Användarprofil Alina / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Alina

Antal betyg: 19
Antal recensioner: 4

Ett delikat uppdrag

Översättning spelar avgörande roll!

17 januari 2018

Jag har läst Diana Gabaldons Outlander-serie med stor behållning. Utifrån detta valde jag att läsa även "Ett delikat uppdrag" för att ytterligare fördjupa bekantskapen med den sympatiske karaktären Lord Grey. Till min förvåning blev boken från början en besvikelse. Jag kände inte alls igen mig utifrån de andra böckerna, Efter att ha funderat igenom min negativa reaktion upptäckte jag att det är olika översättare som har översatt "Ett delikat uppdrag" och Outlander-serien i övrigt. Lisbeth Holst gör ett utmärkt arbete som översättare i Outlander-serien medan språket, översatt av annan översättare i "Ett delikat uppdrag", leder tankarna till mitten av 1900-talet och kanske i första hand Stockholms slangspråk. Jag har uppfattat detta som så störande att det har blivit svårt att få grepp om själva berättelsen. Det intressanta är att bok 2 i serien om Lord Grey har översatts av Lisbeth Holst och i den boken förmedlas en annan stämning som mer överensstämmer de andra böckerna och som inte bryter mot historien som utspelar sig under 1700 talet.

Alina

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fången från Skottland

Intressant och underhållande

31 mars 2018

För den som läser Outlanderserien ett måste, anser jag. Den rätar ut frågetecken och ger en förklaring till Jamies vänskap med lord John. Läsaren får också en förståelse för hur Jamie har haft det under åren utan Clarie, och hur svårt det har varit för honom att bygga upp ett liv utan henne./ Alina

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Stenhjärtat

Verklighetstroget

10 augusti 2014

Det är en utmärkt skildring av hur det kan gå till. Fallet är i vissa stycken kusligt autentiskt. Författaren har varit noga med detaljer och uppenbarligen gjort ett nogsamt förarbete då t. ex. miljöer som Kungsholmens barncentrum in i minsta detalj är korrekt återgivna. De olika karaktärernas reaktioner och dilemman är trovärdiga. Denna bok är mer än en roman, det är ett stycke verklighetsskildring.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Brända broar

Brända broar

1 augusti 2014

Det är en utmärkt kombination av genomtänkt intrig, genomarbetade karaktärer som belyser människors komplexitet av både starka och svaga sidor samt den fördel som följer av att man som läsare av Val McDerminds böcker känner igen huvudpersonerna och kan följa deras livsöden.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Lazarus

(enbart betyg)

25 september 2019

Rent som guld

(enbart betyg)

25 september 2019

Stormarnas imperium

(enbart betyg)

25 september 2019

Fraktur

(enbart betyg)

25 september 2019

De fördärvade

(enbart betyg)

25 september 2019