Böckerna som alla pratar om

Haggan är en stridsskrift för kvinnlig frihet och Nora eller Brinn Oslo brinn tilldelades Dagens Nyheters kulturpris och är en riktig snackis på redaktionen.

Debutanter att hålla koll på

Mai betyder vatten är berättelsen om hur en flicka blir till. Det vi glömde säga är en varm och rolig feelgood-roman om att våga lyssna på sin inre röst.
 • Friläge

  Yrsa Keysendal

  Om gränslös vänskap, mörka hemligheter och vägar som leder någon annanstansAnna och Linda växer upp på samma gård. De delar på dagarna, gungorna och sover på varsin sida om samma vägg. De delar också erfarenheten av att växa upp med en förälder. Anna bor med sin mamma och Linda med sin pappa. De vet allt om varandra. Men så en dag börjar något förändras. Något går sönder som är omöjligt att laga. Många år senare sitter Anna i en bil och kör fortare än hon trodde var möjligt. Där finns ingen riktning, där finns tusen riktningar. Och ligger inte utom kontroll farligt nära full kontroll? Friläge är en berättelse om hur vi gör avtryck i varandra för alltid. Hur vi blir till i en annan människas blick och formas av dem vi älskar. Hur vi finns kvar oavsett hur mycket vi skadar varandra och gör allt i vår makt för att radera varandra ur våra liv.

 • Mai betyder vatten

  Kayo Mpoyi

  Det här är berättelsen om hur en flicka blir till.Adi bor i ambassadens tjänstebostad på Upanga 81 i Dar es-Salaam. Hon har två systrar, den dansande Dina och den ständigt sjuka Mai som stirrar på henne med sina mörka ögon. Hon har en pappa som är skyldig döden ett liv och en mamma med mystiska linjer på kroppen. Hon har också en smutsig hemlighet.I hemlandet Zaire finns de andra syskonen, de döda och smärtan efter århundraden av övergrepp och våld. Överallt finns myterna och förbannelserna som lever kvar, överallt finns också gud ¿ som ser det som Adi helst vill gömma.Mai betyder vatten är Kayo Mpoyis debutroman.

 • Det vi glömde säga

  Klara Grede

  Ella Larsson har kommit p¿en perfekta planen f¿r att vinna tillbaka sin exman. Den inneh¿er ett avsp¿ f¿rh¿ande till sex, ett flashigt jobb och l¿gner om att hon ¿kar att tr¿ och segla. Kort sagt, allt hon inte ¿ Hon ska bli en annan. En sportig, k¿lokall kvinna med v¿lippt frisyr. Sin exmans dr¿m! Han ska f¿igga om att f¿enne tillbaka. Kan n¿hejda henne, sn¿a!"Det vi gl¿mde s¿" ¿en varm och rolig feelgood-roman om att v¿ lyssna p¿in inre r¿st, om f¿glada k¿or, ton¿dr¿mmar som inte blev som man t¿t sig och grannar som visar sig vara mer ¿vresiga hemmasnickrare.En roman om att v¿a g¿idare.

Litteratur som utspelar sig i Norden

Familjeromanen Testamente liknar inte något annat. Där rinner en älv genom Saivomuotka by är en släktkrönika om en familj, men också om betydelsen av en plats och om ett Sverige i förändring.

Översättningar vi väntat länge på

Små eldar överallt är perfekt läsning för alla som gillar Big little lies. Allt jag fått lära mig har rosats av kritikerna och låg etta på Barack Obamas sommarläslista 2018.

Svenska nyheter

Tom Malmquist är tillbaka med All den luft som omger oss - en berättelse om främlingskap, ensamhet och förgänglighet. Merete Mazzarella har skrivit om att resa utan att vara äventyrligt lagd.