Användarprofil Lina Z Ydrefelt / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Lina Z Ydrefelt

Antal betyg: 17
Antal recensioner: 17

Hotande närhet

Kan vara en riktigt sårande textmassa för...

22 augusti 2013

Kan vara en riktigt sårande textmassa för borderlinepersoner och en tröst för hämnd- hungrande anhöriga som farit illa med en psykiskt instabil person. Därmed kan boken ge glädje eller sorg beroende på vilken berättelse om den mytomspunna diagnosen man vill finna. Här serveras en bild där personer med diagnosen tycks vara emotionella monster med omättligt begär efter uppmärksamhet, oförmögna att visa vettig omsorg och uppskattning i nära relationer. Avsaknad av förståelse utifrån de senaste årens framgångar med att behandla och bearbeta de starka känslointryck- och ibland uttryck- som borderlinepersoner upplever drar ner läsupplevelsen.
Författarna tycks trots sin akademiska kunskap vara kvar i tron att borderlinepersoner är psykosnära och alltid har samsjuklighet i form av narcissism.
Befriande vore om författarna slutade mytologisera diagnosen.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bön för Tjernobyl : krönika över framtiden

Aleksijevitj - en mästare inom oral history

10 oktober 2015

Min förstfödda fick en far som med sin familj hade flyttat till min hemstad. De lämnade en region som hadde nåtts av vindar från Tjernobyl. Svamparna fick växa i fred. Rådjur och älg fick leva. Strålningen skrämde Sverige. Kanske var de verkliga tragedierna såsmåningom i vår media. Det minns jag inte... Var åtta år gammal.
Nästan varje stavelse i Bön för tjernobyl minns jag dock eftersom jag läste den när jag ammade mitt andra barn, 2002. Då höll jag i ett ex med blyertsunderstrykningar från tidigare ägare, en lundensare enligt försättsbladets kråkor, strax ovanför ordfronts logga. I dag kommer den då blygsamma upplagan med en författare och journalist endast känd av de redan frälsta att få den spridning den redan då borde haft.

Aleksijevitj har tecknat en Förbannat hemsk och en än mer förbannat viktig skildring av makt och dess ständiga bihang- förakt.
För ca 10 år sedan var en miljon människor registrerade för skador efter tjernobyl.
Kärnkraftskramarna har slutligen utmanats av ett litterärt geni vars djupdyk i trasiga psyken och kroppar i brand är En berättelse som pågår sedan snart 30 år.

Nobelpriset belönar 2015 en författare som inte "tillhör" litterära grubblare allena. Aleksijevitj är klart en berättelsens konstnär men också personen som just nu lyfter oral history med lika kraft i de enskilda intervjuades ord som i de övergripande tidsdokumenten.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kokain : drogen som fick medelklassen att börja knar...

Drogen lokalt & globalt, personligt & politiskt

13 augusti 2014

Balanserad. Varken romantisering eller skräckpropaganda utan skildringar av drogens funktion och dysfunktion över världen. Speciellt intressant att läsa om hur den påverkar världspolitiken och vice versa!
Genom att växla perspektiv mellan enskilda personer, institutioner och studier av Sydamerikas historia finns inte en chans att nicka till.
Lärorikt och jäkligt skön läsning!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Jakten på Kapten Klänning

En tuff läsresa

1 juli 2014

Den första dagen i juli läser jag slutet på Trolles Jakten på kapten klänning. Det är soligt på min balkong och jag blir kvar på min skrangliga stol, tacksam för att författaren till slut gett en möjlighet till läkning efter dess fasansfulla beskrivningar av våld, förnedring och maktmissbruk. Ett litet barn föds och räcks över till sin stolta storasyster. Detta är bilden jag vill spara.

För de kvinnor och barn som skadats av (de obönhörligt beskrivna) sexuella övergreppen och våldtäkterna hoppas jag att boken kan vara en del av processen för att i någon form läka.

I samhällsperspektiv tänker jag mig att berättelsen skulle kunna passa som kurslitteratur i kriminologi, då den envetet återkommer till behovet och nyttan av dagens sexköpslag.

Om du slår upp bokens pärm och börjar din resa ska informationen getts dig att skildringarna av övergreppen inte är suddiga antydningar eller omvandlade till akademisk sval prosa...

Men om du orkar; läs. Och lyssna sedan på Jesper Huors dokumentär Den fastspända flickan som handlar om ett av Lindbergs offer. En ung kvinna som genom den psykiatriska vården åter blir traumatiserad och misstrodd.

Läs och ha i åminne att du blir "räddad" på slutet, men att Lindbergs offer långt ifrån har fått frid.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej
Prinsessan

Applådera det klurigt otänkbara brottet

30 december 2014

Ganska oortodoxt placerar jag Arvidssons böcker tillsammans med Ed McBains och Ira Levins. De tre hör till författare som berättar riktigt bra och producerar väl uppbyggda och spänningsfyllda romaner. I och för sig är McBains litterära värld späckad med kidnappning, slitna poliser & cyniska gärningsmän och Levin gör att läsaren sitter på nålar med sina vågor av accelererande grymhet t ex morden på första och andra systern i Bädda för död. Arvidssons sammanhållna berättarregi väcker, till skillnad från nämnda, snarare engagemanget genom att fylla sina potenta men till synes vardagliga huvudpersoner med initiativförmåga och skrupelfrihet som dock sällan sträcker sig till våld eller avdagatagande. Vad jag kan erinra mig har bara en person mördats och två iscensatt självmord (för att fly från polis eller byta identitet och leva på försäkringspengar) i hans berättarflora

Tomas Arvidssons stil kan kännas enkel, på gränsen till infantil. Rytmen och det avskalade berättandet lämnar därför läsaren att njuta av underfundiga planer och motsägande personligheter. Min favorit är stölden av Giacomettis "Gående man" på konstmuseet i Louisiana. Där liksom vid stöten mot nobelpristagarnas väntande miljoner sker kriminaliteten för öppen ridå.

I Prinsessan fyller Kenneth Lind och Lisa Dal väl behovet av Arvidssons, för läsaren, lätt igenkända kriminella huvudpersoner. Temperament, list och sarkasmer får alltid plats. Men i grunden verkar de vara välmenande tjuvar som vi blir tvungna att applådera när de gör det otänkbara. I detta fall att försnilla en målning. Visst är det politiskt roligare att drömma sig in i rånet av IKEA i Kållered strax innan stängningsdags en löneutbetalningsdag vilket förekommer i en tidigare bok. Men utan överflödig moralism är denna tavelkupp och det smarta bedrägeriet mot postgirot lika minnesvärda även om yngre generationer nog kan få huvudbry av sistnämnda.

Den poetiska hunden var svajigare än de tidigare raskare böckerna. Men nu verkar Arvidsson ha hittat hem. Kan det betyda att vi får de bästa av Arvidssons karaktärer, rektorn Al Bergman och Studierektorn Bertilsson tillbaka i nästa och nästnästa bok?

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Raw Vegan Recipes

Vad sjutton tänkte författaren?

13 augusti 2014

Trots att jag plockade denna ur lagerrensningens humana priser kan jag inte säga att den fyller någon som helst funktion i köket eller som kunskapskälla.
Den här pamfletten - den kan inte kallas bok - borde delas ut gratis vid någon mässa eller liknande.
Kolla antalet sidor och var beredd på urusel layout!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Zack

Extrem- våld överskuggar berättelsen

7 augusti 2014

Här är en förvisso spännande bok men där berättelsen dränks av extrema effekter för att väcka äckel och hat. Kallentoft kan bättre!

En kriminalroman behöver inte innehålla en grop med vargar som sliter benen av en kvinna, en gravid 14-åring som säljs till sexhandeln eller en man som smetar bajs i ansiktet på kvinnor han utnyttjar för att läsaren skall hålla sig vaken!

Karaktärerna, såväl offer som förövare och polis, borde vårdats och utvecklats mer för att istället få dominera berättelsen och frambringa den ilska och engagemang som övervåldet nu ensamt väcker.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Verdure

Vilken målgrupp?

7 augusti 2014

Intresse för vackra matbilder och sustainable food (framför allt mer vegetabilier) är förutsättningar för att ha behållning av denna bok. Men trots väl genomarbetade recept späckade med fina kryddor och fantastiska rotfrukter, blad - och tyvärr animalier - känns de långt ifrån realistiska att jobba med. Boken känns stökig. Kanske är det för mycket samlat från det ambitiösa Rome sustainable food project? Eller tycker kvalitetskockar att mer alltid är bättre?

Målgruppen måste vara personer med bred kunskap om matlagning, råvaror och intresse för ekologi t ex minskat utsläpp av CO2 och metangas.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Svikaren

Samtid, trovärdiga karaktärer, brott och hat

7 augusti 2014

Bra samtidsroman som beskriver män, kvinnor, sex, makt, våld- kanske med större effekt än någon debattartikel.
Utan övertoner söker hon följe med läsare som inte reflekterat över hatbrott.
Wennstam verkar aldrig svika.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej