Användarprofil Irina Olovsson / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Irina Olovsson

Antal betyg: 6
Antal recensioner: 2

Dödstvätterskan

Dödstvätterskan

27 juli 2018

Har nu läst boken Dödstvätterskan av Sara Omar och jag är helt förstörd. Hjärtat bultar i kroppen och helst vill jag bara sätta mig i klädkammaren med ljuset släckt och bara stänga ute omvärlden.
Detta är den starkaste och mest brutala bok jag läst om kvinnoförtryck och mäns våld mot kvinnor och barn, och jag har ändå läst många böcker och arbetat med kvinnor som utsatts för hedersförtryck och våld.
Boken har ett fantastisk språk som träffar hjärtats mittpunkt som vassa knivar och rör upp en massa tankar.
Hur kan det vara möjligt att du kan våldta ett barn i Allahs namn och om du sedan ber en speciell bön två gånger i rad så är allt förlåtet?
Hur kan det vara möjligt att stämpla ett nyfött flickebarn som ond och drabbad av djinner och fritt fram att döda henne?
Hur kan det vara möjligt att stympa och döda en brud om hon inte blöder på bröllopsnatten. Att både maken och hans familj tycker att det är legitimt att ta livet av henne?
Hur är det möjligt att en kvinnas liv bara är värt ett par blodsdroppar och om en kvinnas ära sitter i hennes mödom, var sitter då mannens heder? Varför är det bara kvinnan och hennes kön som bär ansvaret för allt elände och därför alltid skall vara fylld av skuld och skam?
Det är så ofattbart grymt att kvinnorna stödjer männen i detta när en flicka eller ung kvinna blir stympad och dödad. Det är kvinnorna själva som sprider rykten om att någon är oren och eldar på männen att ta bort den syndiga. Jag får tankar på Stockholmssyndromet hos kvinnorna. Detta sprids från generation till generation.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Var och en för sig

Var och en för sig.

27 februari 2019

Nu har jag läst ut Jens Ganmans bok "Var och en för sig".
Det var inte en story som jag hade förväntat mig.
Boken är en ganska så sorglig historia, men vilka personporträtt.
En av huvudpersonerna, Skabbräven skildras med en oerhört stor ömhet och det är en karaktär som kommer att stanna kvar i hjärtat mycket länge. Så även Varumärket. En man med alla privilegier som en människa kan ha och som lever i ett överflöd, men ändå är djupt olycklig. Jens har lyckats med att porträttera honom också på ett ömsint sätt så att man förstår hans vånda.
Callcentersubban fick jag inte så stor känsla för. Ser henne mer som en av alla unga kvinnor som inte tänker efter före även om hon också är ett offer för fel val i livet.
Sammantaget är boken mycket läsvärd och jag rekommenderar alla att köpa den.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

De som kommer för att ta dig

(enbart betyg)

19 maj 2018

I botten av glaset ett hjärta

(enbart betyg)

19 maj 2018