Guillous senaste bok - Den som dödade helvetes änglar

  • Den som dödade helvetets änglar

    Jan Guillou | Inbunden 2022

    Jan Guillou Den som dödade helvetets änglar Det är inte vilka pensionärer som helst som hamnar i kampen mot extrem och ytterst välorganiserad brottslighet. Den ene är journalistveteranen Erik Ponti, den andre hans gamle vän från förr, den forne underrättelseofficeren Carl Hamilton.Till synes ett mycket omaka par, som det dock vore oklokt att underskatta. De hamnar snart i ett mycket händelserikt äventyr där inte bara livet står på spel.Jan Guillou inleder en ny serie men med två välbekanta romanpersoner i huvudrollerna.

    199

Att skriva i onda tider

  • "Även när han har fel blir läsaren mentalt stimulerad eller uppiggat rosenrasande. Men många gånger har han ju rätt," Margit Richert, Dagens nyheter.Under mer än 30 år har Jan Guillou varit Sveriges mest läste, kanske också mest kontroversielle, kolumnist.Hans texter i Aftonbladet har handlat om allt från föreställningen att de fattiga får det bättre om man sänker skatterna för de rika, till hot och hat mot framför allt kvinnliga skribenter, om tilltron till hårdare straff och utbyggda fängelser och till och med om vargfrågan. Men allra mest om terroristlagstiftningen och frågan om likhet inför lagen. Under senare år har texterna förskjutits mot den växande högerextremismen som det största hotet mot Sveriges demokrati sedan andra världskriget.Det har gått 16 år sedan han samlade sina kolumner i en volym. Det har blivit hög tid på nytt. Vad kan man skriva om Jan Guillou, förutom: han är helt enkelt den bästa av oss. Det som imponerar på mig är inte bara att han är Sveriges främste kolumnist, utan att han har varit det under så enormt lång tid. Det är en stor sak för mig att vara samtida med honom! Alex Schulman Jan Guillou har intagit den roll som Vilhelm Moberg en gång hade, alltid aktuell, ständigt kontroversiell, konsekvent med starka grundprinciper. Åsa Lindeborg

    219

Läs serien Det stora århundradet

Mini-intervju med Jan Guillou

Du är en av Sveriges största författare och har skrivit omfattande romanserier som fängslat läsare världen över. Hur har du hållit ihop skrivprocessen i tio böcker om Det stora århundradet? 
Jag startade med researchen två år innan jag skrev den första boken, Brobyggarna. Jag utgick från min egen släkt men lade till två tyska kvinnor. Sedan ägnade jag höstarna åt studier inför nästa bok i serien och skrev böckerna under perioden januari-juni varje år. Efter tio år hade jag fått ihop tio böcker.

I den nya boken samlar du återigen dina kolumner i en volym. Hur har dem utvecklats genom tiderna och var kommer drivet ifrån att skriva om samhällsfrågor?
Jag har varit politiskt aktiv i hela mitt liv, därav drivet. Texterna har inte utvecklats särskilt, men innehållet varierar ju i samklang med den tid man skriver i.

Vilken var din största läsupplevelse? 
Tomtebobarnen av Elsa Beskow.

Upptäck böckerna om Hamilton

Läs böckerna om Arn Magnusson

Ondskan av Jan Guillou