Användarprofil Martinus / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Martinus

Antal betyg: 12
Antal recensioner: 11

Necronomicon

Ett hyggligt urval

24 januari 2011

Ett hyggligt urval bestående av flera av Lovecrafts mest kända verk i en snygg förpackning -- men varför har man inte använt de rättade texterna? Vissa klassiska gamla fel är borta, men andra (t. ex. "an ant" på s. 819) är kvar.
Med andra ord, det man har lagt på ytan har man sparat in på innehållet.

De tre volymerna från Penguin finns visserligen bara i pocket, men de är utrustade med matnyttiga noter och innehåller de rättade texterna.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Svavelvinter : första delen av krönikan om den femte...

Svavelvinter är en fyllig, mustig anrättning med...

19 maj 2013

Svavelvinter är en fyllig, mustig anrättning med inspiration från (och finurliga referenser till) allt från samtida politik till sumeriska myter. Den karakteriseras av en episk bredd och ett myllrande persongalleri som inte står George R. R. Martin efter, och en språklig uppfinningsrikedom i nivå med Jack Vance. Handlingen är infallsrik och oförutsägbar, och det krävs ett visst engagemang från läsarens sida för att hänga med i svängarna. Som helhet är detta en av de bästa böckerna jag läst, och läst om! Under de senaste tio åren. Folk som föredrar dussinfantasy (Jordan, Eddings, Brooks) göre sig dock icke besvär.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Shepherd's Crown

Ett värdigt slut

17 september 2015

Enligt efterordet var inte Terry Pratchett fullt så färdig med boken som han hade velat när han gick bort (han brukade tydligen putsa och fila på texten in i det sista), men detta är ändå en värdig avslutning på hela Discworld-bygget -- rolig, tänkvärd och hjärtenypande.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vredesverk : tredje delen av krönikan om den femte k...

Erik Granström har gjort det igen

1 juni 2014

Vredesverk är en strålande berättelse, på ett plan en episk fantasy, på ett annat en pikaresk skröna, på ett tredje en djuplodande filosofering kring verklighetens natur och människans väsen -- och alla dessa disparata plan verkar tillsammans för att skapa något som är större än summan av delarna. Personporträtten är engagerande -- en prestation i ett persongalleri värdigt Tolstoj -- och man lämnar en viss tråd både med beklagande över att den delen av skådespelet är förbi för tillfället och med förväntan över vad som kommer i nästa. Shagul och Uroboren är spännande som varandras motståndare OCH som komplement till varandra -- båda är mer lika varandra än de vill erkänna. Lägg till detta små blinkningar till Homeros, Voltaire, Hávamál, Churchill, Melville, och Dickens, och en dialog lika utsirad som hos Jack Vance, och resultatet är en mäktig anrättning som måhända inte faller alla på läppen, men som borde tilltala den som gillar intellektuellt utmanande fantasy. Jag ser med största förväntan fram mot den avslutande delen.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Slaktare små

Värd att vänta på

15 november 2011

Det tog sju år -- men Slaktare små var definitivt värd att vänta på. Denna uppföljare till Svavelvinter är en mustig och välsmakande anrättning, ett fyrverkeri av språklig lekfullhet, ett kalejdoskop av lärda och populärkulturella referenser i en skön blandning, men framför allt en spännande berättelse av sällan skådad kraft och styrka. De olika trådarna från Svavelvinter löper vidare och utvecklas med skicklighet och elegans, och allt pekar mot en sprakande final av världsomvälvande proportioner i den fjärde och sista volymen.

Rekommenderas den som tröttnat på dussinfantasy (Jordan, Eddings) och i stället vill ha storslagen, myllrande epik (typ George R. R. Martin) och verbalt fulländad pikaresk (typ Jack Vance). Bland det bästa jag läst på länge!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Official Handbook Of The Marvel Universe: Deluxe Edi...

En milstolpe

13 maj 2021

Utvecklingen av Marvels universum har gått vidare sedan böckerna som utgör denna samlingsvolym var nya, men denna massiva bok är ett absolut måste för Marvel-älskaren.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Mysterious World of Doctor Strange

Marvels märkligaste hjälte

11 november 2016

En snygg (många bilder i färg) guide till Marvels kanske märkligaste superhjälte. Jag hade dock gärna sett mer text i förhållande till bildmaterialet, men det handlar ju trots allt om en seriefigur.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Eldritch Tales

Snygg bok med fina illustrationer, men textuellt...

28 december 2013

Snygg bok med fina illustrationer, men textuellt opålitlig. Bl. a. är den version av "The Challenge from Beyond" som ingår påhittad av redaktören.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ringens brödraskap : första delen av Ringarnas herre...

ÄNTLIGEN!

12 september 2004

Äntligen, 50 år efter originalets utgivning, kommer första volymen av Tolkiens klassiska trilogi ut i en språkdräkt som är den värdig. Handlingen är enkel: hobbiten Frodo får i uppdrag att förstöra den mäktiga Ringen, som eftertraktas av den ondskefulle Sauron. Just det, "hobbiten". Nyöversättningen ligger betydligt närmare originalets stil och ordval. Gamla namnöversättningar som av Tolkien själv utpekades som felaktiga har korrigerats. Språket har blivit mer flytande och lättrörligt, utan de högtravande stilbrott (t. ex. "corps-de-logi" som översättning av det vardagliga "inn", eller "biltog" som felaktig översättning av "lost") som använts tidigare. Direkta felöversättningar, som den gamla versionen var full av (som "bågdrönare" för "Dale"), har eliminerats. Dessutom har de små men betydelsefulla ändringar som Tolkien själv gjorde i texten på 1960-talet äntligen införts.

Det är min stora förhoppning att detta kommer att bli standardöversättningen av detta magnifika verk!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej