Användarprofil Hannes Tjerneld / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Hannes Tjerneld

Antal betyg: 2
Antal recensioner: 2

Stasi : Östtysklands hemliga polis, 1945-1990

Sakligt om STASI

9 oktober 2017

Sakligt och väl underbyggt en de l helt nytt även för mig. Eftersom så mkt obestyrkta påståenden om STASI cirkulerat kändes det bra att få en analys med imponerande notapparat .

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

SS-ledaren Himmlers innersta hemligheter : livläkare...

En unik inblick i livet i ledande nazistkretsar

28 augusti 2018

Sent omsider har jag upptäckt att min gamle vän och arbetskamrat Arno Kersten producerat detta imponerande arbete av och om hans far Felix Kersten. Boken beskriver på ett förtjänstfullt sätt både bakgrund och omständigheter kring Kerstens insats för att rädda inte bara judar utan många andra som fängslats av nazisterna t ex Warzawasvenskarna. Ett problem i framställningen är kanske att det inte går
att direkt skilja ut vad som är Felix Kerstens ursprungliga anteckningar och Arno Kerstens kompletterande texter. Därmed minskar bokens vetenskapliga värde men inte dess läsvärde. Jag hoppas Arno Kersten vill råda bot genom att deponera origninalen i Kgl. Biblioteket. Där tar man säkert emot dem. Slutligen en reflektion kring Adolf Hitler. Han satt ju uppe nattetid med sina närmaste medarbetare i många timmar och pratade. Detta beskrivs i otaliga böcker med början i Gespräche mit Hitler av Gauleitern i Danzig Herman Rauschning 1940. Ju mer man läser om detta - även i Kerstens bok - kommer man underfund med att han satt mest och pratade strunt. Men det vågade ju ingen säga då. Några fåniga exempel tex skulle man tillåta tvegifte för att råda bot på bristen på män i tredje riket eller att förtjänta SS chefer kunde få ett gods i Ukraina och adlas med namntillägget von. Med hur litet visdom styres världen. Slutligen en fråga. Det är väl fel att kalla Felix Kersten massör. Han var väl närmast naprapat doktor vilket är mycket mer avancerat.
Hannes Tjerneld

0 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej