Användarprofil Beatrice / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Beatrice

Antal betyg: 8
Antal recensioner: 4

En midsommarnatt

Värmande sommarläsning

18 september 2019

Perfekt för dig som längtar till sommar, sol och värme. Härlig känsla av landsbygd och spirande kärlek. Inte utan allvar. Rekommenderas varmt

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Döden på Nilen

Döden på Nilen - Christie i sitt esse

4 juni 2015

Hercule Poirot befinner sig i Egypten på semester - karl borde vid det här laget ha insett att semester inte är lika med mördarfritt (se Badortsmysteriet). Hur som haver så befinner han sig på en kryssning uppför Nilen. Med på båten finns ett brokig skara människor - allt från aristokrater till brinnande kommunister. Den passagerare som väcker mest uppmärksamhet är dock den undersköna och ofantlig rika Mrs. Doyle. Hon befinner sig på sin smekmånad tillsammans med sin make, men något de inte räknat med är att hans f. d. fästmö följer efter dem vart de än åker. Förpassade till det trånga utrymmet på flodbåten, likt vilda djur i bur, visas både resenärernas bättre och sämre sidor upp - något som eskalerar till mord.

Med sina 359 sidor är Döden på Nilen en utav Christies mer omfångsrika skapelser. Mordet sker, hör och häpna, inte förrän sidan 165 (kaptiel tolv). Detta kanske en del finner långtråkigt, men den intrig Christie vill skapa kräver sin introduktion och uppbyggnadsfas. För mig är Döden på Nilen extra speciell eftersom den kombinerar två av mina stora intressen i livet (det ena kan ni nog gissa) - Agatha Christie och Egypten. Att karaktärerna i boken strövar i Ramses den Stores (II) Abu Simel ger för mig, som slukat Christian Jaqs serie som densamme, en extra dimension till deckarens handling och livets förgänglighet. På något sätt gör det att själva mordhistorien står i kontrast till något mycket större, något mycket äldre. Christie skrev förresten en deckare som utspelade sig i det forntida Egypten, Slutet blir döden. Den har jag ännu inte läst, får försöka nosa reda på den någonstans.
Styrkan i Christies kombination av mord och historisk reseskildring ligger mycket i hennes varma relation till maken Max Mallowan. Christie följde ofta med honom på utgrävningar runt om i världen och lär för övrigt ha sagt, angående att vara gift med en arkeolog: "An archaeologist is the best husband a woman can have. The older she gets the more interested he is in her.".

Summa summarum: Välkomponerad deckare med historiska inslag, såväl M. Poirot som Mme Christie är i sitt esse.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Badortsmysteriet

Sommar, mord och ungdom i nöd

29 maj 2015

Vid det här laget har jag läst, läst om eller sett, en ansenlig mängd utav Christies utgivning. Jag misstänker att jag kan ha läst Badortsmysteriet någon gång i min tidiga tonår (före läsdagbokens tid), men jag är inte riktigt säker. Anledningen till att jag blir misstänksam är för att jag listade ut slutet, enligt mina mått, lite väl tidigt. Jag tror att det ligger lite förkunskap och skräpar bak i huvudet. Hursomhelst, så förtog inte detta något av charmen eller anspänningen hos intrigen. Jag har kommit på mig själv med att läsa Christies böcker utifrån ett annat perspektiv nu än för femton år sedan. Då var jag helt uppslukad av mordhistorien. Nu kan jag i stället fastna för tidstypiska detaljer, kläder, miljöer och sådant eller för roliga och underfundiga citat. Som tonåring skulle jag nog inte ha förknippat Christie med humor, men nu tycker jag mig se spår av det på var och varannan sida. Mitt favoritcitat från Badortsmysteriet återfanns på sida 147 och lyder som följer: "...han (Poirot) förkastade golf som ett "konturlöst och slumpartat" spel, vars enda försonande drag var de prydligt klippta gräsmattorna". Hercule Poirot är helt klart mer underfundig och underhållande i bokform - oavsett hur väl David Suchet porträtterar honom på TV.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Och så var de bara en

Beas bokhylla -

27 februari 2015

En klassiker som trots 75 år på nacken inte har mattats i sin spänning. Nu i ny och fräsch språkdräkt.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

H.C. Andersen

(enbart betyg)

18 september 2019

Vargblod

(enbart betyg)

18 september 2019

The Great Gatsby

(enbart betyg)

29 maj 2015

Läsdagbok

(enbart betyg)

29 maj 2015