Användarprofil Anna Karin Christina Österstad / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Anna Karin Christina Österstad

Antal betyg: 4
Antal recensioner: 4

Frågor jag fått om Förintelsen

Personlig, realistisk ( därför sann ) och nära

16 februari 2017

Ingenting går upp mot ett personligt vittnesbörd. Jag blev drabbad.
"Det var en mycket långsam process av tyskarnas planerade judeutrotning, mycket finurligt uträknad. Precis som man inte med ögat kan observera en blommas utveckling från knopp till fullt utslagen ros, märkte man inte de små stegen som ledde till fullbordan.....Plötsligt infördes en liten förändring till det sämre, men man kunde leva med den. Det skulle gå över , trodde vi. ... i stället kom ännu en försämring..... Och aldrig fanns det någon som helst möjlighet att gissa vad nästa steg skulle bli."
Och när de väl befann sig i lägret var det med hjälp av hunger man styrde. "Kalorierna räckte för att inte dö, men det var för lite för att överleva."..
Hédi skriver också att hon hade tur som överlevde. Härtill bidrog främst två orsaker : dels att den grupp (ungrare) hon tillhörde inte togs tillfånga förrän på våren 1944 och dels att hon hela tiden var tillsammans med sin syster. Ändå hände det att tankar på att ge upp och kasta sig mot den elektriska taggtråden infann sig. Det som hindrade henne var, att i så fall skulle nazisterna vinna. Hon ville också överleva för att kunna berätta. Den tanken fanns hos henne och hos hennes kamrater.Om nu någon skulle vilja lyssna?
Köp, läs, låna ut och sprid!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den lille prinsen

En "feel good bok" i dubbel bemärkelse.

1 januari 2016

Jag tycker mycket om den här boken. Jag tycker om tonen; hur man riktigt kan höra den oförstörda lille prinsens röst , när han vädjar: "Snälla du , rita ett lamm åt mig. " Och jag förundras över alla hans kommentarer och hans syn på livet. En fin saga som i allegorisk form berättar om existensens vanskliga villkor. Man ser bara med hjärtat men de vuxna förstår inte detta.
Den här utgåvan är dessutom så behaglig att hålla i med sin vita och lite mjuka pärm. Nu när jag fått den i min hand vill jag absolut behålla den själv.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Lille Prinsen

En allåldersbok om vänskap och skönhet.

31 december 2015

Först nu upptäckte jag att den var översatt till svenska. Läste den på originalspråket som 20-åring, då jag skulle studera franska. Blev helt betagen och har denna lilla tunna pocketbok fortfarande på nattduksbordet ibland. En klar favorit ännu efter över 50 år!
Några citat: " Det viktigaste är osynligt för ögonen." "Men ögonen är blinda. Man måste söka med hjärtat "
Att vårda vänskap och att betrakta solnedgångar är det viktigaste för den lille prinsen.
Boken är på samma gång rolig, gripande och melankolisk. Den handlar om livet, kärleken och alltings fåfänglighet och förgänglighet. Och de vuxna "de stora" förstår sig inte alls på det.
Boken är skriven som en barnbok och kan förstås läsas som en sådan.Den har fina illustrationer gjorda av författaren själv.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Astrid Lindgrens jul : Astrid Lindgren läser sju äls...

Mitt barnbarn, 5 år, rekommenderar Astrids bok.

31 december 2015

Mitt barnbarn blev stormförtjust. Hon älskar att lyssna på band. Men nu var det bok+band. " Nu har jag min automatiska bok, så att jag kan natta mig själv", tyckte hon. Hon lär sig litet om att välja saga, använda register. Eftersom hon börjat läsa litet, så känner jag att den här boken var helt rätt, Astrid har ju en så bra sagoläsningsröst också. Bästa presenten!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej