Användarprofil Anna, gymnasielärare / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Anna, gymnasielärare

Antal betyg: 12
Antal recensioner: 11

Röta

Ovanlig fantasy!

11 oktober 2015

Efter Odinsbarn var mina förväntningar skyhöga på Röta. Och visst är den bra, och ovanlig för att vara en fantasy- mycket på grund av miljön den utspelar sig i.
Välskrivet och även i denna bok finns det mycket tänkvärt. Pettersen målar upp en bild av vårt moderna samhälle som är lite av ett uppvaknande. Att människan hela tiden söker något annat, något mer. Att vi faktiskt lever i ett himla konstigt samhälle med t.ex. äpplen som aldrig ruttnar...varför gör de inte det?
Hirka växer som karaktär och börjar omfamna sig själv, acceptera sig själv och vem hon är, vad hon är. Samtidigt som det onda och det goda blir allt mer komplicerat. Vem kan man lita på? Vad är skillnaden på gott och ont när du ser båda sidors agenda?
Det enda jag saknar i denna bok jämfört med Odinsbarn är miljön. Ymslandet var en ren skär uppvisning i ett målande språk, ett konstnärsspråk. Man hade inga problem att föreställa sig hur det skulle se ut där. I denna bok är miljön så oerhört mycket mer dyster och uppgiven. Livlös på något vis- och det är ändå den värld vi själva lever i.
Jag kan också sakna författarens lugn i denna bok. Det känns som om det är för många pusselbitar och framförallt platser som ska skildras att det känns något stressat.
Oavsett så ser jag fram emot att följa med på fortsättningen av denna resa. Jag vill gärna veta vem Hirka kommer att bli. Jag kommer garanterat köpa nästa del i serien och försvinna in i den på ett sånt sätt som får min man att sucka och be mig släcka nattbordslampan vid två på natten.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Oryx och Crake

En bok som sitter kvar länge

14 december 2017

Jag läste den här boken för över tio år sedan, och det är en bok som jag återkommer i minnet och i litterära samtal gång på gång.

Språket är en del av det men också hur författaren driver berättelsen framåt. Den är läskig, sorglig, spännande och existentiell på en och samma gång. Den kräver en del av dig som läsare, det är inte en berättelse som är enkel på något vis och den lämnar efter sig något som jag ännu har svårt att sätta fingret på.

Jag förstår varför Margaret Atwood ofta nämns som en blivande nobelpris tagare för hon utforskar något hos människan som känns väldigt nära och naket och obehagligt. Människans mörka dubbelnatur, hur vi strävar efter att göra något gott och hur det slår tillbaks på oss.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Love You Wild

Becka Mack klår EL James med hästlängder!

1 mars 2022

Mack slog igenom på WhatPad och fick sitt stora genombrott där. Det här är hennes första bok som publicerats i tryckt format- ytterligare publiceringar kommer under 2022 (som håller högre klass än denna enligt mig).
Hon skriver böcker om vanliga kvinnor och alfa-män som alla kvinnor drömmer om någon gång i livet. Hon bygger upp karaktärer som har fel och brister och som får kämpa. Samtidigt som det finns en berättelse att läsa är det blandat med heta scener som får "50 Shades" att blekna (en serie jag personligen inte alls förstod mig på. Det här är bättre!).

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Becoming

Roberts fortsätter med att leverera!

1 mars 2022

Fortsättningen på Awakening!
Mer fantasy än Roberts "vanliga" thriller-romance böcker. Som alltid hög klass och det kan vara den bästa trilogin Roberts skrivit.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Järnulven

Fantasy med mörka drag

1 mars 2022

Pettersen levererar återigen en berättelse som fängslar. Hennes ursprung som grafiker märks i hennes språk - hon målar upp en värld som läsaren dras in i. Järnulven skiljer sig från böckerna i Korpringar-serien. Den här är mörkare och behandlar missbruk, ångest och den har ett grövre språk med erotiska undertoner.
Den här boken känns vuxnare än hennes tidigare böcker.
Såg någonstans att den riktade sig till 12-15 åringar och det motsätter jag mig emot. Jag skulle inte låta min 12 åring läsa detta!
Här finns också den kvinnliga huvudpersonen som precis som Hirka (Korpringarna) är någon som går sin egen väg och starkare än hon kan ana. Den otippade "hjältinnan" som inte på något sätt egentligen är en hjälte utan någon som slåss för sin egen existens.
Jag ser fram emot att få läsa fortsättningen!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Arkeologdeckarna och inkaskatten

Barnen älskar!

23 februari 2021

Barnen älskar Arkeologideckarna! Lättläst och underhållande. Inte alltid realistiskt, men vad gör det när barnen vill läsa och dessutom vill läsa vidare?

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Awakening

Nora Roberts i högform!

23 februari 2021

Förmodligen det bästa jag läst av Roberts! Jag tyckte om trilogin om The One (framförallt del 1) men det här är mer traditionell Roberts men med spännande fantasy-inslag. Det är romantiskt, charmigt och lite magiskt så som Roberts brukar kunna vara, lägg till en dos action på det (och en del annat) så blir det spännande. Karaktärerna känns bearbetade och inte så "platta" och storyn lika så. Ser fram emot del 2 och 3 och var storyn kommer ta vägen. Hoppas att uppföljarna håller samma klass!

Får se om det svenska förlaget vågar översätta- hoppas det för dem som inte vill läsa på engelska!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Happy food : om hur mat och lycka hänger ihop

Intressant läsning

23 februari 2021

Spännande att läsa om hur mage och tarm hänger ihop med olika åkommor på ett delvis nytt perspektiv (för åtminstone mig).
Verkligen ingen traditionell "kokbok"!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Book of Life

Bästa boken i trilogin

11 oktober 2015

Den avslutande delen i Harkness trilogi är den bästa!
Massor av händelser, platser, karaktärer. Det borde bli rörigt men nej, hon binder ihop storyn på ett utmärkt sätt och avslutar berättelsen om Diana och Matthew på topp!
Boken har ett relativt avancerat språk på engelska om man jämför med vissa andra författare jag läst på engelska, men det kan ha med författarens tidigare yrke att göra.
Synd att de två sista böckerna i All Souls trilogin aldrig översattes till svenska.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej