Lars Wilderängs bästa boktips för januari

Krigets färger - Arkadij Babtjenko

"Skrämmande men obligatorisk läsning om den så kallade kamratfostrande kulturen i den ryska armén, med massiva övergrepp mellan de så kallade kamraterna och där man slåss för att man är rädd för soldaten bredvid, inte för att man är rädd för fienden. Högaktuell då inget har hänt sedan Tjetjenienkrigen och den grovt pennalistiska övergreppskulturen lever kvar hos rysk trupp i Rysslands krig i Ukraina. Och kan man behandla sina kamrater på det viset, så blir övergreppen mot civila därefter."

Gorky Park, Polar Star, Red Square - Martin Cruz Smith

"Vill man förstå Ryssland och arvet från Sovjetunionen via polisdeckare så är Martin Cruz Smith dit man vänder sig. Särskilt tredje boken i Arkadij Renko-serien, Red Square, är trots att den skrevs 1992 skrämmande profetisk om förutspådde både Tjetjenienkrigen, den ryska organiserade och statliga brottsligheten, Georgienkriget och även det pågående kriget i Ukraina. Alla strukturer och motsättningar fanns redan då, men inget gjordes för att stoppa utvecklingen."

Draksådd - Chris Berg

"Islamistisk terrorism är ett mycket svårt ämne att hantera i skönlitteratur, men Chris Berg navigerar mycket skickligt runt alla fällor i en mycket respektfull och samtidigt spännande och välskriven roman, en av de bästa i den svenska genren av agent- och technothrillers."

Det fallna imperiet - Martin Kragh

"Rysslandsexperten Martin Kraghs faktaspäckade bok går igenom Rysslands utveckling från andra världskriget till idag och porträtterar diktatorn Putin och de tankegångar och målsättningar som ligger bakom det senaste årets tragiska utveckling."

Läs Lars Wilderängs böcker i Hjärta-serien

Upptäck Lars Wilderängs böcker i Stjärntrilogin

Spana in fler böcker av Lars Wilderäng