Alex - Det börjar som ett kidnappningsdrama med fortsätter i hög hastighet mot någonting helt oväntat. En fransk deckare som jag hoppas hittar många nya läsare i Sverige. Just nu vinner författaren Pierre Lemaitre många priser för sina deckare om kommissarie Camille Verhoeven.

Flätan - När jag läste denna stannade hela världen. Det är en riktig bladvändare som handlar om tre kvinnor på tre kontinenter som vägra att acceptera det öde som är utstakat för dem. En fin present till alla som älskar Ferrante.

Jättehemligt - Ett av min barndoms favoriter som jag nu läser högt för en 11-årig pojke. Var först tveksam om det skulle gå hem men det gör det! Andaktsfull lyssning. Många reflektioner kring döden varvat med kompisrelationer, skolan och familjen. En klassiker som absolut står sig.

Blixt från oklar himmel - Absurt roligt! Varje sida består av ordlekar tillsammans med Ninas originella bilder. Det är knasigt och väldigt mångbottnat. Till den som gillar underfundig humor.

Lilla Fridolf - Också en barndomsfavorit nu i lyxig samlingsvolym! Här blandas 300 sidor med serier och en gedigen faktadel som berättar historien om Torsten Bjarre samt texter av Kalle Lind, Helena von Zweigbergk och Göran Everdahl. För alla nostalgiker så klart.

Pizza av Mastio - Jag gillade Sandra Mastios första kokbok skarpt och har använt den mycket. Den nya boken är ursnygg och inspirerande om hur man gör den ultimata pizzan. Här finns varianter jag aldrig hade hört talas om t ex svart pizzadeg (med aktiv kol!) och jordgubbspizza.

Filmälskarens guide till Paris - Oj, vad spännande att bläddra i denna bok. Ett otal filmer (boken tar upp 158!) har utspelat sig i Paris. Även den som inte är filmnörd men älskar Paris kommer att hitta en massa spännande här. Dessutom är boken fin och rikt illustrerad.

Vi och dom - En snabbkurs i Rysslands historia från en erkänd auktoritet på området. Boken ger en större förståelse för hur ryssarna ser på sig själva och världen. Väldigt lärorik för mig som (liksom många av oss?) hade stora kunskapsluckor här.

Vego & vin - När vin och mat ska kombineras så talas det nästan alltid kött eller fisk, så denna bok fyller verkligen en lucka i utbudet. Smarriga vegetariska recept matchas med passande viner.

Århundradets sommar - En liten pärla! Här får vi månad för månad följa år 1913, året innan första världskrigets utbrott. Fokus ligger på författare och konstnärer från Tyskland och Frankrike. Tonen är personlig och jag blev nyfiken på att lära mig mer om flera av dessa kulturpersonligheter.

Larmrapporten - Vad är sant? Eller snarare, hur vet man att någonting är falskt? I Larmrapporten guidar forskaren och vetenskapsskribenten Emma Frans oss genom den snåriga djungeln av fakta och rent trams. En perfekt julklapp till den som vill komma lite närmre sanningen.

Ett litet liv - Okej, det är verkligen inte första gången det tipsas om detta mästerverk men om du har en romanläsare i din närhet är det Ett litet liv du ska lägga i julstrumpan. Känner nog ingen som inte drabbats av denna fantastiska läsupplevelse. Nu finns den dessutom tillgänglig i flera format!

Hjärtat är bara en muskel - Kristofer Ahlström är verkligen en skicklig stilist och i senaste boken Hjärtat är bara en muskel fångar han läsaren från första sidan. En laddad roman om makt, kärlek och längtan efter att få höra till. Extra kul med de målande Stockholmsskildringarna.

Snigel - Ute efter en skojig bebisjulklapp? Tygboken Snigel är perfekt för alla knoddar som gillar spännande flärpar, konstiga ljud och härliga färger. Dessutom prasslar den massor!

Sallad - Den meriterade kocken Tommy Myllimäki har radat upp boksuccé efter boksuccé och nu tar han sig äntligen an sallad. Sallad är den ultimata julklappsboken till den som vill äta mer grönt. Ta del av inspirerande recept som inte är allt för svårlagade.

Om jag fick ge dig ett enda råd - Det här är right up my alley. Grym bok fylld med goda råd, pepp och inspiration!

The Art of Hearing Heartbeats - Sist på bollen men ändå! Bästa boken jag läst på länge - tårarna forsar så vackert det är! Den här ger jag till mamma, syster och bästa vännen!

Harry Potter och fången från Azkaban illustrerad - Ultimata julklappen för varje Potter-lover. Illustrerade utgåvan är underbar och ett måste för Harry-fansen!

Paris för foodisar - Till globetrottern ger jag en reseguide som låter resenären ha de bästa restaurangerna och matupplevelserna i fokus. (Psst! Tokyo och Rom kommer inom kort!)

Happy Food - Nu kan du bli lycklig av maten - hur grymt låter inte det? Happy Food är en perfekt present till en matglad vän!

När reglerna slutat gälla - En välskriven memoar om kärlek, lögner och förlust. En bok att stryka undermeningar och skriva kommentarer i marginalen på. Världens bästa julklapp till den som har läst (nästan) allt!

Mindfulness för losers - En varm och humoristisk historia om Pamela Persson som följer sitt hjärtas längtan och rymmer till Stockholm där hon träffar ett gäng udda karaktärer. Det är en underbar julklapp till den som behöver få skratta lite! (Eller ganska mycket.)

Nya Norrland - En knivskarp skildring av samtiden. Mats Jonsson skriver och tecknar om Sverige igår och idag, livet i stan och på landet. Den perfekta julklappen till flyttfågeln, hemvändaren och den som stannade kvar.

The Light We Lost - En storslagen kärleksroman som tar läsaren med storm! Lucy och Gabe möts för första gången när tvillingtornen faller. Det blir inledningen på en annorlunda kärlekshistoria som kommer att sträcka sig under många år. En fantastisk julklapp till romantikern.

Den tunna blå linjen - Ingen skriver deckare som Christoffer Carlsson! Den tunna blå linjen är en smart och spännande roman om ett brott, som är svår att lägga ifrån sig och ännu svårare att glömma. En vansinnigt välskriven julklapp till spänningssökaren.

A Short History of Drunkenness - Hejdlöst rolig roadtrip genom mänsklighetens alkoholhistoria. Skriven på sådan där riktigt vass, underfundig engelska som gör att man både känner sig intelligentare och gapskrattar om vartannat under läsningens gång. Perfekt julklapp till historienörden.

En alldeles särskild kärlek - Det här är en sorgsen och innerlig roman, en hyllning till en stor kärlek. Det är berättelsen om två personer som överlevt det onämnbara och inser att de inte kan leva utan varandra. En bok att ge bort till den som älskar vackert språk och som gärna försjunker i en annan tid.

Norra Latin - Den här boken hetsläste jag för att den var så spännande! Spöken och gymnasiedrama i en perfekt kombination. Jag skulle ge den här i julklapp till en tonårig bokmal eller egentligen till vem som helst som uppskattar välskriven och riktigt spännande läsning som man inte kan lägga ifrån sig.

1947 - Det här är en mycket allmänbildande och spännande bok om ett av de mest händelserika åren i mänsklighetens historia. Smart och snyggt skrivet om händelser och människor som både i det stora och det lilla förändrade historiens gång. Att den dessutom är illustrerad är bara ett extra plus! Ett givet julklappstips till den som är intresserad av samhälle och politik.

Ur Gogols kappa - Vem vill inte kunna skryta med att man har läst de tunga ryska författarna? Men man behöver ju inte säga exakt vad man läst .. Den här novellsamlingen är en bra början! Ge bort den till det lataste (aspirerande) litteraturpretto du känner. Eller till dig själv, ingen kan nämligen konsten att väva en fascinerade berättelse på några få sidor så som Dostojevskij & co!