Användarprofil - / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av -

Antal betyg: 31
Antal recensioner: 18

Samtal från en ängel

De oväntade vändningarnas bok!

9 augusti 2020

En bok med så många oväntade vändningar så att det saknar motstycke! Jag tror inte att någon som läser inledningen (á la klassisk filmscen i romantisk komedi) kan ana vart handlingen ska föra en innan boken avslutas!

De flesta av vändningarna är uppfriskande, men det krävs en del logiska luckor. Inledningsvis är det inget som stör, men mot slutet går berättelsen dock "totally bananas", vilket sänker helhetsintrycket.
Jag kan ändå inte låta bli att charmas av den här boken! Den rör sig i inspirerande och intressanta miljöer och situationer, och jag uppskattar verkligen de olika oväntade vändningarna den tar. Den är uppfriskande annorlunda, och jag ser fram emot att läsa fler böcker av Guillaume Musso (ytterligare två har planerad svensk utgivning till vintern resp våren)!

3 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En känsla av mig

Sinnesro och reflektion för såväl stor som liten

26 mars 2019

Den beskrivs som en mindfulnessbok för barn, och det är också känslan som genomsyrar den. Men den är så mycket mer tycker jag. Den utgör är ett fint underlag till samtal om mycket som rör kropp och själ, livsåskådning och så väl lätta som djupa tankar.
I mitt tycke är det inte en "läsa från pärm till pärm-bok", utan snarare att man fördjupar sig kring något eller några uppslag åt gången. Några uppslag är sammanlänkade, andra väsensskilda. Den mjuka framtoningen var som balsam för min själ, och att verkligen följa de enkla uppmaningarna (som att lyssna på andetagen eller känna hur tårna känns) gav ro. För mig som vuxen är det en påminnelse, för ett barn kanske en introduktion till ett nytt sätt att uppleva. Lika viktigt båda. Jag älskade boken för min egen del. Och som pedagog (om än icke verksam) ser jag stor potential för viktiga samtal i den!
Denna vill jag ha i min ägo och läsa om och om igen. Trots att jag är vuxen!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den tatuerade cirkeln

Rafflande och varm

11 december 2016

Här i andra delen av Höga Kusten-serien återser vi Kajsa Nordin (nu med polistjänst i Stockholm), Zeta (som tvingats sälja ut sig själv) och Modig ( numera pensionär)
Den rafflande historien drar igång då Kajsa, under ett romantiskt restaurangbesök, hör två skott, rusar ut och finner en svårt skottskadad ung man. Hon påbörjar livräddande insatser, men blir bryskt bortmotad av tre svartklädda män som agerar väldigt märkligt. Kajsa utgår ändå från att de är poliser, men när hon så småningom inser att så inte är fallet, utan att misstankarna istället riktas mot henne, tar hon saken i egna händer.
Detta leder till att hon än en gång kommer i kontakt med Zeta, och via henne ett dolt sällskap med en synnerligen ljusskygg verksamhet. Bland annat med kopplingar till en privat klinik vid foten av Höga Kustenbron.
Mitt i den fartfyllda handlingen finns det också utrymme för kärlek, värme, eftertanke och humor. Det är nog mycket de tre sistnämnda komponenterna, och de härliga beskrivningarna av den norrländska miljön, som gör att jag tycker så mycket om boken. Som gör den till mer än bara en vanlig spänningsroman!
Boken kan läsas fristående, men börja gärna med "Prästens lilla flicka" så får du ut lite mer av "Den tatuerade cirkeln"!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Adressbok

Gav bort den till min farmor (född 1922), i julklapp...

21 januari 2014

Gav bort den till min farmor (född 1922), i julklapp och hon uppskattade den mycket. Dels formatet, som gjorde att det blev gott om plats att både skriva och läsa det som stod skrivet, och dels illustrationerna, då farmor är väldigt konstintresserad.
Själv skulle jag ha föredragit ett mindre format och att den hade mjuk pärm. Men jag håller med om layouten och illustrationerna; underbara!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mitt storslagna liv

Helt enkelt storslagen!

27 februari 2022

Boken har allt: angeläget ämne, humor, värme -och fantastisk inläsare!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den blå gardinen

Kvinnokraft i dåtidens Norrköping

20 februari 2022

Stina Nilsson Bassell blandar fakta och fiktion i denna myllrande roman. Mest fakta, mycket fakta! Olga och Helga är fiktiva personer, men många av bokens karaktärer har levt och verkat i Norrköping under denna tid. Till största del är även miljöerna autentiska och jag som är hyfsat välbekant med Norrköping, och dessutom älskar historia, får mitt lystmäte. Berättelsen innehåller en hel del elände, men den genomsyras av hopp. Både i det lilla personliga och för samhället i stort.
Boken har ett väldigt speciellt språk; poetiskt nästan drömskt och vi förflyttas ofta bakåt och åter i tid från ena meningen till nästa. Även om det tog ett litet tag att komma in i det så uppskattar jag det; det ger berättelsen en unik klang.
Stina har hittat _så_ mycket intressant som hon vill ha med i sin berättelse och ser man krasst på det hela så är berättelsen totalt överlastad av fakta. Men hon har löst det hela på ett i mitt tycke finurligt sätt; hon har ett antal karaktärer som älskar att dela med sig av sitt kunnande och vetande om stort och smått till folk i sin omgivning. Och jag som är precis en sån person kan inte annat än att älska den lösningen, le och känna mig träffad.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Brinn mig en sol

Halland noir i sin renaste form!

8 maj 2021

Christoffer Carlsson är en skicklig berättare och att höra honom själv läsa upp boken ger den ytterligare en dimension.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ingen skulle få veta

Den här boken tar dig med på en känslomässig resa!

29 augusti 2020

Den här boken tar dig med på en känslomässig resa, oavsett vad du har i bagaget!
Berättelsen spänner från tidigt 70-tal till i mitten av 80-talet, och ur ett barn och tonårings perspektiv får vi inblick i hur det är att växa upp i skuggan av en förälders psykiska ohälsa. Marias familj har det utåt sätt bra. De bor fint, mamma Birgitta är barnmorska och pappa Hans är bankdirektör. Men det som inte syns, och ingen pratar om, är hur Birgittas återkommande ångestattacker (som tar sig våldsamma uttryck) styr hela familjens tillvaro. Hur hela livet blir som ett enda gungfly.

Att lyfta fram psykisk ohälsa i ljuset och tvätta bort all skuld och skam, att öka förståelsen för den drabbade och synliggöra de anhörigas situation är _så_ viktigt!
I synnerhet barnens komplexa situation. Att både behöva en fungerande och närvarande förälder, och samtidigt ta ansvar för en förälders beteende är tärande.

Det är en oerhört stark berättelse om hur det är att leva i skuggan av en förälders psykiska ohälsa, men också en fin beskrivning av ett barns och tonårings normala uppväxt. Nästan jämngammal med Anna /Maria känner jag igen mig och får en tidsresa tillbaka till Starlet, brevvänner, blandband (och t.om sättet att uttrycka sig i dagboken)!

Detta är en väldigt viktig bok! För den som vill förstå, men också för den som förstår och känner igen sig och kan få känna "Jag var /är inte ensam i den här upplevelsen!"

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Oväsen i Älvdalen

En in ifrån-berättelse

10 maj 2020

Här pratar vi gedigen research och stort engagemang!
Det är till stor del en känslobaserad redogörelse av det som skedde, med fokus på stämningen och känslorna hos de olika inblandade (både byborna och maktens män).
Det är en rejält rörig historia som författaren gett sig i kast med att återge. Det finns ett myller av inblandade, både bybor och maktens män, och många av dem kommer till tals. Det är en bok som lägger fokus på de enskilda scenerna och de enskilda personerna och gör sig bäst om den läses i långsamt tempo, så att man hinner smälta och ta in allt och njuta av Annika Andebarks nästan poetiska språk. Hon låter oss kliva in i tanken hos den som för stunden för talan, och låter oss känna det hen upplever. Det blir starkt!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej