket rörande och gripande.

Rekommenderar även ALLT som Fredrik Backman skriver. Här är länkar till mina två senaste recensioner, av böckerna Och varje morgon blir vägen hem längre och längre, och Vi mot er.

5 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej