Användarprofil Kenneth Olausson / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Kenneth Olausson

Antal betyg: 34
Antal recensioner: 16

Handen : ett fall för Wallander

Boken är på 312 sidor, varav 190 är en från romanen...

29 oktober 2013

Boken är på 312 sidor, varav 190 är en från romanen helt fristående redogörelse över vad som kallas "Wallanders värld", där vi huvudsakligen i tabellform kan läsa oss till allt möjligt om Kurt Wallander. Måhända intressant för kalenderbitaren. Men för oss andra? Romanen, eller ska vi kalla den en lång novell, är dessutom något som Mankell tidigare gett ut i "för ganska många år sedan" i Holland. Genom falsk marknadsföring får oss således Mankell att köpa något han hittat i byrålådan och där vi i tron att vi får läsa en roman om mr Wallander i stället får läsa allt möjligt i huvudsak ointressant om "Wallanders värld". Själva novellen var dessutom ett dåligt hafsverk. Synd att Wallanderserien skulle sluta på detta snöpliga sätt.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Anckarström och kungamordet : historien i sin helhet

Brunner har vetenskapliga anspråk och det märks. Boken...

19 november 2013

Brunner har vetenskapliga anspråk och det märks. Boken är i långa stycken skriven som en sämre akademisk avhandling. Språket är torrt. Omtagen är många. Intresset för ovidkommande detaljer är legio. Behovet av starkt kaffe hos läsaren för att inte falla i sömn är påtagligt. Till slut så dör både Gustaf III och Anckarström själv. Det vet vi ju alla. Det är här som romanförfattaren Brunner, i motsats då till sina båda huvudfigurer och kanske en och annan läsare, vaknar till liv. Språket blir levande och nyanserat. Framställningen blir intressant, inte minst när vi kan läsa om fegheten och rädslan hos de flesta av konspiratörerna. Men det är så dags.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kairos

Det är en spännande och intellektuellt utmanande bok...

29 oktober 2013

Det är en spännande och intellektuellt utmanande bok som tar sin tid att läsa, särskilt som textmassan ibland är avstyckad och korthuggen. Den är - om man väljer att läsa den så - som en slags idé- eller lärobok om möjliga vägar ur det kaos och den förvirring som Tichy menar präglar vår tid. Förutsatt då att vi - du, jag, våra förvirrade ledare, intelligentian - förmår se ett mönster i det kaos av händelser som präglat vår dåtid och präglar vår nutid. Ett mönster som kanske kan ge oss en hänvisning om en annan möjlighet, en annan väg. Boken är alltså en både sorgsen och argsint bildningsroman - annorlunda än annat du läst - som pekar på behovet av kamp, attitydförändring, kunskap och revolutionära förändringar av liv och samhälle. Men läst så, är den också en hoppfull bok.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den osynlige mannen från Salem

En helt ny bekantskap för mig. Boken var överraskande...

29 december 2013

En helt ny bekantskap för mig. Boken var överraskande bra, även om den innehöll ett par alltför vanliga komponenter i deckare - den slitne och lätt alkoholiserade polisen (lyckligtvis lyssnade han dock inte på klassisk musik ...), en kantstött kärlek som säkert kommer att repa sig i nästa bok och en barndom man inte önskar någon. Det enda riktigt originella var väl skurkens makalösa luktsinne. Men som sagt: en bra och ganska spännande bok.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den stora boken om Barna Hedenhös

Som (över)mogen äldre genteman tillhör jag kanske inte...

29 december 2013

Som (över)mogen äldre genteman tillhör jag kanske inte målkretsen. Men en betydligt yngre person i min omgivning gav den fem stars. Så då får det bli så.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Edelcrantz förbindelser

Boken är otvivelaktigt en roman och som sådan prövar...

19 november 2013

Boken är otvivelaktigt en roman och som sådan prövar Persson den historiska romans gränser. För, som han säger i ett kort efterord, "denna bok är (förutom när den inte är det) baserad på uppgifter hämtade ur ett stort antal tryckta och otryckta källor". Boken är i pocketupplagan på 375 och inte en enda känns överflödig.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Springfloden

Krampartat försök till hårdkokt språk och med ett...

19 november 2013

Krampartat försök till hårdkokt språk och med ett upplägg som verkar som gjort för att filmas med någon B-skådis i huvudrollen. Och mr Stiltons metamorfos från uteliggare till stålman var minst sagt obegriplig.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Polis

Harry Hole, den odödlige, klarar sig från det mesta...

19 november 2013

Harry Hole, den odödlige, klarar sig från det mesta och löser det till synes omöjliga fallet med polismördaren. Ett fall som visar sig innehålla inte en utan x st mördare. Men Harry klarar sig, som sagt, och gifter sig dessutom med sin älskade Rakel. Bara lite mer ärrad i kropp och själ.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Granta 2. Arv

Temat för numret - Arv - är mer synligt än temat...

19 november 2013

Temat för numret - Arv - är mer synligt än temat Gränser för nr 1 och har både svenska och framförallt internationella medarbetare av hög klass. Redaktören har publicerat både renodlade noveller och utdrag ur böcker som är mycket läsvärda och som gör att intresset för att läsa också annat av författarna väcks. I den mån de inte redan är bekanta, vilket flera av dem är. Bäst tycker jag för egen den att novellen "Det stora lugnet" av Majgull Axelsson är. Men det beror kanske till en del på att jag har en hög igenkänningsfaktor för den situation hon beskriver - den blivande pensionären som tycker sig ha sett och hört allt vad hennes yngre kollegor kläcker ur sig. Och så är det säkert får många i den situationen. Jag vet åtminstone en ...

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej