Användarprofil Helena / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Helena

Antal betyg: 8
Antal recensioner: 8

Lär dig leva : mindre stress - mer närvaro

Inte värd pengarna

6 mars 2016

Jag hade höga förväntningar på boken, men sanningen är att den inte innehöll mycket av egentlig substans. Varje kapitel är ganska kort och innehåller en hel del citat och några ganska klyschiga kommentarer av författaren. Det finns säkert några som har nytta av boken men jag hade absolut rekommenderat potentiella köpare att först bläddra i boken och bilda sig en uppfattning om den (sen kan man köpa den online hos t ex Bokus då den är mycket billigare här än hos en fysisk bokhandel...)

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Så får du full pott på högskoleprovet

Helt okej men inte mer än så

6 mars 2016

Jag måste erkänna att jag köpte alla högskoleprovsböcker jag kunde hitta inför vårens prov utom just denna eftersom jag efter 10-15 minuters bläddrande i Akademibokhandeln faktiskt hade lyckats läsa ut hela boken(!). Den är helt okej men för vad man får borde den väl egentligen kosta hälften så mycket kan jag tycka.

Formatet är A5 och typsnittsstorleken samt radavståndet ganska stort vilket gör att det går väldigt snabbt att läsa genom boken trots att den är mer än 100 sidor.

Det positiva först - den är en bra bok för den som aldrig skrivit provet tidigare och behöver en introduktion till provet och vad som kommer att komma, boken går snabbt att ta sig genom och innehåller ett par väldigt bra tips. Bra layout.

Det mindre positiva - minst hälften av tipsen i boken är självklara grejer som "sov ordentligt kvällen före provet", "ät inte tung mat innan provet", "öva på gamla prov", m.m. och om du har skrivit provet tidigare finns inte jättemycket nytt att hämta ur boken men det var kanske inte författarens tanke att den skulle rikta sig till andra än dem som aldrig skrivit provet tidigare? Boken tar upp några enstaka exempel men, som sagt, om du har skrivit provet tidigare skulle jag åtminstone jämföra boken med de andra som finns innan du köper den. Framför allt tycker jag att den ger för lite i förhållande till priset, hade den kostat 100 kr hade jag rekommenderat den.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mörkrets hjärta

En klassiker

6 mars 2016

En ganska tunn bok på drygt 100 sidor men WOW, vilken tyngd. Det här är, som tidigare recensioner skrivit, en mörk, mörk, mörk skildring av människans natur och omåttligt fascinerande därför. Den innehåller mycket symbolik och Olof Lagercrantz har skrivit en 1000(!) sidor lång analys av boken. Se även filmatiseringen ("Apocalypse Now"). En must-read, helt klart.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Högskoleprovsboken : Den stora fenomenala boken till...

En väldigt bra bok till ett mycket bra pris

6 mars 2016

Det som jag främst tyckte var positivt var:
- Priset. Det är inte den dyraste boken till högskoleprovet men, i mitt tycke, ändå den klart bästa (och jag köpte alla böcker jag kunde hitta till högskoleprovet, förutom en, för att förbereda mig för vårens prov).
- Lösningarna till åtta tidigare högskoleprov (lösningarna upptar mer än 100 sidor och är lätta att följa). Det här var huvudanledningen till att jag valde den här boken. Jag skrev ut tidigare högskoleprov och kunde sitta och först försöka lösa dem på egen hand och sen kollade jag på hur författaren löst uppgifterna (och framför allt om det fanns något snabbare sätt att komma fram till rätt svar) med hjälp av lösningarna i boken. Riktigt bra faktiskt.
- Bokens mattekapitel. En bra genomgång, framför allt för oss som behövde repetera gymnasiematten. Många matteexempel och det finns till och med övningsuppgifter (med svar) till mattekapitlet.
- Ordlistan med svenska ord. Enkel att följa; till vänster ett svårt ord och till höger förklaringen till vad ordet betyder.
- Det är mycket pepp i boken vilket jag personligen tyckte var positivt. Boken kändes inte lika opersonlig som andra böcker jag läst och det kändes som man hade någon som hejade på en när man läste boken. Det gillade jag för jag har lätt att tvivla på mig själv ibland. Boken är lätt att följa och pedagogisk. Inget att klaga på där egentligen.

Det som jag tyckte var mindre positivt var:
- Tjockleken. 430 sidor är ganska mycket att ta sig genom och optimalt hade kanske varit att krympt det något till 350 sidor.
- Fler figurer kan vara bra. Nu verkar boken vara upplagd så att man ska skriva ut gamla prov och ha dessa bredvid sig för att följa exemplen i boken (de flesta av vilka är uppgifter från tidigare högskoleprov), vilket är i och för sig är smart då man nästan hela tiden tvingas öva på riktiga och inte påhittade uppgifter och att man då har plats att klämma in flera hundra exempel från tidigare prov i boken, men ibland skulle ändå en figur vara bra... hoppas att det förbättras till nästa utgåva.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

VUX 1 Matematik

Bra, lätt att förstå

6 mars 2016

En bra bok om matte för dem som behöver repetera. Jag tyckte att boken var lätt att följa, exemplen lätta att förstå och likaså vad gäller figurer och bilder. Sen är det ju inte jättestor skillnad mellan matteböckerna för gymnasiet så jag kan inte direkt säga att denna är mycket bättre än någon annan bok.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den kompletta guiden till Högskoleprovet

Okej bok men kanske inte den mest relevanta längre

6 mars 2016

Den här boken har snart 5 år på nacken och mycket har hänt sen den gavs ut, framför allt på de matematiska delarna av högskoleprovet. Den känns därför inte helt up-to-date och relevant längre. Men den är fortfarande en okej bok. Däremot hade det känts mycket rimligare att den hade kostat 200 kr och inte 400 kr.

Det som jag tyckte var positivt med boken var:
- att den ger konkreta tips på alla delar av provet (inte bara självklara saker som "sov ordentligt innan provet", m.m.). Några tips är väldigt bra (men många känns dessvärre onödigt krångliga, se nedan).

Det som var mindre bra var:
- Tipsen i boken är flera men oftast är de omständliga, framförallt på mattedelen, och jag tvivlar på att jag kommer att ha tid att lösa uppgifterna på provet på det sätt som de föreslår.
- En hel del teknisk text i boken som inte ger mig som ska skriva provet någonting (exempel typ "DTK mäter din kvantitativa förmåga att...")
- Boken gavs ut 2011 och, även om kartdelen och NOG inte har ändrat sig så mycket sen dess, så har det kommit många nya typer av uppgifter på XYZ och KVA-delarna under de senaste 5 åren som den här boken inte tar upp.
- Figurerna i boken är stora och tar ofta upp en hel A4 sida, vilket gör att man bläddrar sig genom boken ganska snabbt
- Några mindre viktiga men ändå betydelsefulla aspekter tycker jag är: formatet (A4) är ganska otympligt att bära med sig (boken väger 1 kg). Sidorna är kritvita (till skillnad från pocketböcker), vilket lätt bländar och gav mig faktiskt huvudvärk efter att ha suttit med den i en timme. Layouten är ganska primitiv och kunde behöva en uppfräschning.

Sammanfattningsvis så är det fortfarande en helt okej bok men inte för 400 kr tycker jag. Hade den kostat 200 kr hade jag gett den 3 stjärnor. Hoppas en ny version kommer ut snart...

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Stjärnor utan svindel

Ett måste

6 mars 2016

Det var några år sedan jag läste den här boken men den är fortfarande en av mina favoriter. Det negativa först (och det är inte mycket) - den kunde ha varit 100 sidor kortare, någonstans i mitten av boken dras tempot ner betydligt och man blir lite trött (bara väntar på att något ska hända). Boken är ganska självbiografisk och utelämnande för författaren och det gör den ännu mer intressant tycker jag. Kontrasten mellan de två huvudpersonerna som kommer från vitt skilda bakgrunder målas upp lysande. Redan efter första kapitlet som beskriver en fest ute i Djursholm och huvudpersonens tankar om livet och hur, emellan det är "perfekt" i alla andras ögon, inte riktigt känns helt rätt för henne, är briljant. Åhh, blir sugen på att läsa den igen!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

STHLM DELETE

Jättebra!

6 mars 2016

Gillade den här boken skarpt. Har läst nästan alla av Jens Lapidus tidigare böcker och måste säga att den här nog var min favorit. Mycket spänning för pengarna och skildringen av Teddy (huvudkaraktären) var lysande.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej