Användarprofil Litterär Lisa / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Litterär Lisa

Antal betyg: 5
Antal recensioner: 5

New Delhi - Borås : den osannolika berättelsen om in...

Tänkvärd inte bara underhåpllande

8 juli 2015

Vilken strålande bok som får oss att förstå hur det är att växa upp som kastlös, nedvärderad, oberörbar i Indien. Men också underhållande i beskrivningen hur Pikey med optimistiskt mod, dock utan attt glömma sina sår, tar sig genom svårigheterna, och hur han till slut lär in sig i de svenska sederna. Med kärleken som drivkraft.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Glass Palace

En hundraårig historia om Burma, Myanmar

8 juli 2015

Denne författare, som jag nu läser allt mer utav, lyckas här föra in oss i sydostasiatisk historia på ett icke europeiskt sätt. Här är det 100 år av Burma (Myamnar) som skildras genom att beskriva kejsardömets fall och dess följder, ända till nutiden. Historien om huvudpersonerna sträcker sig till Malysia, till Bengal i Indien, till kampen mot britterna, till vår tid. Romanen är spännande och historiskt kunnig.Personerna och deras öden etsar sig fast.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Der Mauerspringer

Svår men viktig bok

12 april 2015

Jag rekommenderar denna bok bara för dem som verkligen kan bra tyska. och som känner till t den bittra tyska öst-väst historien. Man måstge känna till vad Hallstein-doktrin är t.ex. Hela scenariot i det delade Berlin är här brutalt skärande beskrivet , och idén med att berätta historier om männikskor som hit och dit "hoppat" över den skändliga Muren är strålande i all sin sarkasm. Boken skrevs 1982 och författaren, en f.d. aktiv studentrebell , skapade en "klassiker" om den såriga staden, den såriga tiden i tysk historia...

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej
Die Lieblingsgedichte der Deutschen

Tyska klassiska älsklingsdikter

2 april 2015

Över radio- och internet frågade förlaget vilka dikter som är mest älskade. Över 3000 svar kom in och här presenteras de 100 som fick flest röster. En slags personlig hitlista på vad tyskspråkiga åhörare, läsare och diktälskare väljer. Bara det är intressant. Och visst återfinns de man själv vurmar för. Från Goethe till Ringelnatz, från Rilke, Hesse, Celan, Heine, Lasker-Schüler, Ausländer,En vacker antologi att bläddra i, att komma ihåg, att läsa högt ur. - förstås för de som kan tyska.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Språnget ut i friheten : om ögonblicket då konsten b...

Besvikelse

2 april 2015

Birgitta Holm, en fantastisk kunnig berättare, har här gjort ett nervöst sammelsurium som inte berör. De många litterära namnen hon hoppar igenom är förstås en test om man/kvinna är litterärt bevandrad.
Men det blir ytligt.Och den så kära personen vars lidande nämns däremellan får på slutet av sitt liv också nämnas som någon som springer ut i friheten. Synd.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej