Användarprofil Anna H / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Anna H

Antal betyg: 27
Antal recensioner: 27

Kommunistiska manifestet

Ett måste

3 maj 2015

Det känns meningslöst att sätta betyg på en av den moderna historiens viktigaste politiska skrifter. Vad du tycker beror på din politiska ståndpunkt. Om du vill veta vad kommunismen står för ska du läsa Manifestet. Som Åsa Lindeborg mycket riktigt påpekar i sitt förord är det den skrift som alla som kallar sig kommunister har läst. Sedan menar hon att man inte behöver ha läst Kapitalet för att kalla sig kommunist med motivationen att man inte behöver ha läst Bibeln för att kalla sig kristen. Personligen menar jag nog att man bör sätta sig in i sin religion eller sin ideologi framförallt om man tänker låta den styra sitt (eller andras!) liv. Mycket av kritiken mot kapitalismen som framförs i Manifestet känns helt relevant idag, t ex kritiken mot lönearbetet "i samma grad som arbetets motbjudande karaktär tilltager, i samma grad sjunker därmed lönen". Problemet är väl snarare vad man vill ha i stället: "lika arbetstvång för alla, upprättandet av industriella arméer, särskilt för åkerbruket"¿
Själva utgåvan är en liten nätt inbunden bok som ligger bra i handen. Jag tycker nog att omslagsbilden med en flaska som ser ut att innehålla tändvätska (ska associera till molotovcocktails och upplopp?) är lite barnsligt, men framför allt saknar jag uppgift om vem som har översatt. Blir alltså bara 4/5 stjärnor trots att den är måste-läsa.

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ett hem med omtanke : hållbar och miljömedveten inre...

Besviken

4 april 2021

Jag trodde jag skulle få praktiska tips hur man inreder ett hem vackert utan att belasta klimatet, men fick mest negativa tips, typ "använd mindre plast". En del tips är dessutom motsägelsefulla som t ex att aldrig diska för hand, bara köra diskmaskinen proppfull men ändå inte äga dubbla uppsättningar av allt. De miljöer som visas är inte särskilt inspierande, stajlade hem där det är svårt att se hur någon kan bo.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Thing Around Your Neck

Fängslande

3 juni 2014

Temat i Adichies noveller varierar från det lilla till det stora. En kvinna som oroar sig för makens eventuella otrohet, två kvinnor från olika folkgrupper som möts när de gömmer sig under ett upplopp, en bortskämd ung man som hamnar i fängelse och en grupp afrikanska författare på skrivkurs (där de bl a får lära sig att skriva "riktig" afrikansk litteratur). Det är lätt att leva sig in i Adichies karaktärer; hon har ett så kristallklart språk och skildrar de mest skiftande karaktärer med stor empati. Det är just värmen och humanismen som gör detta till så njutbar läsning trots att det ibland är svåra händelser som skildras. Jag måste medge att jag tyckte bättre om dessa noveller än Alice Munros, men det vågar man väl knappt erkänna nu efter nobelpriset...

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Konsten att vara kvinna

Underhållande

10 oktober 2012

Den här boken får dig att skratta högt när du läser! Framför allt kapitlet om musikerpojkvännen...Som bonus får man en inblick i hur det kunde vara att växa upp i Thatchers England. Full av roliga och träffsäkra iakttagelser. Ett extra plus för att författaren inte väjer för svåra ämnen och vågar lämna ut sig själv. Något "feministiskt manifest" är det däremot inte - då hade behövts en betydligt skarpare analys. Snarare igenkänningshumor, men på en hög nivå och absolut läsrekommendation! Den svenska översättningen är f ö väldigt bra!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Trädgårdsform : vackrare trädgård med arkitektens ve...

Trädgårdshjälp

28 juni 2021

Har inget annat att säga än att bekräfta andra recensenter: professionella råd som är till god hjälp för den som vill anlägga en ny trädgård eller renovera sin gamla.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Min vän Dahmer

Bra men obehaglig

4 april 2021

Derf Backderf skildrar på ett ödmjukt och briljant sätt sin bekantakap med en udda och utsatt kille som flera år efter deras gemensamma skoltid visar sig ha utvecklats till en av landets värsta seriemördare. Vältecknad; att författaren är inspirerad av tidningen MADs tecknare ger ytterligare tidsfärg.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej
How To Be A Heroine

Läshunger

4 april 2019

Underbart medryckande bok om att läsa och att omvärdera sin ungdoms hjältinnor (eller hjältar för den den). Inspirerade mig att läsa om Wuthering Hights och mycket riktigt blev det en helt annan roman när man läste den som vuxen jämfört med när man var tonåring. Många boktips och insikter i hur mycket vår "kanon" av här i Sverige skiljer sig från den anglosaxiska trots allt. Om du vill utveclas som bokmal så läs denna. Dessutom är den en perfekt present till bokälskaren...

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En av oss : en berättelse om Norge

Saknar analys

19 mars 2015

Åsne skriver gripande och engagerande om några av de ungdomar som drabbades av attacken på Utöya. Hennes beskrivning av den taffliga polisutredningen gör mig verkligt upprörd. Hon har också gjort ambitiösa efterforskningar om Breiviks uppväxt. Jag saknar dock en djupare analys av vad som gör att en människa begår sådana handlingar. Underrubriken "en berättelse om Norge" stämmer inte; författaren gör ingen djupare analys av varför detta skedde just i Norge eller varför norsk polis var så dåligt förberedd. Jämför gärna med Gellert Tamas bok om Lasermannen som enligt min mening är mycket bättre. Det här är en reportagebok snarare än granskande samhällsjournalistik. Men visst är den läsvärd ändå och som sagt gripande.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vegetariska kokboken

Grundlig näringslära som tar en stor del av boken. Bra...

11 oktober 2013

Grundlig näringslära som tar en stor del av boken. Bra att man tar upp även potentiella risker med vegetarisk mat såsom mögelgifter och fytinsyra. Litet minus kanske för att vetenskapliga rön blandas med mera kvasivetenskapliga påståenden på ett något okritiskt sätt. Men det viktigaste i en kokbok är ändå att recepten resulterar i god mat och det gör de flesta jag provat (enda undantaget hittills var att kombinera avokado med grönkål i en soppa). Såserna blir jättegoda! Lite kritik vill jag ge för att det används rätt mycket avokado. En jättegod grönsak, visst, men det är inte alltid så lätt att hitta mogen avokado i affären...

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej