Användarprofil Malin Olsson / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Malin Olsson

Antal betyg: 11
Antal recensioner: 7

Där allt börjar

Stark nutidsroman som berör

18 juni 2020

"Där allt börjar" av Rebecka Raffaele är en varm nutidsroman som på ett trovärdigt sätt vidrör svåra samhällsfrågor.
..
Att arbeta som sjuksköterska innebär blod, svett och tårar, vilket huvudkaraktären Jenny bittert får erfara efter en tid av oro och turbulens på arbetsplatsen. Jenny befinner sig mitt i livet, är lyckligt gift och mamma till två små barn. På det privata planet är livet på topp, men yrkesmässigt faller allt isär och Jenny tvingas agera slagpåse åt en chef som uppenbarligen bestämt sig för att göra henne till arbetsplatsens hackkyckling.
..
Denna bok är en vardagsskildring där läsaren får följa Jenny och hennes tre väninnor i deras kamp för att få livets alls pusselbitar på plats. En stark debutbok om psykisk ohälsa, missförhållanden på arbetsplatsen och vikten av att stå upp för sig själv, att våga sätta ner foten och prioritera sitt eget mående. Karaktärerna känns underbart humana, de har alla sina styrkor och svagheter och jag bryr mig om dem på riktigt. Emellanåt har jag svårt att lägga boken ifrån mig, jag vill bara läsa vidare för att få veta hur det ska gå för dem. Miljöskildringarna är riktigt fina med härlig västkustkänsla. Det känns nästan som att jag befinner mig i en stuga vid havet, långt bort från vardagens slit och stress.
..
Som sjuksköterska kan jag relatera till vissa aspekter i boken. Vi kämpar för våra patienter i en sjukvård där det råder stor personalbrist och kraven ibland känns övermäktiga. Men jag inser också hur lyckligt lottad jag är som får arbeta på en toppenavdelning med bra chefer och fina kollegor.
En stark debut om livets svårigheter. Jag ser fram emot att läsa mer av Rebecka Raffaele.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Av gudarna märkta

Spännande, gripande och helt enkelt storslaget

9 augusti 2019

"Av gudarna märkta" av Snezana Lindskog är
en storslagen, forntida saga vars handling utspelas i gränslandet mellan realism och fantasy. Hedda, Tassim, Oge, Evinge och Torve lever under järnåldern och är alla övertygade om att asagudarna har något alldeles särskilt i beredskap åt dem. Varje scen är indelad i stycken där vi får följa händelseförloppet genom respektive karaktärs ögon, vilket skildrar handlingen ur flera spännande perspektiv.
Snezana skriver detaljerat, djupgående och inlevelsefullt, därför blir detta en stark bok som gräver sig djupt in i hjärtat. Den frammanar ett helt spektrum av känslor inför de olika karaktärerna och deras välgärningar, strävan och illdåd.
Boken skildrar livet som det med all säkerhet kunde vara under järnåldern; tufft, rått och aningen barbariskt. Samtidigt växer parallellt en vacker kärlekshistoria fram - en fin kontrast mot det stundtals mörka. Här finns även glimtar av ljus, ömhet, empati och framtidstro.
I boken har asagudarna en avgörande roll för karaktärernas öden, och jag tänker att gudarna mycket väl kan symbolisera männoskorna vi har runtomkring oss. Hur stor makt har egentligen andra över våra liv? Hur mycket låter vi oss påverkas?
Känsliga läsare varnas då det förekommer våld, både av sexuell och ickesexuell art. Inte i syfte att frossa, utan mer som naturliga inslag i det hårda klimat karaktärerna lever i.
Detta är en stark bok både vad gäller story, karaktärer och berättarteknik. Påminner lite om en råare, mer vuxen variant av Sagan om isfolket.
Jag ser verkligen fram emot att få läsa mer av Snezana, både inom denna genre och andra.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Resenären & Banemannen

Oförutsägbar fantasy med briljant gestaltning

3 mars 2021

Oj, vilket fantastiskt äventyr! Att detta är en debutbok är svårt att förstå. Tommy Gustafsson fångar mig redan i prologen genom sin suveräna gestaltning av Graldek, den tillsynes griniga gamla enstöringen som under ett försök att dra sig undan från stadens festligheter finner en ung, halvt medvetslös man i en buske. Detta blir upptakten till ett spännande, oförutsägbart och emellanåt smått brutalt äventyr. Är den unge mannen - Ric - verkligen Resenären, han som enligt profetian kan återkalla de förvisade gudarna? Och vem är då Banemannen som sägs lura i skuggorna?

Gustafssons språk och gestaltningar är briljanta. Här finns en hundraprocentig närvaro som gör att varje scen, varje replik och varje skeende känns trovärdigt.

Slutet var det som verkligen golvade mig. Nej men, va?! Ska detta klassiska fantasyäventyr ta en ny vändning i den uppföljande boken? Kan det rentav bli en spännande rymdfantasy?

Jag vill ha en fortsättning och jag vill ha den

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Gudarnas spira

Spännande och stark uppföljare

1 december 2020

Det är en fröjd att återvända till Thiramaar. Per Lindskog har skrivit en förträfflig uppföljare som innehåller allt man kan önska av en bok: spänning, äventyr, humor och romantik.
Här finns trollkarlar och magi, svärdsstrider, svårintagliga borgar, gudomliga väsen och inte minst; starka självständiga kvinnor.

De rika miljöskildringarna gör att jag sugs rakt in i handlingen, jag kan riktigt se de olika byarna, bergen och byggnaderna framför mig. Jag hör klangen från svärd som slår samman och känner doften av sprakande lägereldar.

Några av karaktärerna känner jag igen från "Eilaths hopp", och det är kära återseenden. Även en handfull nya karakrer introduceras, och jag gillar dem alla. De är lätta att lära känna och jag engagerar mig snabbt i deras öden.

Jag känner lätt igen den humoristiska, smått sarkastiska tonen som jag fullkomligt älskade i "Eilaths hopp", även om denna bok är snäppet mörkare.
Världen och magisystemet är enkelt uppbyggt, vilket gör att jag lätt kan sätta mig in i- och förstå hur det fungerar.

Jag kan varmt rekommendera dessa böcker till alla som vill läsa äventyrlig fantasy, kryddad med humor och starka kvinnliga karakrer.

Detta är alltså en fristående fortsättning på "Eilaths hopp", men man bör ändå läsa den först, för att få ut mesta möjliga av denna pärla.

Jag längtar redan efter tredje boken!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Eilaths hopp

En välskriven, spännande och varm historia

6 januari 2020

Det var med ett sting av saknad jag slog ihop pärmarna till Eilaths Hopp . Eilath, Elana, Adric och de andra har blivit mina vänner och jag hoppas på att få återse dem i många fler böcker.

Eilaths hopp är den första fristående delen i Legender från Thiramaar. En fantasy som har allt från trollkarlar, pirater och kattdrakar till spännande intriger och omöjlig kärlek.
Bokens huvudkaraktär hamnar i en, minst sagt, besvärlig situation och tvingas omvärdera allt han tidigare stått för. Förutom att vara en spännande fantasy är detta också en bok om att hitta sig själv.
Det går lätt att komma in i handlingen och boken flyter på i ett behagligt tempo. Språket är enkelt och handlingen har en fin balans mellan spänning, allvar, humor och ironi. En lättläst bladvändare i en väl skildrad fantastikvärld.

Även om det är en fristående del så hoppas jag på någon form av fortsättning, eftersom slutet lämnade mig med en stark önskan om att få veta mer om de olika karaktärernas öden.

Skriv på nu, Per Lindskog. Jag behöver nästa bok!🌟🌟🌟🌟🌟

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kvarnpojken

En fin familjebok som berör på djupet

12 november 2019

"Kvarnpojken" av Erika Larsson Norlund är en fin och tankeväckande bok med en story som berör. I Kvarnpojken lyfts flera svåra ämnen fram i ljuset, som b.la alkoholism, mobbing och smärtan det innebär att inte få bli accepterad som man är.
Författaren väver på ett intressant sätt ihop dåtid med nutid, och här finns övernaturliga inslag som gör boken extra spännande, utan att det blir alltför otäckt. En fin familjebok som passar både lite större barn och vuxna. Rekommenderas varmt.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Livstjuvarna

Härlig bladvändare i ett annorlunda dödsrike

4 september 2019

Detta dödsrike liknar inget jag tidigare läst om. Det är unikt, det knasigt, det är skrämmande och helt upp-och ner!
Följ med sextonåriga Mariell i hennes kamp för att återvända till de levande. Möt spännande karaktärer, skratta och torka en tår ur ögonvrån.
En härlig blandning av spänning, dråpligheter, humor och värme gör denna bok till en riktig bladvändare.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Av stjärnstoft är vi komna

(enbart betyg)

6 januari 2021

Universums mörka hemlighet

(enbart betyg)

5 januari 2021