Användarprofil Lollos bokhörna / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Lollos bokhörna

Antal betyg: 324
Antal recensioner: 321

Tidsbrott

Spännande ungdomsbok

16 november 2020

Tidsbrott är den första delen i serien Evigheten. Boken är en historisk sci-fi om att resa i tiden, skydda historien och kämpa mot dem som vill förändra världen för alltid.

Berättelsen handlar om Kevin som dras in i en värld fylld av tekniska under, tidsresenärer, lögner och intriger. Det var nog det sista som Kevin väntade sig när han rymde från boendet utanför Luleå.

"Tidsbrott" är en välskriven ungdomsbok som lyckas behålla spänningen från början till slutet. Jag vill veta vad som händer härnäst, så det är lite svårt att släppa boken. Tycker om hur Mathias bygger upp och väver ihop sin historia med både nutid och dåtid.

Bokens rekommenderade läsålder är 12-15 år, men jag skulle mer rekommendera den för 14 år och uppåt. Tror att boken kan bara för svår för en del 12-åringar.

Tidsbrott är Mathias debutroman och en bra sådan! Och kolla in omslaget! Så snyggt!!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Goda rån är dyra

Underhållande och lättläst!

16 november 2020

Pensionärsligan är tillbaka! "Goda rån är dyra" är den fjärde boken om Märtha och hennes vänner. I denna bok genomför Pensionärsligan en stöldkupp mot Stockholms auktionsverk. När polisen börjar fatta misstankar tvingas Märtha och hennes vänner att fly ut på landsbygden.

"Goda rån är dyra" är en humoristisk berättelse som blandas med allvar. Deras upptåg får mig att skratta. Det är en välskriven bok skriven med värme och kärlek och man fattar tycke för Pensionärsligan och deras arbete för att rädda det lilla samhället där det mesta är stängt. De arrangerar kosläpp och spökvandringar för att få turister att besöka bygden.

Men snart vaknar polisen till liv och är Pensionärsligan på spåren! Ska de klara sig undan lagens långa arm?

Underhållande och lättläst historia som du inte får missa!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kirurgens dotter

Spännande berättelse med högt tempo

16 november 2020

Det här är en berättelse med högt tempo och det är svårt att förutse vad som ska hända härnäst. "Kirurgen" är en spännande berättelse om familjerelationer, men den handlar även om kärlek, sorg, rasism, mycket hemligheter och det finns drama. Författarna lyckas väva in etiska dilemman i sin historia vilket ger boken ett bra djup. Men jag tycker samtidigt att boken blir lite för lång och För mig blir vissa partier lite långsamma.

Trots allt är det en välskriven berättelse om en familj som får det tufft när det blir en maktkamp mellan mamma och dotter.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Skuggan bakom dig

En bladvändare!

16 november 2020

"Skuggan bakom dig" är den andra delen i deckarserien om polisen Kristoffer Bark och vilken bladvändare! Herregud! När jag väl hade börjat läsa boken höll jag kvar i den tills den var slut.

Vi kastas direkt in i handlingen, Kristoffer och hans grupp har fått ett ouppklarat brott på sitt bord. En försvunnen lågstadielärare som senare hittas mördad. Kristoffer upptäcker att utredningen har sina brister, man har bland annat inte undersökt ordentligt de hot som hon utsattes för innan hon dog.

Berättelsen är så snyggt skriven och uppbyggd. Jag dras in i handlingen och det händer saker hela tiden. Dessutom blir jag lurad och inser inte förrän i slutet vem som det inte går att lita på. Anna har lyckats bygga upp en spänning som håller i sig genom hela boken. Det är nervkittlande, men det går inte att lägga ifrån sig boken. Välskrivet med bra person och miljöbeskrivningar. Anna Jansson kan det här med deckare och att skriva fängslande. Jag rekommenderar boken varmt.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Renias dagbok

Gripande läsning

16 november 2020

Renia är en 15 årig judisk flicka som 1939 skriver sin första dagboksanteckning. Hon skriver sedan fram till 30 juli 1942 då hon skjuts ner av tyska soldater i den lilla Polska staden Przemyśl.

I hennes dagbok får vi läsa om det mesta som händer i hennes liv. Det är roliga och vassa beskrivningar av klasskamrater, men även anteckningar om saknaden efter mamman, kärleken till pojkvännen. Renia är en flicka som drömmer om att bli poet, en dröm som krossas när Tyskland invaderar Polen.

I dagboken får vi även läsa om hur våldet och kriget kryper närmare. Det är en gripande skildring av ett liv som levs under andra världskriget. "Renias dagbok" är en viktig bok, vi får inte glömma det ohyggliga som har hänt. Jag blir väldigt berörd av förordet och epilogen som är skrivet av Renias syster Elizabeth i nutid. Hur kriget påverkade dem och hur stor saknaden är efter Renia.

Det är en viktig skildring av ett fruktansvärt krig där många människor fick lida och där många familjer slets isär. Må det inte hända igen!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Glasveranda med sjöutsikt

En härlig må-bra-bok!

24 oktober 2020

Jag har inte läst något av Hanna Blixt förut men hennes bok ger mersmak. Det här är skrivet med mycket värme och kärlek och jag tyckte om varenda sekund av läsningen. Det är en vintrig feelgood som gör att jag börjar längta efter ledighet och jul, även om boken inte riktigt handlar om jul.

Det är underbara karaktärer som Hanna beskriver och gestaltar på ett väldigt levande sätt. Man kommer dem nära, lär känna dem. Det är vänskap, kärlek och livsöden som korsar varandra och flätas ihop. Boken är svår att släppa, det är något med berättelsen som gör att jag måste läsa vidare. Berättelsen berör mig både till skratt och till tårar och jag älskar språket som är väldigt levande.

"Glasveranda med sjöutsikt" är en mysig och härlig må-bra-bok! En sådan där bok man inte vill ska ta slut. En bok jag kommer att minnas och vilja läsa om! Rekommenderas varmt.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Egenmakt

Feelgood ur ett manligt perspektiv

22 oktober 2020

"Egenmakt" är den tredje delen om distriktsläkaren Martin där vi får följa Martin i vardagen på arbetet och livet i övrigt med sin familj, vänner, barn, bonusbarn, kärlek och exfru. Han har nu den stora familj han alltid har velat haft. Men så händer något som gör att relationen med sambon blir orolig och situationen håller på att glida honom ur händerna.

Det här är en mycket välskriven bok med både bra flyt och driv framåt. Erika skildrar vardagshändelser väldigt realistiskt och gestaltande. Man kommer verkligen karaktärerna nära och kan känna deras känslor. Jag tycker om att Erika har valt att ha en manlig huvudkaraktär, att vi får se historien ur hans synvinkel.

Det här är tre böcker om kärlek, vänskap, sorg, att försöka få ihop livspusslet med allt vad det innebär. "Egenmakt", "Modermakt" och "Livmodermakt" är tre väldigt bra böcker som har varit underbara att läsa! Och det är med viss sorg jag avslutar den sista boken om Martin och hans familj!

Jag hade höga förväntningar på den här, tredje boken och de infriades! Har du inte läst så har du tre mycket bra feelgoodböcker att läsa!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

I ljuset dansar skuggor

Spännande och obehaglig

22 oktober 2020

Elina har hemska syner, minnesluckor och lider av ångest utan att riktigt veta varför. Hon vill ha kontroll över sitt liv, inte vakna upp och vara på väg någonstans och inte veta vart. Det finns ett mörker inom henne som hon inte vill uppleva.

Samtidigt sker det ett makabert mord på en ung kvinna och det är startskottet för en lång utredning av liknande mord runt om i Stockholm. Mord som Elina har information om, information som bara ett fåtal känner till.

Charlottes debutroman är en spännande och obehaglig (lite för obehaglig för mig) historia. Det är spännande och komplexa karaktärer med en upplösning som jag inte hade kunnat förutse. Boken är välskriven och tempot högt! Det är en bra debutroman. Väl värd att läsa!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Att välja : även i helvetet kan hoppet spira

Gripande!

22 oktober 2020

Edith visar i sin bok att många håller sig själv som fångar, låsta av rädslor, oro eller det förflutna. Hon visar också hur var och en kan hitta nyckel till frihet.

Edith är sexton år när hon skickas till Auschwitz med sin familj. Men vistelsen där är bara en del av den här starka boken. Edith led i många år efter kriget av skuldkänslor och posttraumatisk stress. Först efter att ha besökt Auschwitz 35 år efter krigets slut kan hon förlåta sig själv. Edith utbildar sig till psykolog och varvar sin egen starka historia med berättelser om människor hon har hjälpt genom åren.

"Att välja" är en stark och gripande bok som jag kommer bära med mig länge. Det är en bok om att inte stanna kvar i det förgångna utan att se vad man verkligen har. Vi ska släppa det vi inte kan förändra och fokusera på nuet. Lev nu!

Edith var i helvetet och vände, men lyckades och valde att ta sig tillbaka till livet. Jag tar med mig många av hennes tankar och tänker vidare. "Att välja" är definitivt en bok jag kommer att vilja läsa igen.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej