Användarprofil HuS / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av HuS

Antal betyg: 11
Antal recensioner: 9

Det omätbaras renässans : En uppgörelse med pedanter...

Snårig betraktelse över new public management

11 mars 2019

JB tar utgångspunkt i tre historiska filosofer och försöker därifrån härleda skillnaden mellan dagens byråkratiska pedanteri där målet med verksamheten är att uppnå kvantifierbara resultat primärt, och tidigare kultur inom bl.a. vård och omsorg, där man bedömde verksamhetens kvalitet utifrån en mer subjektiv syn, där personalens empati, erfarenhet och kreativitet var betydelsefulla faktorer.
Vi är nog väldigt många som har sett detta förfall i "räknenisse"-samhället sedan NPM introducerades, och det är mycket angeläget att vi kommer bort ifrån denna förvridna form av verksamhetsstyrning som endast tjänar en vinstjagande överhet.
Tyvärr är boken full av barnsliga nyord som försvårar läsningen. Jag kan inte avgöra om dessa är till för att självförhärliga författaren (framställa sig som djupsinnig) eller om hon inte riktigt behärskar den vanliga svenska vokabulären, men det tar ner intrycket av boken påtagligt.

3 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Hur jag lärde mig förstå världen

engagerande läsning

5 december 2017

mycket välskriven och engagerande bok om Hans Roslings liv och gärning. Han visar framför allt på vikten av att gå till grunden med så kallade fakta och inte låta ideologiska fördomar skymma sikten.
Och han visar att vår etnocentriska verklighetsuppfattning ofta leder oss fel i vår bedömning av politiska och humanitära frågor.

3 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Om man älskar frihet : tankar kring det politiska

en lisa för själen

16 november 2020

Med denna bok borrar sig författaren, med hjälp av logik, ner till kärnan av allt snömos som förpestar den politiska debatten idag. Det visar sig att det finns ingen kärna där. Det är bara vilset prat.
En uppgörelse med konstruktivismen och ett slag för det jämlika samhälle som vi borde ha.

Läs och begrunda.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Om könets existens : tankar om den nya synen på kön

en viktig bok.

13 juli 2021

I dagens värld har biologiska fakta ersatts med identitespolitik. Den nyliberala nyspråkligheten, där allting vänds till sin motsats är djupt reaktionär och kvinnofientlig.
Det är både skrämmande och totalt obegripligt hur detta har kunnat få fäste i samhällsdebatten. Kajsa Ekis Ekmans bok är väl underbyggd med fakta och logiska resonemang. Den visar hur långt ifrån verkligheten det samhälleliga grupptänkandet nått. Och hur skadligt detta är för våra barn och vår framtid.

4 av 7 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Marknadens tyranni - och demokratins räddning

hur nyliberalismen äter upp socialdemokratin

25 februari 2019

Halvvägs in i boken har det varit en historieskrivning med viss glöd av hur generationerna efter Erlander och Sträng inom socialdemokratin sålt ut de socialdemokratiska grundvärderingarna. Man önskar att den utvecklingen gick att vända, men det förefaller svårt. Nyliberalismens strypgrepp på Sverige förefaller snarare att hårdna allt mer. Ska bli spännande att får se om det finns någon täckning för boktitelns andra halva......

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Något är ruttet i Sverige : om sakernas tillstånd & ...

ointressant

13 juli 2021

ett bokprojekt som saknar allmänintresse. Kan kanske vara kul läsning för dem som har en närmare relation till författarna, men inget för mig

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Livet öppnar dörrar, men du måste själv gå in

ett spännande livsöde.

12 maj 2021

Intressant att jämföra med egna erfarenheter av arbete i Afrika.Som titeln säger, kan man få ett mycket intressant liv om man bara vågar ta chansen.Trevlig, enkel författarstil.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Alban : popmuffa för små hundar

Äntligen

11 mars 2019

Albans resa från vaggan till graven är ett lysande epos i miniatyr. Jag läste boken för mina barn för trettio år sedan, och har länge letat efter den att läsa för barnbarnen. Nu finns den i nytryck. Lite mindre storlek, så som förlagen ofta gör vid återutgivningar, men annars precis vad jag saknat.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kapitalet i tjugoförsta århundradet

pedagogisk ansats

25 augusti 2017

Pikettys Kapitalet.. är en förvånansvärt lättläst bok i ämnet, och översättningen känns adekvat med ett trevligt språk. Piketty har bland annat ambitionen att förklara ojämlikheten i inkomst och förmögenhet mellan olika länder och individer i världen och lyckas tämligen väl med det.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej