Böcker om demokrati

Böcker om svensk politik

Böcker om internationell politik

Böcker om klimat och miljö

Böcker om brottslighet

Böcker om skolan

  • Svensk skola AB : så tog marknaden över ansvaret för våra barn

    Peter Letmark

    För trettio år sedan införde Sverige ett världsunikt system som tillåter aktiebolag att äga skolor och ta ut obegränsat med vinst från skattemedel. Det har lett till att skolor gör vad de kan för att locka högpresterande elever som är billiga att undervisa. Pengarna hamnar inte sällan i miljardbolag, registrerade i skatteparadis.Svensk skola AB är ett djuplodande reportage om elever som skickas på marknadsföringskurs för att lära sig sälja in skolan, om hur kölistor manipuleras för att ge »rätt« elever företräde, och om hur betygen har blivit ett konkurrensmedel i stället för just ett betyg.Hur påverkar den nya skolan eleverna? Och vad gör den med vårt samhälle?*Peter Letmark är journalist på Dagens Nyheter, där han bevakar bland annat skolfrågor.

  • I en annan klass : Ett reportage om skillnaderna i den svenska skolan

    Emma Leijnse

    "Det här är god journalistik. En substantiell, faktabaserad, viktig verklighetsbeskrivning som --- bidrar till att sätta den här debatten på fast mark så att den kan föras på ett bättre sätt. Det är en väldigt, väldigt bra reportagebok --- Det är lyhört, nära och avskalat"Per Andersson, KulturnyheternaSkillnaderna i den svenska skolan har ökat i tjugo års tid och blir allt större. Det är en utveckling som går på tvärs mot de länder vi brukar jämföra oss med. Det får stora konsekvenser, både på nationell nivå och för barnens dagliga arbete i klassrummet. Emma Leijnse har följt två svenska skolklasser genom mellanstadiet, från fyran till sexan. I den ena klassen har eleverna lågutbildade föräldrar, i den andra är föräldrarna högutbildade. Hon har träffat barnen och lärarna i skolan och hemma och noterat skillnaderna mellan de två gruppernas liv och möjligheter att nå framgång i skolan. Vi träffar nyanlända Aisha som redan tröttnat på skjutningarna runt sin skola, och Oliver som läser så många böcker på engelska att han blir alldeles uttråkad av engelskalektionerna i skolan. De två går inte i samma klass.Eleverna i svenska skolor delas allt mer upp utifrån deras bakgrund. Och trots att både lagen och den politiska retoriken uttrycker att skolan ska kompensera för elevernas bakgrund, så blir det allt mer så att de elever som har dåliga förutsättningar med sig hemifrån, också får gå i en sämre skola. Vad gör detta med hur eleverna ser på sig själv och på varandra? Och hur påverkas samhället i längden när vi i allt högra grad delas upp redan i skolan? Det är dessa frågor I en annan klass handlar om."'I en annan klass' är avgörande läsning för den som vill förstå skolan, och att den inte kan isoleras som en fråga för sig själv. Jag lägger ifrån mig boken och önskar att Sveriges samtliga politiker skulle underkastas ett nationellt prov i läsförståelse: Läs den här boken, sammanfatta innehållet och skissa på en hållbar lösning på denna nationella ödesfråga."Åsa Linderborg, Aftonbladet"... en lärorik, välargumenterad och engagerande reportagebok"Värmlands Folkblad"Sammantaget är det en lysande - och rysande - berättelse om den svenska skolans verkligheter."Nya Ludvika Tidning

  • Experimentet : så blev den svenska skolan en av världens mest avreglerade

    Karin Grundberg Wolodarski

    I Sverige tillåts börsnoterade bolag att driva skolor som är 100 procent skattefinansierade. Inte sällan är även riskkapitalbolag ägare. Denna marknad, som är världsunik, har växt fram i ett land som har styrts av socialdemokrater merparten av tiden.Boken Experimentet tittar på vilka beslut som har lett fram till dagens situation. De ansvariga statsministrarna Ingvar Carlsson, Göran Persson och Carl Bildt intervjuas. Boken tecknar bilden av en rad politiska beslut och icke-beslut i ett av statens kärnområden, utbildning. Ideologisk övertygelse och brist på sådan har lett fram till dagens skolmarknad. Än idag kritiserar Socialdemokraterna det system som de har varit delaktiga i att skapa. Berättelsen varvas med den moderate skolentreprenören Peje Emilssons drivkraft och framfart. Idag äger han med sin familj en av landets största skolkoncerner, Kunskapsskolan. Boken avslutas med en översikt över hur skolmarknaden idag ser ut med några av systemets för- och nackdelar.

Valet ur barnens perspektiv

  • Om jag var statsminister

    Trygve Skaug, Ella Okstad

    Hur hade världen sett ut om barn fick bestämma? Följ med på en resa genom ett barns fantasiuniversum där det finns glass, kompisar och bostad till alla. Det är en färgsprakande upplyftande och fantasifull bok som inspirerar barn att tänka på vad de skulle ha gjort om de fick bestämma. En perfekt bok att ge bort, läsa högt tillsammans och prata om. Hur hade världen sett ut om barn fick bestämma? Följ med på en resa genom ett barns fantasiuniversum där det finns glass, kompisar och bostad till alla. Det är en färgsprakande upplyftande och fantasifull bok som inspirerar barn att tänka på vad de skulle ha gjort om de fick bestämma. En perfekt bok att ge bort, läsa högt tillsammans och prata om.

  • Rösta på vargen!

    Davide Cali, Magali Clavelet

    "Rösta på vargen är en mycket bra bilderbok för både små och stora humoristisk och skrämmande. Den väcker frågor om vår tid och passar utmärkt att samtala kring och har dessutom en härlig knorr på slutet." Helhetsbetyg: 5/5 - BTJ, häfte 15 2022 Det är dags för djuren på bondgården att välja sin nya ledare. Kandidaterna är de vanliga: grisen som förespråkar mer lera till alla, hönan som kämpar för rätten att inte behöva värpa och musbröderna som tycker att det borde finnas mer ost. Men så ställer en helt ny person upp i valet! Det är vargen, som är både snygg, trevlig och intelligent. Han skakar hand med alla och har så bra idéer. Alla vill rösta på vargen!De franska bilderboksskaparna Davide Cali och Magali Clavelet är välkända i hemlandet. Nu samarbetar de i Rösta på vargen!, en vass och humoristisk fabel för små och stora, om vår tids demokrati. Vem är det som bestämmer egentligen? Hur väljer man den personen? Och på vilka grunder ska man fatta sitt beslut?

  • Så funkar Sverige

    Matilda Westerman

    Hur funkar Sverige egentligen? Varför är det viktigt att ha koll på det? Och vad händer när det inte funkar? Vilka bestämmer över oss tio miljoner som bor här? Och hur kan du vara med och påverka nu och i framtiden? Ett första steg på vägen kan vara att läsa denna faktafyllda handbok till landet Sverige, om allt från allemansrätt och rösträtt till jämlikhet och olikhet. Många frågor, många svar - för nyfikna i alla åldrar! Nu i en uppdaterad version 2022.Kanske har du bott i Sverige i hela ditt liv? Kanske har du precis flyttat hit? Oavsett vilket, så undrar du säkert över en hel del. Vad betyder det att vi bor i en demokrati? Vilka rättigheter och skyldigheter har vi? Vem ser till att det finns jobb, skolor och sjukhus? Vem planerar hur samhället ska se ut och varifrån kommer pengarna? Vad gör en politiker egentligen och hur väljer vi dem?Sverige är som ett rikt och blandat smörgåsbord av spännande saker, som ständigt fylls på och skapas av oss som bor här. Och vilka vi är ändras hela tiden. Läs om hur det var förr och jämför med idag."Matilda Westerman har tidigare arbetat på Utbildningsdepartementet och i en utredning som tittat på det demokratiska samtalet i en digital tid. Tillsammans med kluriga illustratören Johanna Kristiansson lär hon dig om det viktigaste, svåraste, konstigaste och bästa med Sverige! "Så funkar Sverige" är en bok för hela familjen som förklarar vårt samhälle så att alla kan förstå. Du får svar på en massa frågor och kanske ger den dig fler.""Så funkar Sverige" ingår i faktaserien Så funkar det!. Läs också "Så funkar internet" och "Så funkar krig och konflikter", samt de stora böckerna "Så funkar det! Hemma och runtomkring", "Kroppen inifrån och ut", "Fordon och farkoster", samt "Jorden i universum".

Biografier om politiker