Användarprofil Erik Andersson / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Erik Andersson

Antal betyg: 11
Antal recensioner: 4

Om konsten och livet : porträtt av 23 konstnärer i U...

Konstnärers villkor

3 september 2014

Författaren ger, förutom ett antal fina personporträtt, även en god bild av konstnärers vardag och villkor. Den utgör en motvikt mot de okritiska hyllningarna av ett fåtal uppmärksammade konstnärer som dominerar i media. De som lyckats på den spekulativa konstmarknaden och som kommit fram till köttgrytorna.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Okonst

Sånt som inte är "konst"

3 september 2014

Boken ger en god sammanfattning av gällande konstteorier. Den belyser på ett utmärkt sätt de godtyckliga värderingar som regerar i konstsammanhang, där en liten elit av smakdomare bestämmer vad som är god konst eller inte konst alls. Den visar också hur uråldriga värderingar och föreställningar fortfarande lever kvar och styr. "Riktig konst" skall fortfarande vara oljemålningar i guldram, anser många.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Klingsor

Humoristisk och fantasifull

3 juni 2014

En humoristisk och fantasifull skildring av en konstnärs liv och drivkrafter. En bok som man inte vill släppa när man börjat läsa den.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Expeditionen : min kärlekshistoria (illustrerad utgåva)

Vad skulle det tjäna till?

3 juni 2014

"Vad skall det tjäna till", brukade min mamma säga när jag som pojke ville utmana vädrets makter (kyla och snöyra) för att åka in till stan en lördagskväll mitt i vintern och dansa på stadshotellet. Det var kanske mest en fråga sprungen ur en moders ängslan att det skulle hända sonen något farligt. Men när det gäller Andrées expedition till Nordpolen känns frågan verkligen relevant.

Det är en intressant skildring av de mänskliga drivkrafterna och mångas dårskap. Författaren visar på ett utomordentligt sätt hur en illa förberedd expedition går i kvav. Hur äregirigheten besegrar förnuftet.

Boken skildrar också författarens tålmodiga och målinriktade arbete att gå till botten och räta ut alla frågetecken kring expeditionen. Det är ett bra exempel på vad man med stark vilja och ambition kan uträtta. Dock utan att sätta sitt eget och andras liv på spel.

Boken passar även för dem som inte orkar ta sig igenom alla sidor från pärm till pärm. Alla faktaredovisningar behöver inte penetreras för att man skall få behållning av den. Det är intressant att bara sitta och bläddra och att ta del av bildmaterialet.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Haren med bärnstensögon

(enbart betyg)

26 maj 2017

Vad gör en bank?

(enbart betyg)

13 mars 2017