Kom igång

Dator

 1. För att kunna läsa en e-bok på din dator behöver du först ladda ner och installera Adobe Digital Editions.

 2. Är det en kopieringsskyddad bok (gäller alla internationella böcker samt ett fåtal svenska) behöver du även skapa ett Adobe ID då boken är Adobe-krypterad. Detta är mycket viktigt för att kunna läsa din bok på andra enheter än just den dator du använder vid nedladdningstillfället.

 3. Ladda ner e-boken till din dator via länken i det kvittomejl du fick i samband med köpet eller via Mina sidor/Digital Bokhylla på Bokus.com. Spara sedan filen på din dator.

 4. Ordna det så att du på datorskärmen ser den nedladdade e-boksfilen och det öppnade Adobe Digital Editions sida vid sida.

 5. För över e-boksfilen till Adobe Digital Editions genom dra-och-släpp ("drag-and-drop") så öppnar sig boken automatiskt så att du kan börja läsa den!

När du är inne på en bok och vill gå tillbaka till översikten för de e-böcker du har i Adobe Digital Editions, klicka på ikonen uppe till vänster med texten "Library". För att läsa en bok, dubbelklicka på omslaget så öppnas boken.


Surfplatta/mobiltelefon 

 1. För att läsa böcker på din surfplatta eller mobiltelefon börjar du med att ladda ner en kompatibel e-boksläsare/app via App Store (Iphone/Ipad) eller Google Play (Android).

 2. Öppna appen och logga in.

 3. Ladda ner boken. (Första gången du ska ladda ner en bok med Adobe-kryptering ställs en fråga om att du ska registrera ditt Adobe-ID och logga in, följ bara instruktionerna så fullföljs nedladdningen. Har du inte ett Adobe ID? Skapa ett Adobe ID här.)

 4. Klart att börja läsa!

Android
Är du Android-användare hittar du tips på kompatibla e-boksläsare här.


Chromebook

Du kan ladda ner "Adobe Digital Editions" som applikation på din enhet (PC, Mac, iPhone, iPad, Android) och välja att öppna e-boken i programmet.

Detta styrs givetvis av vilken modell och uppdatering enheten har och vad som krävs av applikationen.
Läs igenom kraven för att kunna använda "Adobe Digital Editions" bland tillgängliga appar i din enhet innan du genomför köp av en nedladdningsbar bok.

Vi har inte någon support för Chromebook och behöver du hjälp med din enhet kontakta deras egen support.


Skriva ut digital bok?

Man kan inte skriva ut e-böcker då deras format förhindrar detta. En e-bok är utgiven digitalt, då den ska läsas på en digital enhet.
Läs mer om till vilka enheter du kan ladda ner din bok.

Internationella böcker

Adobe-kryptering (DRM-skyddade böcker)

Böcker som är utgivna av utländska förlag är Adobe-krypterade och du måste ha ett Adobe-ID för att kunna ladda ner och läsa dem. Även vissa svenska böcker kan vara Adobe-krypterade och då gäller samma sak som för de internationella böckerna. Du kan enkelt se vilket kopieringsskydd en bok har i faktarutan på bokens produktsida.

Viktigt att känna till:

 1. E-böcker på Bokus som är kopieringsskyddade med Adobe-kryptering är begränsade till att inte kunna delas med andra. Adobe-medlemskap, ett s.k. Adobe-ID och Adobe-kryptering ser till att dina e-böcker inte är låsta till en viss läsplatta eller dator - de är tilldelade dig genom ditt Adobe-ID. Genom att registrera ditt Adobe-ID i appen bekräftar du att du har rätt att läsa dina köpta böcker som är skyddade med Adobe-kryptering.

 2. En internationell bok med Adobe-kryptering kan laddas ner maximalt 3 gånger. Svenska Adobe-krypterade böcker har inte denna begränsning.

 3. Det Adobe-ID som anges vid första nedladdningen är det Adobe-ID som boken sedan är låst till (för att kunna ladda ner boken en andra och tredje gång måste samma Adobe-ID anges). Vi rekommenderar därför att du endast använder dig av ett enda Adobe-ID. Vi kan inte ändra vilket Adobe-ID en bok är låst till när detta väl är gjort.

 4. Adobe-krypterade (DRM skyddade) böcker stöds på Windows och Mac, men inte på Linux.

Skapa ett Adobe-ID

Skapa eller logga in på ditt Adobe konto: skapa ett Adobe-ID.

För att se ditt aktiva auktoriserade Adobe-ID eller Auktorisera din dator för första gången ber vi dig att följa instruktionen nedan.

 1. Ladda ned Adobe Digital Editions här

 2. Starta Adobe Digital Editions och klicka på "Help" i menyraden (se till att du befinner dig i biblioteksvyn)

 3. Klicka på "Authorize computer".

 4. Ange ditt Adobe-ID (mailadress/lösenord) eller skapa ett nytt Adobe-ID genom att klicka på länken "Create an Adobe-ID" i samma fönster.

 5. Första gången du laddar ner en Adobe-krypterad bok kommer en dialogruta upp med texten "Authorize Your Computer". Vid rubriken "eBook Vendor" ska det stå "Adobe-ID", fyll därefter i ditt Adobe-ID och lösenordet för det och klicka på "Authorize".

 6. Om du vill se en översikt på de e-böcker du har i Adobe Digital Editions, klicka på ikonen uppe till vänster med texten "Library". För att läsa en bok, dubbelklicka på omslaget så öppnas den.

Viktig punkt för DRM-böcker:

När du i Adobe Digital Editions för första gången öppnar en e-bok som är Adobe-krypterad, se till att datorn auktoriseras med ditt Adobe-ID. Om du väljer att auktorisera datorn utan Adobe-ID kommer du inte kunna ladda ner e-boken igen, inte i Adobe Digital Editions och inte heller någon annanstans.

När du är inne på en bok och vill gå tillbaka till översikten för de e-böcker du har i Adobe Digital Editions, klicka på ikonen uppe till vänster med texten "Library". För att läsa en bok, dubbelklicka på omslaget så öppnas boken.

Format

E-bok

En e-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format så att du kan läsa texten direkt på din dator, surfplatta,  mobiltelefon, handdator eller på en särskild läsplatta. Storleken för en vanlig roman ligger mellan 250 kB och 1 MB, beroende på hur lång den är. Faktaböcker med många bilder blir ofta lite större, normalt upp mot 2-3 MB

E-böcker distribueras i olika format och Bokus använder vi oss av EPUB och PDF.

EPUB är numera standardformatet för e-böcker. Det är ett så kallat flödande format, vilket gör att texten hela tiden anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Detta gör att böcker i EPUB är mycket väl anpassade för att läsa på mobila enheter, t ex läsplatta eller mobiltelefon.

PDF är ett standardformat för digitala dokument och ett vanligt format för e-böcker. PDF är i grund och botten ett statiskt format. Det innebär att sidan ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. Om du köper en e-bok som PDF kommer den att lämpa sig främst för läsning i en dator eller i en läs-/surfplatta med stor skärm. Eftersom textstorleken inte kan ökas i en PDF så avråder vi från köp till en enhet med en mindre skärm.

Nedladdningsbar ljudbok

En ljudbok som har överförts till elektroniskt format så att du kan lyssna på den i din dator. Storleken för en vanlig roman ligger kring 200–300 MB. Det finns stora variationer, det finns de mp3-böcker som bara är kring 10 MB stora och de som är upp mot 500 MB stora eller mer.

Nedladdningstiden påverkas dels av hastigheten i det nät du använder och dels på hur stor boken är. Det kan ta allt mellan 5 till 45 minuter för en normalstor ljudbok. Vi rekommenderar dig att i första hand använda WiFi för nedladdning av ljudböcker eftersom det normalt både är snabbare och mer stabil jämfört med 4G.

Vattenmärkning/vattenstämpel

Varje digital bok som köps via Bokus är unik och får en så kallad vattenstämpel med ditt ordernummer och det är ett sätt skydda upphovsrättsligt material. Vattenmärkningen påverkar inte filformatet och försvårar inte nedladdning eller användning av filen. Kopiering av boken får bara ske för privat bruk och du är själv ansvarig för att e-boken inte sprids vidare till annan användare. Vattenmärket visar att e- eller ljudboken som laddats ner tillhör dig och finns där för att förhindra förbjuden kopiering och spridning av de digitala böckerna. Skulle din e- eller ljudbok hamna på avvägar, t ex på en fildelningssajt, kan ditt ordernummer tas fram med hjälp av en avkodare. Det blir därmed köparens eget ansvar att boken inte sprids. I gengäld är filen inte krypterad, vilket innebär att den är mycket lättare att ladda ner och hantera, och kan läsas i långt fler programvaror och olika enheter inklusive iPhone- och Android-telefoner.

Adobe-kryptering är ett Digital Rights Management (DRM) kopieringsskydd. Det innebär att du inte kan kopiera och använda filen hur som helst, utan den är knuten till dig som köpare. För att din e-bok ska vara låst till dig personligen och inte till en specifik telefon, läsplatta eller dator krävs det att du har ett Adobe-medlemskap, ett s.k. Adobe-ID. Det är med detta ID som du sedan bekräftar att du är ägare till boken.