Nyhet! Köp Jan Guillous senaste bok

 • Hamilton & Ponti till er tjänst! Journalistveteranen Erik Ponti och hans gamle vän från förr, underrättelseofficeren Carl Hamilton, är inte vilka pensionärer som helst.Närmast som hobby har de inlett ett projekt som går ut på att sabotera telefoner och datorer för landets alla telefonbedragare.Men när Putins Ryssland anfaller Ukraina förändras förutsättningarna radikalt. Carl Hamilton återinkallas i tjänst och plötsligt får de två vännerna tillgång till hisnande militära resurser. Inom kort har de utvecklat en form av elektronisk krigföring som skulle kunna förinta hela den organiserade brottsligheten.Men då ställs de inför ett avgörande dilemma: Helgar ändamålet vilka medel som helst?Med Eventuellt uppsåt - Att döda ortens gangsters fortsätter serien med de två välbekanta roman-personerna i ett kärt återseende. Den ena med oöverträffade kunskaper och erfarenheter av militära operationer, den andra med intellektuell kapacitet och journalistiska bedrifter i bagaget. Tillsammans bildar de firma Hamilton och Ponti.Med tre avslutade romanserier och över 13 miljoner sålda böcker enbart i Sverige är Jan Guillou ett av våra mest betydande författarskap. Under fem decennier har han fängslat, engagerat och underhållit en stor läsarskara

  239

Köp första delen i serien om Firma Hamilton & Ponti av Jan Guillou

Att skriva i onda tider

 • "Även när han har fel blir läsaren mentalt stimulerad eller uppiggat rosenrasande. Men många gånger har han ju rätt," Margit Richert, Dagens nyheter.Under mer än 30 år har Jan Guillou varit Sveriges mest läste, kanske också mest kontroversielle, kolumnist.Hans texter i Aftonbladet har handlat om allt från föreställningen att de fattiga får det bättre om man sänker skatterna för de rika, till hot och hat mot framför allt kvinnliga skribenter, om tilltron till hårdare straff och utbyggda fängelser och till och med om vargfrågan. Men allra mest om terroristlagstiftningen och frågan om likhet inför lagen. Under senare år har texterna förskjutits mot den växande högerextremismen som det största hotet mot Sveriges demokrati sedan andra världskriget.Det har gått 16 år sedan han samlade sina kolumner i en volym. Det har blivit hög tid på nytt. Vad kan man skriva om Jan Guillou, förutom: han är helt enkelt den bästa av oss. Det som imponerar på mig är inte bara att han är Sveriges främste kolumnist, utan att han har varit det under så enormt lång tid. Det är en stor sak för mig att vara samtida med honom! Alex Schulman Jan Guillou har intagit den roll som Vilhelm Moberg en gång hade, alltid aktuell, ständigt kontroversiell, konsekvent med starka grundprinciper. Åsa Lindeborg

  217

Läs serien Det stora århundradet av Jan Guillou

Mini-intervju med Jan Guillou

Du är en av Sveriges största författare och har skrivit omfattande romanserier som fängslat läsare världen över. Hur har du hållit ihop skrivprocessen i tio böcker om Det stora århundradet? 
Jag startade med researchen två år innan jag skrev den första boken, Brobyggarna. Jag utgick från min egen släkt men lade till två tyska kvinnor. Sedan ägnade jag höstarna åt studier inför nästa bok i serien och skrev böckerna under perioden januari-juni varje år. Efter tio år hade jag fått ihop tio böcker.

I den nya boken samlar du återigen dina kolumner i en volym. Hur har dem utvecklats genom tiderna och var kommer drivet ifrån att skriva om samhällsfrågor?
Jag har varit politiskt aktiv i hela mitt liv, därav drivet. Texterna har inte utvecklats särskilt, men innehållet varierar ju i samklang med den tid man skriver i.

Vilken var din största läsupplevelse? 
Tomtebobarnen av Elsa Beskow.

Visste du att ...

... Jan Guillou är ett stort Elsa Beskow-fan?

... han samlar på fjärilar?

... han plockar svamp så ofta han kan?

Upptäck böckerna om Hamilton av Jan Guillou

Läs böckerna om Arn Magnusson av Jan Guillou

Köp boken Ondskan av Jan Guillou

 • Ondskan

  Jan Guillou | Pocket 2013

  I Jan Guillous Ondskan beskrivs våldet i den svenska vardagen. Vi får följa huvudpersonen Eriks fostran i ondska från hemmet med den sadistiske fadern till skolgården med dess gängbildningar. Erik blir relegerad på grund av sitt brutala uppträdande och hamnar på internatskola. Det är en värld fylld av pennalism, och Erik drivs in i sökandet efter motståndets villkor. Men hans försök att hävda sig mot de äldre kamraternas förtryck leder in i en spiral av våld och motvåld som han i längden inte kan bemästra. Det leder till öppet krig. Till slut är Erik beredd att ta den avgörande hämnden¿ Den franska utgåvan av Ondskan tilldelades 1990 franska radions pris för bästa översatta roman. Boken har också filmatiserats, med Andreas Wilson i huvudrollen.

  79