Användarprofil - / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av -

Antal betyg: 162
Antal recensioner: 159

1 %-metoden : små förändringar, stora resultat : ett...

Inspirerande och lättläst!

30 april 2021

1%-metoden fokuserar på hur man bryter dåliga vanor, skapar de goda och behärskar de små beteenden som leder till anmärkningsvärda resultat. Clear menar att om du har problem med att ändra dina vanor är problemet inte du. Problemet är det systemen du använder.

Lite trögt i starten, inte så mycket nytt under solen där. Men när Clear går igenom de fyra lagarna: att göra det synligt, göra det lockande, göra det enkelt och gör det tillfredsställande - då börjar det hända något. Han plockar upp relevant och känd forskning, och levandegör innehållet med exempel ur det verkliga livet vilket gör boken både underhållande och lättläst. Pedagogiskt upplagd med korta kapitel som avslutas med bra sammanfattningar.

Riktning och mål är något som vi som arbetar med motivation är vana att använda oss av, så det är intressant att ta del av Clears sätt att se på mål kontra system. Det finns faror med att fokusera (för mycket) på målet, då risken kan vara att när målet är uppnått är det lätt att tappa motivationen. Med ett hållbart system som inbegriper att skapa regelbundna vanor kan man nå små, men viktiga förbättringar genom hela livet.

Kort och gott: En bok med massor av goda russin som jag glatt plockar med mig in i både arbetsliv och privatliv. Jag har klottrat boken full av stjärnor och markeringar, post it-lappar i olika färger som sticker ut både här och där. Så..är du intresserad av att göra en hållbar förändring i ditt liv: läs 1%-metoden och låt dig inspireras av James Clears klokheter och engagemang för förändringar.

11 av 12 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Skymningstid

Hemliga nätverk mitt i välfärdssamhället!

17 april 2021

I 70-talets välfärdssverige möter vi Gunnar Björk, major vid ett regemente i Strängnäs. Någon vidare karriär har han inte lyckats skapat sig. Även på det privata planet finns det mycket att önska. En dag får han ett erbjudande som kan ge hans liv en helt ny mening.

Monika Nilsson arbetar inom säkerhetspolisen, där hon kartlägger högerextremism. Hon får upp ett spår som leder henne rakt in i den svenska statsapparatens innersta kärna.

Boken pendlar mellan huvudkaraktärerna Gunnar och Monika. Gunnar som på sin sida trasslar in sig allt djupare i Stay behind-rörelsen, medan Monika på den andra sidan nystar i sina spår. Det skapar spänning och ett driv i berättelsen. Det tog några kapitel innan jag kom in i boken, men sen var jag helt fast. Gunnar är en intressant karaktär, jag läste snabbt Monikas delar för att få dyka in i Gunnars värld igen. Lockad av att försöka förstå vad det är som driver honom; det högst mänskliga i att vilja vara en del av något större, men den stora faran ligger i att tappa fotfästet om inte grunden är stabil, och paranoian tillåts att ta över? Eller är det besvikelsen i att inte duga, när hustruns psykiska hälsa sviktar och Gunnar står stilla i karriären?

Med ett gediget bakgrundsarbete bygger Bromander skickligt upp en fängslande historia. Stay behind-rörelsen, hemliga nätverk och kopplingar till mordet på Palme; storyn känns lika äkta och trovärdig som karaktärerna. Fiktionens spänning, med verkligheten som lurar precis bakom hörnet. Mycket av det som utspelade sig under 70-talet påminner om vår samtid. Terrorhoten, och grupperingar som växer till sig i det fördolda och kan hota vår demokrati.

Skymningstid är en spänningsroman som jag rekommenderar oavsett om du är politiskt intresserad eller inte, och oavsett var du befinner dig på den politiska skalan. Det räcker att du vill läsa en välskriven spänningsroman med intressanta karaktärer.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kaosvego

Inspirerande och gott!

30 mars 2021

En bra kokbok är inte bara goda och näringsriktiga recept, det är snygga bilder som inbjuder till att laga maten också. Och när hungern slår till så är det skönt att rätterna är snabblagade, och inte innehåller en massa knepiga ingredienser, utan helt vanliga grejer som de flesta har hemma.

Jag gillar de små tipsbubblorna som finns lite här och där i olika färger och former, de drar ögonen till sig och ger många sköna tips till att bli den fulländade köksninjan. En annan bonus är kapitlet med solorätter, anpassade för en person.

Jag har hunnit testa ett par av recepten, så långt är tacodaal min STORA favorit. Vilken hit!

För att sammanfatta Kaosvego:
En användbar och inspirerande kokbok för dig som redan är vegetarian, eller dig som vill komma igång med mer vegetariska matlagning. Okomplicerade recept som peppar till att laga maten själv, även de dagar det lockar att ringa pizzerian!

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Anteckningar från en orolig planet

Jag mår bättre redan efter första kapitlet!

27 april 2019

Matt har levt med ångest och panikattacker under många år, och berättar om sina erfarenheter och vilka tankar det har väckt hos honom. Han börjar leta efter samband mellan hur kan mår, och hur världen han lever i ser ut.

"När till och med själva planeten vi bebor är stressad, är det så konstigt att vi också är det?"

Jag älskar den här boken redan efter den inledande delen.
Som det här med att vi är uppkopplade hela tiden. Med stor igenkänning nickar jag ivrigt, men ja! - det är ju precis så här jag känt och tänkt också! Jag läser högt för min man, som även han bekräftar att det är ju precis så det är. Skillnaden mellan min man och mig är att jag är den uppkopplade av oss två. Jag har upplevt att min skärmtid börjat besvära mig, medan min man knappt rör sin telefon om han inte ska ringa någon, han har inte ens skaffat Facebook. Han verkar klara sig bra ändå. Kanske bättre utan. Det kan inte kan vara sunt att fortsätta så här. Människor stirrar mer och mer på sina telefoner och kommer allt längre från varann, och oss själva. Så när jag får den här fantastiska boken i min hand, så är det klart att jag jublar.

Det här är en smart, skarpsint och filosofisk bok. Utan pekpinnar förmedlar författaren en rad kloka sanningar, och tankar, på ett kärleksfullt sätt om hur vi kan leva mer harmoniskt. Att kliva ut ur boxen, välja och tänka själva. Jag läste ut boken på bara några timmar, med stor behållning. "Anteckningar från en orolig planet" skänkte mig ett slags lugn i sinnet, en känsla av att jag är på rätt väg, och en stor glädje att vi är fler som tänker i samma banor. Det finns ett hopp för denna oroliga planet, och människorna som bor på den, ändå!

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Min berättelse : om livet och musiken

Årets bästa biografi!

22 november 2022

En äventyrlig själ från Springfield, som närde en dröm om att bli rockstjärna. Uppväxt i ett hem med lite pengar men mycket kärlek, rastlös som han var hoppade han av skolan och drog iväg med punkbandet Scream. Han har mött så många fantastiska artister och hamnat i helt osannolika situationer, vilka han här berättar så öppenhjärtligt om att det känns som att vara där tillsammans med honom. Bilderna, sättet att använda textens layout, och framförallt språket bidrar till att levandegöra berättelsen.

Jag har läst en del biografier skrivna av rockmusiker. Visst är det roligt att läsa om stjärnors storslagna liv, partyn och coola livsstil. Men så snart jag har slagit ihop pärmarna har boken förpassats till "en som alla andra, ingen jag kommer att minnas". Men det här är något helt annat. Det är med humor, värme, klokhet och närvaro som Dave berättar om sitt liv. Och s o m han levt!

Boken är en biografi, men också en musikalisk skatt. Dave inspirerar att botanisera i musik, och då menar jag inte bara den han själv varit med att skapa. Hans glädje och kärlek till musiken smittar av sig, jag lovar att du nyfiket kommer att dra igång Youtube, Spotify och bläddra igenom din musiksamling i jakt på de artister och låtar han så inlevelsefullt berättar om. Jag njöt mig genom boken, ville inte att den skulle ta slut, samtidigt kunde jag inte sluta läsa! Dave Grohl har tagit mig genom hela känsloregistret, jag har skrattat högt, fulgråtit och verkligen blivit berörd på djupet.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Lunch hemma : Snabba solorätter utan svinn

Enkelt att laga, gott att äta!

5 juli 2022

Jag gillar att laga mat, av den enkla anledningen att jag älskar att äta god mat. Därför plöjer jag gärna kokböcker så fort jag kommer åt, i jakten på nya favoritrecept och goda tips. Här fick jag mitt lystmäte! Jag gillar verkligen Lunch hemma!

Det bästa är inte alla fantastiska recept, utan hur Cina Risberg tänker utanför boxen vad det gäller matlagning. Hon krånglar heller inte till det med märkliga ingredienser som man aldrig har hört talats om, än mindre hittar i en vanlig matbutik. Till mina favoriter hör tipsen på såser, tillbehör, röror och smaksättare.

Recepten är enkla att följa, svinnsmart och med tips på flera olika varianter om man inte har just exakt de sakerna till receptet hemma. Det är även en perfekt bok i dessa tider, när många av oss får vända på varje krona. Det går att spara mycket pengar på att använda sina rester på ett smart sätt!

En kokbok som jag ser fram emot att slita med hälsan.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Träna ute med Sofia : enkla övningar för rörelse åre...

Utanför boxen!

12 juni 2022

Träna ute med Sofia är en peppande träningsbok som tar dig ut i naturen och utnyttjar det som står till buds där. Lekparken, bänkar, bryggan och stenar - tänket är utanför boxen. Vinter som sommar, alla årstider är träningstider. Boken inspirerar och gör träningen roligare, omväxlande och det är nästan gratis. Det som kostar är ett par vettiga skor, och ett par stavar för den som önskar det.

Jag gillar allsidigheten i övningarna, och bilderna med beskrivningar. Det är lätt att förstå och hänga med.

Träna ute med Sofia är en bok att rekommendera dig som vill komma ut i naturen och träna, och på vägen dit uppskattar att få en massa nytänk och pepp!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Konspirationsfeber

Lärorik och intressant!

26 oktober 2021

Jag har, som så många andra, förfasats över hur humbug och falska påståenden spridits i sociala medier under pandemin. Människor i ens bekantskapskrets man sett som förnuftiga och resonabla, har fallit dit och ogenomtänkt delat vidare uppenbart falska påståenden. Eller rent av själva kommit ut som antivaxxare eller covid-förnekare.

Boken är indelad i nio kapitel, som på ett pedagogiskt sätt tar läsaren på en resa mot en klarhet i hur konspirationsteorierna har fått fart, och hur (dåligt) människan faktiskt genom historien har handskats med pandemier.

Warne skriver på ett intresseväckande sätt med ett lättläst språk vilket gör det enkelt att hänga med och få ihop de märkliga trådar konspirationsteoretikerna vävt. Lärorik och underhållande läsning, samtidigt som det också är skrämmande att inse hur tokigt det kan bli när människor väljer att tro på falska profeter.

Rekommenderar Konspirationsfeber till dig som vill koppla greppet om konspirationsteorierna som cirkulerar runt detta coronavirus, låt dig underhållas och undervisas. Ett julklappstips kanske? :)

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Drömmegården

Gripande och tankeväckande

8 april 2021

En vinterdag i december kommer Tom Olsson till LVM-hemmet Drömmegården, institutionen där landets mest svårbehandlade missbrukare hamnar. Behandlingsassistenten David blir Toms kontaktperson. Både Tom och David är adopterade från Korea, och trots att deras liv tog så olika riktningar sedan de kom till Sverige så finner de varandra och en vänskapsrelation utvecklas.

Vi får följa de båda männen i nutid på Drömmegården, parallellt med tillbakablickar i deras respektive liv. David har haft en trygg och bra uppväxt strax utanför Örnsköldsvik, med mycket av det andra barn bara kan drömma om. Ändå har han alltid haft den förbjudna känslan av att inte riktigt höra till. Tom fick tidigt känna på livets tuffa sidor och hamnade snart på glid i tillvaron. Bägge har upplevt hur det är att leva med en slags inre hemlöshet, och drabbas av rasism och fördomar. Bägge har de också närt drömmen om samhörighet.

Drömmegården är en roman om att vara utlandsadopterad till Sverige, om sökandet efter sig själv och om en längtan att se sig själv i någon annan.

En bok som väckte tankar och känslor hos mig, på många sätt har den också fungerat lite som en ögonöppnare. Författaren har skapat trovärdiga karaktärer, vilka genom sina livsöden låter belysa olika aspekter kring utlandsadoption. Samtidigt som det är en relationsroman, med ett språk som gör den lätt att ta till sig och tycka om.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej